Μητροπολίτης Χρυσόστομος: «Επίκαιρη η φωνή του Γρηγορίου Δέρκων έναντι των προκλητικών γειτόνων μας».

Ο Εθνοιερομάρτυς Γρηγόριος, απηγχονίσθη υπό των Τούρκων στις 3 Ιουνίου 1821, μπροστά στο Επισκοπείο, στα Θεραπειά της Κωνσταντινουπόλεως.

Μητροπολίτης Χρυσόστομος: «Επίκαιρη η φωνή του Γρηγορίου Δέρκων έναντι των προκλητικών γειτόνων μας».

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών αναφέρει:

Με συγκίνηση βαθειά ετελέσθη την Πέμπτη, 2.6.2022, ο πανηγυρικός Εσπερινός, του πρώτου εορτασμού της ιεράς μνήμης του Αγίου ενδόξου Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου Μητροπολίτου Δέρκων, του εκ Ζουμπάτας Πατρών.
Ο Εθνοιερομάρτυς Γρηγόριος, απηγχονίσθη υπό των Τούρκων στις 3 Ιουνίου 1821, μπροστά στο Επισκοπείο, στα Θεραπειά της Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Γρηγόριος έδρασε ως Έλληνας φλογερός Αρχιερεύς κατά την διάρκεια της πικρής τουρκικής σκλαβιάς, ως Μητροπολίτης Λακεδαιμονίας, διαδεχθείς τον Εθνοιερομάρτυρα επίσης Ανανία, είτα ως Μητροπολίτης Βιδύνης και τέλος ως Μητροπολίτης Δέρκων, πλησίον της Κωνσταντινουπόλεως.

Οργάνωσε στην Πελοπόννησο τους Κλέφτες, φυλακίστηκε στην Τρίπολη, αφέθη κάποια στιγμή ελεύθερος για να δραπετεύση μετά από απόπειρα της δευτέρας συλλήψεώς του και να καταστή Μητροπολίτης Βιδύνης. Στο Βιδύνιο, κατέστησε φίλο του τον Πασβάνογλου, ο οποίος επανάστησε εναντίον του Σουλτάνου. Κυνηγημένος και πάλι από τους Τούρκους έφθασε στην Κωνσταντινούπολη, κατασταθείς υπό του Πατριάρχου Καλλινίκου Ε’, Μητροπολίτης Δέρκων, όπου ανέπτυξε πλουσιοτάτην δράσιν γενόμενος άμεσος συνεργάτης τριών Πατριαρχών, κυρίως του Αγίου Γρηγορίου του Ε’.

Ενδιαφέρθηκε για τον Κλήρο, για την παιδεία, αναδιοργάνωσε την Μεγάλη του Γένους Σχολή, ήτο μέλος της Φιλικής Εταιρείας και γνώστης πολλών γλωσσών.

Κατετάγη εις τας δέλτους των Αγίων, υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την συμπλήρωση των 200 ετών από της Επαναστάσεως του 1821, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, όπως συνέβη και με άλλους Αρχιερείς για την αγιοκατάταξη και άλλων ιερών σφαγίων κατά την διάρκεια της πικράς δουλείας, κατά τόπους.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στη θαυμαστή και ηρωική ζωή του Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου και ετόνισε ότι ο σημερινός πρώτος εορτασμός του καθίσταται επίκαιρος παρά ποτέ, αφού η προκλητικότης της γείτονος χώρας με τις αμετροεπείς δηλώσεις των ταγών της, την βεβήλωση μνημείων παγκοσμίου σημασίας και εμβελείας, ως συμβαίνει με την «Αγία Σοφία» και την αγνόηση των διεθνών συμφωνιών, ξεπέρασε τα όρια.

Μητροπολίτης Χρυσόστομος: «Επίκαιρη η φωνή του Γρηγορίου Δέρκων έναντι των προκλητικών γειτόνων μας». Μητροπολίτης Χρυσόστομος: «Επίκαιρη η φωνή του Γρηγορίου Δέρκων έναντι των προκλητικών γειτόνων μας». Μητροπολίτης Χρυσόστομος: «Επίκαιρη η φωνή του Γρηγορίου Δέρκων έναντι των προκλητικών γειτόνων μας». Μητροπολίτης Χρυσόστομος: «Επίκαιρη η φωνή του Γρηγορίου Δέρκων έναντι των προκλητικών γειτόνων μας». Μητροπολίτης Χρυσόστομος: «Επίκαιρη η φωνή του Γρηγορίου Δέρκων έναντι των προκλητικών γειτόνων μας». Μητροπολίτης Χρυσόστομος: «Επίκαιρη η φωνή του Γρηγορίου Δέρκων έναντι των προκλητικών γειτόνων μας».
Το σφρίγος του Γρηγορίου εμπνέει, η μάλλον πρέπει να εμπνέη και μας σήμερα, Κληρικούς και Λαικούς, ώστε μέσα από την ιστορία και τα γεγονότα όπως διεδραματίσθησαν στο διάβα του χρόνου, της θυσίες των προγόνων μας και τις διεθνείς συνθήκες, να υψώνωμε την δικαία φωνή μας, για την διαφύλαξη των πνευματικών και γεωγραφικών μας συνόρων, όπως εχαράχθησαν με τα αίματα των Αγίων και μαρτύρων προγόνων μας.
Στον Εσπερινό συγχοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ενώ συμμετείχαν όλοι οι Ιερείς της πόλεως των Πατρών, πολλοί πατριωτικοί Σύλλογοι με τα λάβαρά τους και τις εθνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, η εκ Ζουμπάτας Αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Τογιοπούλου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοίρα- Ζουμπάτας κ. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος και πλήθος πιστών.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα - Σχολείο Βουδ: Το φτιάχνουν από… τον καιρό του Νέρωνα 
Δύσκολη νύτχα στην Ηλεία - Αναζωπύρωση στη Βάλμη: Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική - Εκκενώθηκετο χωριό Λάτα
Διαμαρτυρία από την Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδος για την κατάργηση των θεμάτων προ ημερησίας διάταξης
Πάτρα: Σε Καραμανδάνειο, Αγιο Ανδρέα και Οικονομικό Επιμελητήριο ο Γιώργος Παπανδρέου