Μια παγκόσμια οικονομία διαφορετική από ό,τι ξέραμε…
Και μέσα σε όλα, ο χαμένος είναι η Κίνα στον άτυπο παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο…

Η παγκόσμια οικονομία μεταλλάσσεται συνεχώς και όλα όσα ξέραμε αλλάζουν. Αλήθεια, ξεκινώντας από το πετρέλαιο, να θυμίσω τους αναλυτές παλαιότερα που έλεγαν ότι αν έχουμε πόλεμο στο Ιράν και ειδικά αν κλείσουν τα στενά του Ορμούζ, θα πάει το πετρέλαιο στα 250 δολάρια το βαρέλι; Και τώρα είναι στα 90-100.
Αυτό δεν απαγορεύει την διεθνή κερδοσκοπία, καθώς να θυμίσω ότι επί Μπάιντεν στις ΗΠΑ το πετρέλαιο το 2022 ήταν και στα 120 δολάρια με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ή για το ενεργειακό σοκ που μας μιλούν διεθνείς αναλυτές από τις τιμές στα 100 δολάρια, όταν πέριξ του 2012 ήταν για αρκετά χρόνια στα 100-110 δολάρια και δεν άκουγες τίποτα! Διεθνή παιχνίδια…
Και εδώ μια άλλη ιστορία. ΗΠΑ και Ρωσία δεν αγοράζουν, αλλά εξάγουν πετρέλαιο. Συνεπώς κερδίζουν από τις υψηλές τιμές, όσο είναι ελεγχόμενες, βέβαια, για να μην υποδαυλίσουν την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα αναδιαμορφώνουν τον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη. Με τους πολέμους έχουμε και το οξύμωρο να δίνουν ώθηση στις οικονομίες λόγω της βαριάς πολεμικής βιομηχανίας και των ανακατασκευών.
Και μέσα σε όλα, ο χαμένος είναι η Κίνα στον άτυπο παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, καθώς εισάγει ενέργεια που αγοράζει πλέον ακριβότερα και χάνει στρατηγικές γεωπολιτικές θέσεις.
Οι ΗΠΑ με την Ινδία και το Ισραήλ προάγουν τον νέο οικονομικό διάδρομο της Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC), όπου έχουμε και εμείς ρόλο και συμφέροντα. Και αλλάζει τις ισορροπίες.
Την ίδια ώρα, η Ευρώπη καταρρέει. Η Γερμανία αντιμετωπίζει μια σοβαρή διαρθρωτική οικονομική κρίση και ρεκόρ εταιρικών πτωχεύσεων. Στην Ισπανία ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για την ακρίβεια και άτυπα έπεσε η κυβέρνηση.
Και στην Γαλλία, που δανείζεται υψηλότερα πλέον από την Ελλάδα(!), μιλάνε ανοιχτά για κίνδυνο χρεοκοπίας. Και εκεί έχουν κοινωνικές εξεγέρσεις.
Παντού άνοδος της ακροδεξιάς και η ΕΕ πληρώνει τις επιλογές της στο ουκρανικό με την πανάκριβη ενέργεια που βάζει βόμβα στα οικονομικά θεμέλια των χωρών της και συνδυαστικά το μεταναστευτικό βγάζει τον κόσμο στους δρόμους.
Και μέσα σε όλα αυτά, οι μεγάλοι οικονομικοί κολοσσοί γίνονται ακόμα ισχυρότερα και διαστρεβλώνεται η εικόνα ακόμα και των αγορών και κρύβονται προβλήματα κάτω από το χαλάκι.
Στις ΗΠΑ ο χρηματιστηριακός δείκτης SP500 έχει το 37% των κερδών στις πρώτες 10 εταιρείες από τις 500(!) και το 40% της κεφαλαιοποίησής του το έχουν αυτές (ενδεικτικά η Nvidia έχει κεφαλαιοποίηση 5,5 τρις όταν η Ελλάδα έχει ΑΕΠ 250 δισ.)!
Συνεπώς, οι δείκτες πλέον δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική οικονομία και οι κολοσσοί εξαγοράζουν με τον εύκολο δανεισμό τους τις μεσαίες και γίνονται ακόμα πιο μεγάλοι.
Ακόμα και στην Γαλλία που μιλάνε για χρεοκοπία, ο δείκτης CAC είναι μόλις 15% κάτω από τα υψηλά του και ο γερμανικός Dax στα υψηλά του με 25.100 μονάδες με ρεκόρ πτωχεύσεων. Ολα αλλάζουν σε σχέση με ό,τι ξέραμε
* Ο Σωτήρης Γεωργίου είναι δημοσιογράφος-ραδιοφωνικός παραγωγός.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News