Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου – Συνεχίζονται οι ανασκαφές

Νέα ευρήματα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό

Τα ευρήματα «μεταθέτουν» στα ρωμαϊκά χρόνια τη χρονολόγηση των νέων ευρημάτων στον σταθμό της Βενιζέλου του μετρό, καθώς συνεχίζεται η απόσπαση των αρχαιοτήτων.

Στις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η απόσπαση της κεντρικής λεωφόρου Decumanus maximus -Μέση Οδός για τους Βυζαντινούς-, η οποία διέσχιζε την καρδιά της Θεσσαλονίκης τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ οι ανασκαφές θα συνεχιστούν ως το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με το voria.gr, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως νέα, εντυπωσιακά ευρήματα, μεταξύ αυτών ρωμαϊκούς αγωγούς ύδρευσης, γεγονός που πηγαίνει ακόμη πιο πίσω την χρονολόγηση της σημερινής Εγνατίας οδού.

Επιπλέον, έχει βρεθεί ένα δάπεδο βυζαντινής εποχής, πλήθος νομισμάτων, αλλά και τμήματα της αρχαίας τοιχοποιίας. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η ανασκαφή σε βαθύτερα στρώματα και δεν αποκλείεται να έρθουν στο φως ευρήματα ακόμη παλαιότερα, λ.χ. της ελληνιστικής εποχής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα νέα ευρήματα ενισχύουν τη γνώση των αρχαιολόγων με στοιχεία για την πολεοδομία και την «τεχνολογία» της βυζαντινής -κυρίως- εποχής, ενώ μελετώνται οι ρωμαϊκοί αγωγοί και τα νομίσματα παλαιότερων εποχών.

Η απόσπαση των αρχαιοτήτων συνεχίζεται με μεγάλη προσοχή και αυτές τις μέρες απομακρύνονται τμήματα λασπόχτιστης τοιχοποιίας, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, λόγω των σαθρών υλικών κατασκευής και για το λόγο αυτό λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ακαμψίας στις άκρες των σκαμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη εκδόθηκε η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία θα συνεχιστούν οι εργασίες για την απόσπαση των αρχαιοτήτων. Στην απόφαση αναφέρεται ότι ανάλογες μεταφορές έχουν γίνει και κατά το παρελθόν, όπως αυτή που αφορά σε τμήμα των ίδιων αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, που έχει ήδη μεταφερθεί κατ’ εφαρμογή υπουργικής απόφασης του έτους 2017, η νομιμότητα της οποίας δεν έχει αμφισβητηθεί.

Οι αρχαιότητες που αποσπώνται μεταφέρονται σε ειδικό χώρο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης (φυλάσσονται και άλλα ευρήματα των ανασκαφών του μετρό), όπου θα συντηρηθούν και θα επιστρέψουν για την επανατοποθέτησή τους, σε ποσοστό άνω του 90%.

Η Decumanus maximus αποκαλύφθηκε σε βάθος 6 μέτρων στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου, όπου έχουν βρεθεί αρκετά τμήματα τοιχοποιίας, μαρμαρόστρωτοι δρόμοι που πλαισιώνονται από κιονοστήρικτες στοές και κτηριακά συγκροτήματα, ορθομαρμαρώσεις, εργαστήρια μεταλλοτεχνίας και υαλουργίας με πάγκους εργασίας, πλινθόκτιστες κατασκευές, κεραμικά, μήτρες κοσμημάτων, κ.ά., που καλύπτουν μεγάλο μέρος της βυζαντινής περιόδου.