Μητροπολίτης Ιερώνυμος: «Επρεπε να γίνει κανονικά η Ανάσταση»

image 619931

Mε την πεποίθηση ότι οι πιστοί, που προσέρχονται στους ναούς για τις Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας, υπακούουν στα υγειονομικά μέτρα της πολιτείας και υπάρχει η απόλυτη τάξη, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος -αν και νέος στα ποιμαντορικά του καθήκοντα- σηκώνει ιερατικό ανάστημα καταθέτοντας σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο που φέτος Εκκλησία και Κυβέρνηση καθόρισαν από κοινού τον εορτασμό της Αναστάσεως και του Αγίου Πάσχα.

Θεωρώντας ότι αυτό που υποστηρίζεται από τους αρμόδιους, περί επιστροφής στην κανονικότητα, λείπει εμφανώς από τους ιερείς και το χριστεπώνυμο πλήθος, μιλά στην «Π» και καταθέτει ευθέως τις απόψεις του για τα όσα θα καθορίσουν την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, προτιμώντας να διατυπώσει απορίες από τις οποίες προκύπτουν οι διαυγείς θέσεις του.   

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πήραν την απόφαση που πήραν για την Ανάσταση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και η Κυβέρνηση. Προφανώς, για να μην υπάρξει συνωστισμός. Κανείς δεν μπορεί να την καταλάβει. Μας λυπεί, αλλά δεν μπορούμε να επαναστατήσουμε. Αντί για τις 9 το βράδυ έπρεπε να επιτραπεί στον κόσμο να φύγει από το σπίτι του στις 12 παρά, να πάει στις εκκλησίες και μέχρι τις 12.30 να έχει επιστρέψει στις οικίες του για το τραπέζι. Έτσι κάνουν άλλωστε οι πιο πολλοί, φεύγουν αμέσως…» λέει ο ιεράρχης. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι σ’ όλες τις ενορίες και εκκλησίες της Μητρόπολής του θα τηρηθούν κανονικά όλα τα αποφασισθέντα, δηλαδή ωράριο, μέτρα, αποστάσεις κ.ά.

Ακόμα όμως και για την σημερινή ημέρα, ο Ιερώνυμος υποστηρίζει στην «Π», ότι θα μπορούσε να γίνει η περιφορά των Επιταφίων, μεγαλύτερη από ότι πέριξ των ναών. Είναι ενδεικτική η φράση του ότι «στην Εκκλησία έχει εξαντληθεί η αυστηρότητα των μέτρων».

Με συντριβή ψυχής, προσθέτει πως προσμένει τη μετάβαση από τη δουλεία των παθών στην ελευθερία, ενώ καλεί τους πιστούς να μετάσχουν στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας απαλλαγμένοι από φόβο.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

triadafilop@pelop.gr

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
potamos peiros
τυροκομειο
αυτοκτονια