Μητσοτάκης: Σχέδιο Δράσης για ισότητα Φύλων – Θα αντιμετωπίσει παθογένειες, όπως η βία κατά των γυναικών

Τη σημασία της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Μητσοτάκης: Σχέδιο Δράσης για ισότητα Φύλων - Θα αντιμετωπίσει παθογένειες, όπως η βία κατά των γυναικών

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Σχέδιο και το χαρακτήρισε πλήρες και ενισχυμένο με χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αντιμετωπίσει παθογένειες της κοινωνίας ξεκινώντας με τη βία κατά των γυναικών.

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε «επανάσταση ευαισθητοποίησης το κίνημα metoo» και τόνισε πως η αυξημένη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας, εκτός από ηθική υποχρέωση της πολιτείας, έχει αναπτυξιακό αποτύπωμα.

Όπως είπε, είμαστε τρίτοι από το τέλος στην κατάταξη στη συμμετοχή γυναικών στην αγορά εργασίας, και αυτό «πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, είναι εξαιρετικά σημαντικό και από οικονομικής πλευράς για τον στόχο της ανάπτυξης».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να φτάσουμε στην ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις υποχρεώσεις όπως η ανατροφή των παιδιών», ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Οι νταντάδες της γειτονιάς» το οποίο χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό βοήθημα» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και μια άλλη παράμετρο επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να μας απασχολήσει το εάν η τάση της δουλειάς από το σπίτι, λειτουργήσει υπέρ ή κατά των γυναικών. Δεν το ξέρουμε αυτό ακόμη».

Πρόσθεσε ότι σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός κοριτσιών που επιλέγουν σχολές που στο παρελθόν ήταν ταυτισμένες με ανδρικά επαγγέλματα και έφερε ως παράδειγμα την πρώτη γυναίκα πιλότο, κάτι που «ξεφεύγει από τα στερεότυπά μας».

«Κάθε άνθρωπος άνδρας ή γυναίκα να διεκδικήσει την επαγγελματική ανέλιξή του ανεξαρτήτως φύλου» είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η συμμετοχή γυναικών στα ανώτατα κλιμάκια επιχειρηματικής και πολιτικής εκπροσώπησης είναι μειωμένη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά για στην Ευρώπη.

«Είναι απελπιστικά χαμηλό το ποσοστό γυναικών στη Βουλή. Έχουμε γυναίκες στα ψηφοδέλτια αλλά δεν ψηφίζονται από του εκλογικό σώμα, δεν ψηφίζονται και από γυναίκες που αποτελούν το 50% του εκλογικού σώματος. Να το αξιολογήσουμε αυτό ως προς την εκλογική μας συμπεριφορά» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε σε ένα παράδειγμα κατά το παρελθόν, όπου υποψήφιος βουλευτής έλεγε στους ψηφοφόρους του «να ψηφίσουμε και μια γυναίκα». «Γιατί μια και όχι πέντε;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Η ΠτΔ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες των νέων κοριτσιών. Σήμερα το 2021 στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα βρίσκεται μια γυναίκα που εμπνεύστηκε ως προς τη δικαστική της διαδρομή από μια άλλη ανώτατη δικαστή του αμερικανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου την Ρουθ Γκίνσπεργκ, η οποία ανέπτυξε όλη την την θεωρία για να υπερασπιστεί την έννοια της ισότητας, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ισότητας των ανδρών σε περιπτώσεις που οι άνδρες υφίσταντο διακρίσεις. Γιατί οι διακρίσεις αφορούν όλους και δεν είναι μονοσήμαντες».

Τέλος, ευχαρίστησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που ήταν παρόντες, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να κινούμαστε συνθετικά σε αυτά τα θέματα, τα οποία δεν έχουν κομματικό χρώμα.

«Είναι προοδευτικές πολιτικές, και τις πολιτικές αυτές θα καρπωθούν οι επόμενες γενιές για να περιορίσουν στο ελάχιστο τις διακρίσεις και τα στερεότυπα, και να κάνουν πράξη την ισότητα που όλοι αναζητούμε».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κυρίες και κύριοι, με πολύ μεγάλη χαρά συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση. Πιστεύω ότι διαπιστώσατε και εσείς ότι ήταν μία εκδήλωση αρκετά διαφορετική από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις παρουσίασης κυβερνητικών σχεδίων.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Μαρία την Συρεγγέλα. Νομίζω ότι αξίζει ένα πολύ θερμό χειροκρότημα και σε όλο της το επιτελείο για την πολύ σπουδαία δουλειά που έκανε εκπονώντας αυτό το πλήρες εθνικό σχέδιο δράσης ισότητας των φύλων.
Άκουσα με πολύ προσοχή και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις όσων συμμετείχαν στη σημερινή εκδήλωση και δεν ξέρω Ναταλία αν πρέπει και εγώ να συστηθώ ως ένας εργαζόμενος πατέρας ή αγαπητέ μου Κυριάκο αν πρέπει και εγώ να αναφέρω ότι μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με τρεις γυναίκες μεγαλύτερες αδερφές και με μία πολύ δυναμική μητέρα, ίσως μερικές φορές οι οικογενειακές μας καταβολές είναι αυτές που μας επιτρέπουν να έχουμε μεγαλύτερη, ενδεχομένως λιγότερη ευαισθησία για τα ζητήματα αυτά.

Το σχέδιο το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, είναι ένα σχέδιο πλήρες. Είναι ένα σχέδιο με πολλούς διαφορετικούς άξονες. Με χρηματοδοτικά εργαλεία, το οποίο έχει σκοπό να αντιμετωπίσει μια σειρά από παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, ξεκινώντας με τη βία κατά των γυναικών. Η φετινή χρονιά είναι η χρονιά η οποία ταυτίστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν με το κίνημα Metoo, μία μεγάλη επανάσταση ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που αφορούν στη βία κατά των γυναικών.

Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει όμως και πολλούς άλλους σημαντικούς άξονες που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο Αλέξης Πατέλης, τα οποία καταδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας εκτός από μία ηθική υποχρέωση της πολιτείας έχει και ένα πολύ σημαντικό οικονομικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Είμαστε -πράγματι- τρίτοι από το τέλος στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε για να μπορέσουμε να έχουμε επαρκές εργατικό δυναμικό για να υποστηρίξουμε την ισχυρή ανάπτυξη την οποία οραματιζόμαστε για τα επόμενα χρόνια.

Είναι, λοιπόν, οι πολιτικές για τις οποίες σας μίλησαν οι προηγούμενοι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, εξαιρετικά σημαντικές και από οικονομικής πλευράς. Το πώς θα δώσουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες να μπορέσουν να ισορροπήσουν μεταξύ των οικογενειακών υποχρεώσεων και της εργασίας τους μέχρι να φτάσουμε στο σημείο, αγαπητή μου Ναταλία, να μπορέσουμε να έχουμε απολύτως ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Είναι πολύ σημαντικό -και απευθύνομαι κυρίως στα νέα παιδιά- και στην ανάγκη να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά στην υποχρέωση ίσης συμμετοχής στα ζητήματα της ανατροφής των παιδιών. Γιατί μόνο έτσι θα σπάσουμε πραγματικά τα στερεότυπα ότι οι δουλειές του σπιτιού, η ανατροφή των παιδιών, είναι πρωτίστως μία υπόθεση η οποία αφορά τις γυναίκες και όχι τους άνδρες. Δεν είναι έτσι. Δεν πρέπει να είναι έτσι. Και νομίζω ότι έχουμε αρκετά παραδείγματα και αρκετό επιστημονικό υλικό το οποίο να υποστηρίζει ότι ακριβώς εκείνες οι οικογένειες στις οποίες οι ρόλοι μοιράζονται ισότιμα και ο χρόνος τελικά κατανέμεται ισότιμα, διότι αυτό είναι το βασικό ζητούμενο, αυτό λείπει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο από την εργαζόμενη μητέρα, είναι ο χρόνος τελικά για τον εαυτό της. Αυτό το οποίο είπες: «Μα εγώ θα βρω χρόνο να πάω στο γυμναστήριο; Να βγω με τις φίλες μου; Να πάω να πιω έναν καφέ όταν έχω όλες αυτές τις άλλες υποχρεώσεις;»

Γιατί, λοιπόν, το προνόμιο αυτό να το απολαμβάνει με τόσο μεγάλη ευκολία ο άνδρας, να έχει το δικαίωμα να βγει αυτός με τους φίλους του, γιατί να έχει το δικαίωμα αυτός να πάει να αθληθεί και να μην το απολαμβάνει η γυναίκα; Ακριβώς διότι η κατανομή του χρόνου στις οικογενειακές υποθέσεις δεν είναι ακόμα ίση. Μέχρι, λοιπόν, να φτάσουμε στο σημείο η επόμενη γενιά να αντιληφθεί διαφορετικά την ενδοοικογενειακή ισορροπία κατανομής του χρόνου χρειαζόμαστε περισσότερα εργαλεία στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, ώστε να μπορεί με μεγαλύτερη άνεση να γνωρίζει ότι μπορεί ταυτόχρονα να εργάζεται και να είναι εξαιρετικά επιτυχημένη στη δουλειά της και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μητέρα.
Τα προγράμματα για τα οποία μίλησε η Μαρία, μίλησε ο Υπουργός, είναι εξαιρετικά σημαντικά. Οι «νταντάδες της γειτονιάς» ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται από τους πρώτους μήνες του 2022.

Όπως και ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα το οποίο έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, μεγάλες επιχειρήσεις -αυτές που δεν το έχουν ήδη κάνει- να έχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να δημιουργούν δικούς τους παιδότοπους εντός των χώρων των επιχειρήσεων έτσι ώστε οι μητέρες να μπορούν να παίρνουν τα παιδιά μαζί τους, να ξέρουν ότι θα είναι σε έναν χώρο ασφαλή και δημιουργικό όσο εργάζονται.
Και βέβαια θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ πως όλη αυτή η τάση της δουλειάς από το σπίτι αν τελικά αυτή θα λειτουργήσει υπέρ ή κατά των γυναικών. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι αν τελικά η εργασία από το σπίτι εξυπηρετεί τις γυναίκες ή τελικά τους δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Είναι και αυτό ένα αντικείμενο το οποίο πρέπει να μελετήσουμε.

Χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα κορίτσια τα οποία ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες και μιλούν με τόσο πάθος και τόσο ενθουσιασμό για το πώς μπορούν να διακριθούν σε επιστημονικά αντικείμενα τα οποία θεωρούσαμε απολύτως εσφαλμένα ότι αποτελούν προνομιακό χώρο των ανδρών. Και πράγματι μέσα από τα πρότυπα, μέσα από τα θετικά πρότυπα, θα αλλάξουν οι συμπεριφορές και θα μπορέσουμε να σπάσουμε τα στερεότυπα. Και ήδη βλέπω από τα στοιχεία τα τελευταία 5 χρόνια -είχα την ευκαιρία να τα αναζητήσω- ότι σταδιακά αυξάνεται ο αριθμός των νέων κοριτσιών που επιλέγουν σχολές οι οποίες στο παρελθόν είναι ταυτισμένες, ήταν ταυτισμένες στη συνείδησή μας με επαγγέλματα τα οποία θεωρούσαμε ανδρικά.

Γελάω ακόμα μερικές φορές με την απορία, αγαπητή μου Αναστασία, που τώρα πια δεν έχουμε απορία για γυναίκες γιατρούς, αλλά εξακολουθούμε να μας φαίνεται παράξενο όταν βλέπουμε μια γυναίκα πιλότο. Γυναίκα πιλότος; Είναι κάτι το ιδιαίτερο, είναι κάτι το παράξενο, κάτι το οποίο ξεφεύγει από τις αντιλήψεις και απ’ τα στερεότυπά μας. Όλα αυτά έχω την ελπίδα ότι εσείς η επόμενη γενιά θα τα αντιμετωπίζει πια ως τελείως φυσιολογικά, ως αναμενόμενα και κάθε γυναίκα, κάθε άντρας έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την επαγγελματική τους ανέλιξη ανεξαρτήτως φύλου.

Και βέβαια να υπερθεματίσω στο πόσο σημαντικό είναι μέσα σε ομάδες οι οποίες καλούνται να λύσουν σύνθετα ζητήματα, να υπάρχουν και να ακούγονται διαφορετικές απόψεις. Όσο πιο ανοιχτές, όσο πιο συμπεριληπτικές είναι οι ομάδες, τόσο πιο δημιουργικές γίνονται τελικά. Τόσο αποφεύγουμε την παγίδα του group thinking όπου όλοι καταλήγουμε τελικά να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο και αυτό μερικές φορές οδηγεί σε σφάλματα ως προς τις δημόσιες πολιτικές γιατί ακριβώς δεν έχουμε πολύ συχνά όλα τα απαραίτητα ερεθίσματα για να καταλήξουμε στη σωστή, στην ενδεδειγμένη απόφαση.

Και βέβαια ίσως το πιο σημαντικό η συμμετοχή των γυναικών στα ανώτατα κλιμάκια επιχειρηματικής, αλλά και πολιτικής εκπροσώπησης. Δυστυχώς, είμαστε πίσω ακόμα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη συνολικά σε γυναίκες οι οποίες έχουν φτάσει στην κορυφή, έχουν σπάσει τη λεγόμενη γυάλινη οροφή και έχουν καταφέρει να διοικούν μεγάλες επιχειρήσεις.

Και βέβαια αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για την πολιτική εκπροσώπηση και στη χώρα μας. Γυναίκες βουλευτές ακόμα που συμμετέχουν στο Εθνικό Κοινοβούλιο το ποσοστό είναι απελπιστικά χαμηλό παρά το γεγονός ότι έχουμε εργαλεία ποσόστωσης ως προς τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Έχουμε, δηλαδή, πολλές γυναίκες οι οποίες είναι στα ψηφοδέλτια, για κάποιο λόγο οι γυναίκες δεν ψηφίζονται και μερικές φορές δεν ψηφίζονται και από γυναίκες. Διότι όταν υπάρχουν πολλές γυναίκες στα ψηφοδέλτια και καταλήγουμε τελικά να μην ψηφίζονται από γυναίκες, αλλά το 50% του εκλεκτορικού σώματος είναι γυναίκες, ίσως εκεί είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το επαναξιολογήσουμε συνολικά ως προς την εκλογική μας συμπεριφορά.

Άκουγα πάντα, φαντάζομαι, -ότι μπορεί να το πιστοποιήσουν και οι συνάδελφοι βουλευτές που είναι σε μεγάλες Περιφέρειες- ότι εκεί που έχουμε πολυσταυρία, πρέπει να ψηφίσουμε και μία γυναίκα, έτσι δεν είναι; Έχουμε πέντε σταυρούς πρέπει να ψηφίσουμε και μία γυναίκα. Γιατί να μην ψηφίσετε πέντε γυναίκες και πρέπει να ψηφίσετε μία μόνο; Όλα αυτά, λοιπόν, είναι στερεότυπα τα οποία υπάρχουν και τα οποία αναπαράγονται, γι’ αυτό και όλα τα προγράμματα εκείνα τα οποία μας επιτρέπουν να τα αναγνωρίσουμε, γιατί πολλές φορές τα αναπαράγουμε εμείς οι ίδιοι χωρίς να τα αντιλαμβανόμαστε, έχουν νομίζω πολύ μεγάλη σημασία.

Τέλος, χαίρομαι πολύ που σήμερα στην ανώτατη πολιτειακή θέση της χώρας βρίσκεται μία γυναίκα. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες των νέων κοριτσιών, ότι μπορούν να φτάσουν όσο ψηλά οι δυνατότητές τους και το φυσικό τους ταλέντο τους επιτρέπει. Και νομίζω ότι είναι μία πολύ σημαντική συμβολική κίνηση για την Ελληνική Δημοκρατία, για το ελληνικό κράτος, το οποίο γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη του πολέμου της Ανεξαρτησίας, ότι σήμερα το 2021 σε αυτή τη σημαντική χρονιά, στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα βρίσκεται μία γυναίκα, η οποία μάλιστα εμπνεύστηκε ως προς την δικαστική της διαδρομή από μία άλλη σημαντική γυναίκα, η οποία έφυγε πρόσφατα από την ζωή, ανώτατη δικαστής του Αμερικανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η Ρουθ Ντίσμπεργκ, η οποία αξίζει να επισημάνουμε ότι ανέπτυξε όλη της την θεωρία και οικοδόμησε τις πρώτες της δικαστικές αποφάσεις για να υπερασπιστεί την έννοια της ισότητας, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ισότιμης συμμετοχής των ανδρών σε περιπτώσεις όπου οι άνδρες υφίστατο διακρίσεις κατά των γυναικών.

Διότι οι διακρίσεις τελικά αφορούν όλους. Δεν είναι πάντα μονοσήμαντες. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη σημερινή εκδήλωση. Να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές, κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης συνολικά που είναι σήμερα μαζί μας. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες να μπορούμε να κινούμαστε συνθετικά. Να ενσωματώνουμε γόνιμες προτάσεις. Είναι πολιτικές που κατά την άποψή μας δεν έχουν ούτε κομματικό, ούτε πολιτικό χρώμα.

Είναι πολιτικές για την Ελλάδα του μέλλοντος, είναι πραγματικά προοδευτικές πολιτικές. Είναι κυρίως οι πολιτικές εκείνες τις οποίες θα καρπωθούν τα παιδιά της επόμενης γενιάς, οι νέες και οι νέοι, οι οποίοι θα κληθούν στην πράξη να οικοδομήσουν τη νέα Ελλάδα, στην οποία θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις διακρίσεις, τα στερεότυπα και θα κάνουν πράξη την ισότητα, την οποία όλοι με τόσο πάθος αναζητούμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
ΣΥΡΙΖΑ
ΚΥΣΕΑ: Ολοκληρώθηκαν οι κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων – Ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ
Πλεύρης - Κορονοϊός: «Το 86% των ασθενών που πεθαίνουν είναι ανεμβολίαστοι» - ΒΙΝΤΕΟ

ΧΡΗΣΙΜΑ