Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για τα Χριστούγεννα

«Ευτυχισμένα Χριστούγεννα! Και καλή Πρωτοχρονιά σε όλους! Χριστός Γεννάται! Δοξάσατε!», εύχεται από την Αμερική στο εόρτιο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για τα Χριστούγεννα

«Όπως το βρέφος αναπτύσσεται αφομοιώνοντας τον κόσμο που το περιβάλλει, με τον ίδιο τρόπο και η δική μας ανάπτυξη εν Χριστώ επιτυγχάνεται με τις λειτουργικές εμπειρίες που γευόμαστε στις ακολουθίες της Εκκλησίας. Όμως, η ολοκλήρωση της ανάπτυξης αυτής συμβαίνει πάντοτε στη ζωή μας όταν εφαρμόζουμε τις αρετές της υπομονής, της ανεκτικότητας, της ταπεινοφροσύνης, της γενναιοδωρίας, της συγχωρητικότητας, της ελεημοσύνης, της συμπάθειας και της αγάπης», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στην αρχιεπισκοπική εγκύκλιό του για τα Χριστούγεννα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Αναλυτικά, η Αρχιεπισκοπική εγκύκλιος:

«Λαθών ετέχθης υπό το Σπήλαιον, αλλ’ ουρανός σε πάσιν εκήρυξεν, ώσπερ στόμα, τον αστέρα προβαλλόμενος Σωτήρ. Και μάγους σοι προσήνεγκεν, εν πίστει προσκυνούντάς σε, μεθ’ ων ελέησον ημάς» (Τροπάριο του εσπερινού της εορτής).

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Καθώς συγκεντρωνόμαστε για να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα, μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες θρησκευτικές εορτές για όλους στην Αμερική, εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί λαμβάνουμε μία ιδιαίτερη πρόσκληση για εμπειρική μετοχή-μέθεξη στη γέννηση του Σωτήρος στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας. Με τις κατανυκτικές ακολουθίες και ιδίως μετέχοντας στη Θεία Λειτουργία, καλούμαστε να γίνουμε το σπήλαιο όπου “εγεννήθη το παιδίον, μυστικώ τω τρόπω”. Διότι όλοι μας διαθέτουμε μετά από τη βάπτισή μας καρδιά όμοια με σπήλαιο, όπου ο Θεός ευαρεστείται να κατοικεί και να πλημμυρίζει με την παρουσία του. Καθένας από εμάς έχει τη δυνατότητα να γίνει ο τόπος εκείνος από όπου θα γίνεται το θέλημα του Θεού.

Όπως το βρέφος αναπτύσσεται αφομοιώνοντας τον κόσμο που το περιβάλλει, με τον ίδιο τρόπο και η δική μας ανάπτυξη εν Χριστώ επιτυγχάνεται με τις λειτουργικές εμπειρίες που γευόμαστε στις ακολουθίες της Εκκλησίας. Όμως, η ολοκλήρωση της ανάπτυξης αυτής συμβαίνει πάντοτε στη ζωή μας όταν εφαρμόζουμε τις αρετές της υπομονής, της ανεκτικότητας, της ταπεινοφροσύνης, της γενναιοδωρίας, της συγχωρητικότητας, της ελεημοσύνης, της συμπάθειας και της αγάπης. Τότε η παρουσία της θείας χάριτος ενεργείται στις καρδιές μας και αναπτύσσεται τελείως, όπως ο απόστολος Παύλος διακηρρύσσει: “Mέχρι καταντήσωμεν οι πάντες εις την ενότητα της πίστεως και της επιγνώσεως του υιού του Θεού, εις άνδρα τέλειον, εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού” (Προς Εφεσίους 4:13).

Αγαπητοί μου Χριστιανοί, ο Κύριος Ιησούς Χριστός καταδέχθηκε και γεννήθηκε σε ένα ταπεινό σπήλαιο στη Βηθλεέμ. Ο ίδιος επιθυμεί να μετατρέψουμε τις καρδιές μας σε σπήλαια για να γεννηθεί εκεί, με μοναδική προϋπόθεση την ταπείνωση του εαυτού μας. Ας γίνουμε όπως οι ποιμένες και οι μάγοι που ταξίδεψαν από μακριά για να τον συναντήσουν, διότι κατήλθε από τους ουρανούς για να γίνει άνθρωπος και να μας δείξει το δρόμο για μια όμορφη ζωή στη γη και την αιώνιο ζωή της βασιλείας των ουρανών.

Ας διαλαλήσουμε: “Χριστός Γεννάται! Δοξάσατε!” και ας τον υποδεχτούμε να γεννηθεί στην καρδιά και στην ψυχή μας, διότι Εμμανουήλ σημαίνει “μεθ’ ημών ο Θεός”. Εφαρμόζοντας τη διδασκαλία του, θα γευθούμε αυτή την εσωτερική μεταμόρφωση στη ζωή μας και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο.

Με την αγάπη του βρέφους που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ και με πολλές ευχές».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments