Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Απαραίτητη η συντονισμένη ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ στη σεισμόπληκτη Τουρκία

«Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου για τις τραγικές απώλειες μετά το σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

kiriakos

Με την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη συμπαράστασή του στη σεισμόπληκτη Τουρκία και τόνισε πως πρέπει να της δοθεί άμεση και οργανωμένη βοήθεια και στήριξη από την ΕΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «Θα ήθελα να εκφράσω τη λύπη μου για τις τραγικές απώλειες μετά το σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία. Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών με παροχή βοήθειας για τον εντοπισμό και τη διάσωση εγκλωβισμένων, αλλά και με ανθρωπιστική βοήθεια. Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητήσουμε για την Ουκρανία, αλλά και το μεταναστευτικό και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, όπως με το φράχτη στον Εβρο. Θα συζητήσουμε και θέμα ανταγωνιστικότητας για την πράσινη μετάβαση».

Επίσης, τόνισε ότι στις Βρυξέλες θα γίνει σύντομα διάσκεψη δωρητών για πρόσθετους πόρους για την ανοικοδόμηση πληγεισών περιοχών και την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Τι θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ
Με μια ευρεία ατζέντα συνεδριάζουν οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε., με την οικονομία και το μεταναστευτικό να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού συμβουλίου. Στο οικονομικό σκέλος των συζητήσεων κεντρικό θέμα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα και μάλιστα σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων για τις επιχειρήσεις (πληθωρισμός, ενέργεια κ.α.

Ψηλά στην ατζέντα είναι και το μεταναστευτικό σύμφωνα με το ethnos.gr, θέμα που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως την ελληνική πλευρά, που εστιάζει στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εργαλείων εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων αλλά και τεχνητών εμποδίων. Παράλληλα οι ηγέτες θα αναφερθούν στην στήριξη της Ουκρανίας και στην ευρωπαϊκή της προοπτική, ενόψει της επετείου ενός έτους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο μέτωπο της οικονομίας έχει ξεκινήσει η συζήτηση που αφορά την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό Inflation Reduction Act (δηλαδή το νόμο για την μείωση του πληθωρισμού). Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η .. χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Ωστόσο αυτό είναι ευκολότερο για τις μεγαλύτερες χώρες που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια από τους προϋπολογισμούς για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται:

  • Να τονίσει ότι χρειάζεται να γίνουν επιπλέον κινήσεις, καθώς δεν πρέπει να δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
  • Να επισημάνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται μάλιστα για μία θέση με την οποία συντάσσονται και άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα η Ιταλία. Υπενθυμίζεται πως η οικονομία με αφορμή το σχέδιο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν τη Δευτέρα σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζ. Μελόνι.
  • Να εστιάσει στην ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί πιο φιλόδοξα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της στην πράσινη μετάβαση και να βάλει και χρήματα στο τραπέζι, όπως είχε κάνει με το RepowerEU.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ