Μην περιμένεις να σταματήσει όταν καταλάβεις ότι χάνεις

Ο Γιώργος Χώτος είναι ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.

Ποτέ να μη ζήσουμε πόλεμο στην πατρίδα μας και νιώσουμε τη φρίκη, που θα ξεθεμελιώσει τη ζωή μας. Αν όμως συμβεί, τότε η κανονικότητα που ξέρουμε παύει να υφίσταται και όλοι, στρατός και πολίτες υποκείμεθα σε πιθανό τραυματισμό ή θάνατο ως αντίπαλοι του εχθρού. Σκοπός πλέον θα είναι η επικράτησή μας ως κράτος στον εχθρό με τις λιγότερο δυνατόν απώλειες. Στον πόλεμο η ηθική σχεδόν εξαφανίζεται και μόνο η μεταχείριση των αιχμαλώτων και η αποφυγή γενοκτονίας βρίσκουν παρήγορο αποκούμπι στη σύμβαση της Γενεύης του 1949.

Με το παραπάνω σκεπτικό εξηγούνται τα όσα συμβαίνουν στον Ισραηλινο-αραβικό πόλεμο στην περιοχή της Γάζας σήμερα. Το Ισραήλ ως κράτος δέχθηκε απρόκλητη κτηνώδη επίθεση την 7η Οκτωβρίου 2023 κατά πολιτών της επικράτειάς του με χαρακτηριστικά γενοκτονίας από Αραβες Παλαιστίνιους της Γάζας που έδρασαν ως τρομοκρατικός στρατός της πολιτικής οντότητας που ονομάζεται χαμάς και κυβερνά αυτή την περιοχή. Τη χαμάς επέλεξαν με συντριπτική πλειοψηφία να τους κυβερνήσει οι Αραβες της Γάζας και ως εκ τούτου αποδέχονται τις ευθύνες που ανέλαβαν βάσει του «συντάγματός» της, στο οποίο με τον πλέον ξεκάθαρο και θρασύ τρόπο αναφέρεται ότι θεμελιώδης αποστολή της(τους) είναι η εξάλειψη από προσώπου Γης του Ισραήλ. Συνεπώς η Λωρίδα της Γάζας και ο πληθυσμός της αποτέλεσαν πλέον τον εχθρό του Ισραήλ το οποίο δικαιωματικά θέλει, αφού προκλήθηκε, να συντρίψει, αναγκάζοντάς τον να παραδώσει τα όπλα ηττημένος και να δεχθεί τους όρους του νικητή. Ετσι είναι ο πόλεμος και όσοι κρύβονται πίσω από φτηνούς συναισθηματισμούς κοπτόμενοι δήθεν για ηθικές αρχές δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα.

Στον πόλεμο μεταχειρίζεσαι ό,τι μέσα έχεις για να νικήσεις. Στρατό, τεχνολογία, συμμαχίες, ό,τι μπορείς να επιστρατεύσεις δεν το υποβάλλεις πρώτα σε κριτική ή φιλοσοφικές θεωρήσεις για να διηθήσεις και αποστάξεις αυτά που δήθεν είναι αποδεκτά (από ποιον άραγε), ή ηθικά (για ποιον άραγε) για να χρησιμοποιήσεις.

Δίνεις αγώνα επιβίωσης και βγάζεις δύναμη αν θέλεις να νικήσεις. Ιδιαίτερα για αυτούς που προκαλούν τον πόλεμο, αποτελεί εγκληματική ανοησία να επιφέρεις όλεθρο στο λαό σου επιχειρώντας κάτι που είναι πέρα από τις δυνάμεις σου και συνάμα άδικο. Ο αντίπαλός σου αφού τον προκάλεσες θα θελήσει να σε τιμωρήσει ολοκληρωτικά. Τη φωτιά που άναψες θα θελήσει να τη σβήσει πλήρως. Μην περιμένεις να σταματήσει όταν εσύ, αφού καταλάβεις ότι χάνεις και υποχωρείς, ζητάς απεγνωσμένα εκεχειρία. Τη φωτιά δεν ικανοποιείσαι να την περιορίσεις στο μισό, ή σε κάποιο ποσοστό. Τη φωτιά ή τη σβήνεις ή ξαναφουντώνει.