Μητροπολίτης Χρυσόστομος: «Η νίκη επί του θανάτου»

image 605942

«Τα παλαιά πέρασαν, ιδού γέγονε τά πάντα καινά».

Το Πάσχα καταφθάνει και με αυτήν την αναφορά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος στέλνει το μήνυμα του περάσματος στην εποχή της Ανάστασης του Κυρίου και της Ανοιξης των ψυχών μας.

Αναλυτικά όλη η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου:

«Παιδιά μου ευλογημένα,

”Νῦν πάντα πεπλήρωται φωτός, οὐρανός τε καί γῆ καί τά καταχθόνια…”. Μέσα σε κλίμα ουράνιας ευφροσύνης και αγαλλιάσεως, η σύμπασα κτίσις, εορτάζει την Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστοῦ. Τι κι αν οι εχθροί της αληθείας πανηγύρισαν, θεωρήσαντες ότι προς στιγμήν ενίκησαν τον Δυνατό και κραταιό Κύριο˙ τι κι αν τον Tάφο με λίθον εκάλυψαν, τι και αν κουστωδίαν ετοποθέτησαν για την φύλαξή Του!

Η Ζωή εκ του Τάφου ανέτειλε. Η αναστάσιμη χαρά πλημμύρισε τον ουρανό και τη γη. Το αναστάσιμο και ανέσπερο φως διέλυσε τα σκοτάδια του θανάτου. Ο Αδης καταργήθηκε, οι νεκροί ελευθερώθηκαν, η κτίσις όλη φωτίστηκε και ανακαινίστηκε. «Σήμερον πᾶσα κτίσις ἀγάλλεται καί χαίρει, ὃτι Χριστός ἀνέστη καί ἅδης ἐσκυλεύθη».

Το αναστάσιμο πανηγύρι άρχισε και συνεχίζεται λαμπρό, διαλύοντας την απιστία και διαψεύδοντας τους υιούς της απωλείας, οι οποίοι ηθέλησαν και θέλουν να αμφισβητήσουν την αλήθεια, ότι «Χριστός ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, ὁ Σωτήρ τοῦ κόσμου καί ἐπλήρωσε τά σύμπαντα εὐωδίας». Αυτό το πανηγύρι του ουρανού και της γης, θα κρατήσει μέχρι της συντελείας του αιώνος και εις αιώνας αιώνων.

Τον αναστάσιμον Υμνο σαλπίζει ο ουράνιος Αρχιστράτηγος, ο Μέγας Γαβριήλ, προς την Υπεραγία Θεοτόκο και τις Μυροφόρες, τον ψάλλουν οι άγιοι Απόστολοι και τον παραλαμβάνουν οι Πατέρες, οι Οσιοι, οι Μάρτυρες και Νεομάρτυρες, άπαντες οι της Αναστάσεως υιοί, οι θεούμενοι.

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα της Αναστάσιμης χαράς ζούμε όλοι μας σήμερα, αλλά και πάντοτε. Η Ανάσταση του Κυρίου είναι η απάντηση στο ερώτημα, περί της αξίας και του προορισμού του ανθρώπου· περί της αιωνίου ζωής και Βασιλείας· περί της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο και της διαρκώς προσφερομένης αναιμάκτου θυσίας Του, υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας.

Ας πανηγυρίσωμε όσοι σηκώσαμε και σηκώνομε στον ώμο τον σταυρό της μοναξιάς, του πόνου, της ασθένειας, της όποιας άλλης δοκιμασίας. Οσοι εβιώσαμε και βιώνομε τους πικρούς καρπούς της αμαρτίας και γεύση του θανάτου ελάβαμε, ένεκα της ολιγοπιστίας μας ή της αποστασίας μας από τον Θεό.

Τα παλαιά πέρασαν, «ἰδού γέγονε τά πάντα καινά», καινούργια δηλαδή.

Ολοι οι της Αναστάσεως πανηγυρισταί την ουράνιον μέθην, μετά πάντων των Αγίων, πάσχοντες, προσκαλούμε πάντας προς ευφροσύνην, τους εγγύς και τους μακράν, όλους τους αδελφούς εν Κυρίῳ και πάντα άνθρωπον στα μήκη και πλάτη της γης, αφού κατά τον ουρανοβάμονα Απόστολον Παύλον, «Αὐτοῦ, τοῦ Κυρίου δηλαδή, οἱ πάντες, γένος ἐσμέν». Τους εναγκαλιζόμεθα και τους κατασπαζόμεθα αναστάσιμα, ζώντας την κοινωνία της αγάπης, που μας χάρισε η Ανάσταση του Κυρίου μας.

Αναστάσιμον χαιρετισμόν και ασπασμόν αποστέλλομεν προς τους αδελφούς μας που ασθενούν και νοσηλεύονται στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της πόλεως μας και της πατρίδος μας, ευχόμενοι ταχείαν την ανάρρωσιν και την επιστροφήν, εν υγιεία, στα σπίτια τους και στους οικείους τους.

Επίσης, εν ευχαριστίαις, αναστασίμως ασπαζόμεθα το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό των Νοσοκομείων, που επί ένα έτος και πλέον βαστάζουν τον σταυρό της αγάπης και της θυσιαστικής προσφοράς υπέρ των ασθενούντων αδελφών μας, ευχόμενοι προς αυτούς πάσαν ευλογίαν παρά του εκ Τάφου ανατείλαντος Κυρίου ημών.  

Αυτό το Πάσχα, αδελφοί μου, συμπληρώνονται 200 χρόνια, από τότε που οι ήρωες και μάρτυρες πατέρες μας, Κληρικοί και Λαϊκοί, κρατώντας τον πυρσό με το άγιο Φῶς της Αναστάσεως αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, προκειμένου να αποτινάξουν τον βαρύ τουρκικό ζυγό και να αναστήσουν την Πατρίδα μας, χαρίζοντας σε μας την ελευθερία και της Ορθοδοξίας το ανέσπερο και ακτιστο Φως.

Τους μακαρίζομε, τους ευγνωμονοῦμε, άνθη από την ποτισμένη με το αίμα τους Ελληνική γη τους προσφέρομε και το καντήλι στους τάφους και στα μνήματά τους ανάβομε, με το φως της αναστάσιμης λαμπάδας που εκείνοι μας παρέδωσαν, υποσχόμενοι, ότι δεν θα αφήσωμε αυτή την λαμπάδα ποτέ να σβήσει.

Παιδιά μου ευλογημένα,

Τούτη την ώρα της χαράς, που αφήνει πίσω της νικημένο και καταργημένο τον θάνατο, το σκιάχτρο αυτό του νου και της καρδιάς του ανθρώπου, έχοντες την βεβαιότητα ότι είμαστε ενωμένοι με τον Αναστάντα Κύριο, με τους Αγίους μας και με τους δικούς μας ανθρώπους που πέρασαν από τούτο τον κόσμο στην αιωνιότητα, με πλημμυρισμένες τις καρδιές μας από την αναστάσιμη χαρά, όσοι πιστοί, τα της Αναστάσεως αναγεννημένα τέκνα, ας επαναλάβομε και μιά και δυό και αναρίθμητες φορές.

Αυτη η κλητή και αγία ημέρα,

η μία των Σαββάτων η βασιλίς

και κυρία. Εορτών εορτή

και πανήγυρίς έστι πανηγύρεων,

εν η ευλογούμεν, Χριστόν εις τους αιώνας.

Σας ασπάζομαι εν Χριστώ Αναστάντι και εύχομαι τα έτη σας να είναι ευλογημένα, αναστάσιμα και πολλά. Χριστός Ανέστη, αδελφοί μου και τέκνα εν Κυρίῳ».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

seismos 1
panepistimio patron ktirio prytaneias
ΕΟΔΥ
223167083 160165642881397 8248404891946109159 n