Μήνυμα Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία: Όταν τραβάς το σκοινί, θα πρέπει να είσαι έτοιμος και να σπάσει

«Η Ελλάδα δεν ξεχνά τις διαφωνίες με την Τουρκία»

Βόρεια

«Όταν τραβά κανείς το σκοινί, θα πρέπει να είναι έτοιμος και να σπάσει», τονίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα προς τη Βόρεια Μακεδονία, μετά τις τελευταίες προκλήσεις από τη γειτονική χώρα.

«Και αν αποκλίνει από τη συμφωνημένη πορεία, να ξέρει ότι θα βρει κλειστό τον δρόμο προς την Ευρώπη», σημειώνει ακόμη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Δρόμος, ο οποίος, όπως λέει, «περνά από την Ελλάδα και από την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου».

«Η Ελλάδα δεν ξεχνά τις διαφωνίες με την Τουρκία»

«Είχα πει πριν από δύο χρόνια ότι “σταματούν οι προκλήσεις και ξεκινούν οι συζητήσεις”. Και σε αυτόν τον δρόμο έχει προσέλθει τώρα και ο κ. Ερντογάν», τονίζει σχετικά με τις σχέσεις με την Τουρκία.

Σημειώνει ότι «τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» και ότι «λύση-πακέτο δεν συζητείται. Η Ελλάδα δεν ξεχνά τις διαφωνίες με της με την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να ζούμε διαρκώς με το δάχτυλο στη σκανδάλη».

«Και επειδή σε Ελλάδα και Τουρκία κάποιοι τρέφονται από την ελληνοτουρκική κρίση, για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας ρωτήστε τους ακρίτες μας που βλέπουν τη μείωση των μεταναστευτικών ροών. Ή τους νησιώτες μας που είδαν τις τοπικές οικονομίες να τονώνονται από τη βίζα στους τούρκους επισκέπτες. Δείτε επίσης τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές πλαίσιο. Αντιπαράθεση ή προσπάθεια συνύπαρξης με τον γείτονάς μας όταν λίγο πιο κάτω η Μέση Ανατολή φλέγεται και στην καρδιά της Ευρώπης μαίνεται ο πόλεμος;», προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ακρίβεια

Ο πρωθυπουργός μιλά και για το ζήτημα της ακρίβειας, στο οποίο αναφέρθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, λέγοντας πως «είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, κάτι που μας το ορίζει η πραγματικότητα που βιώνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Άλλα είναι ζήτημα σύνθετο που δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και απλοϊκές λύσεις. Όσο επιμένει, θα επιμένουμε κι εμείς. Αντιτάσσοντας εθνικές παρεμβάσεις και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες».