Μοριοδοτούμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα «Θεατρική Πράξη: Τέχνη και Δημιουργικότητα»

Από το ΚΕΔΙΒΙΜ Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου ΤΘΣ και την συνδρομή Κ.Ε.ΔΗ.Π.- Καρναβάλι Πάτρας σε παραχώρηση χώρων και υλικοτεχνικού εξοπλισμού

Μοριοδοτούμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα «Θεατρική Πράξη: Τέχνη και Δημιουργικότητα»

Με την παραχώρηση χώρων των Παλαιών Σφαγείων και με τη συνδρομή υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού πραγματοποιείται η συνεργασία της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας στο μοριοδοτούμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα «Θεατρική Πράξη: Τέχνη και Δημιουργικότητα» του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Πατρών που γίνεται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου Τ.Θ.Σ.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί τη φετινή σεζόν με έναρξη τον Οκτώβριο του 2022 και λήξη τον Ιούνιο του 2023 τις ημέρες Δευτέρα και Πέμπτη και ώρες 16.00-20.00. Χώροι που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και τα Παλαιά Σφαγεία.
Κόστος συμμετοχής: 380 € με εκπτώσεις για ειδικές κατηγορίες. Τα δίδακτρα καταβάλλονται στο ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Πατρών.

Επιστημονική υπεύθυνη είναι η Μαρία Φραγκή, PhD, Θεατρολόγος-Σκηνοθέτις, Μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο σκοπός του προγράμματός μας είναι η γνωριμία με τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της τέχνης και της δημιουργίας. Επιδιώκονται, αφενός η εξοικείωση με τις παραστατικές τέχνες με έμφαση στο θέατρο και αφετέρου οι πρακτικές εφαρμογές τους, σε καλλιτεχνικό, παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον. Στον σκοπό μας εντάσσεται και η κινητικότητα των ενδιαφερομένων μέσω του προγράμματος, καθώς θα έρθουν σε επαφή με ανθρώπους και θεσμούς που σχετίζονται με την θεατρική τέχνη και ευρύτερα με τον πολιτισμό όπως π.χ. το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πατρών, το ΥΠ.ΠΟ.Α., θέατρα και εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Στοιχεία του προγράμματος

Διάρκεια: 350 ώρες
Μονάδες ECVET: 14
Μέθοδος μάθησης: Μεικτή εκπαίδευση (blended learning)
Θεματική Ενότητα: Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες
Γλώσσες Διδασκαλίας: Ελληνικά
11 Διδακτικές Ενότητες Θεατρική Γραφή: Κανόνες (και μη) δημιουργίας- Μεγάλοι θεατρικοί ήρωες, μικρές προσωπικές ιστορίες- Από το κείμενο στη δράση και από τη δράση στο κείμενο- Η επεξεργασία του μονολόγου από τον ηθοποιό- Προτάσεις μουσικής-ηχητικής επένδυσης θεατρικών έργων και μουσικοκινητικής αγωγής μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Παράσταση χορού: μεικτή ομάδα ατόμων με αναπηρία και χωρίς αναπηρία- Εκπαιδευτική Ομάδα Ψυχοδράματος- Σχεδιασμός σκηνικού χώρου, φωτισμός και κοστούμια- Το φως, οι λειτουργίες του φωτισμού και η απουσία του από ένα θέαμα – Σκηνοθεσία παράστασης με παιδιά ή για παιδιά- Το θέατρο σκιών στην εκπαίδευση- Τελική εργασία

Στόχοι του προτεινόμενου προγράμματος είναι:

-H εξοικείωση με την ατομική και ομαδική έκφραση, με την επικοινωνία και την αφήγηση.

-Η μελέτη, μετάφραση και ανάλυση θεατρικών κειμένων και παραστάσεων και αξιοποίησή τους στη συναισθηματική ανάπτυξη, στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και στη δημιουργία προσωπικών αφηγήσεων/ιστοριών.

-Η γνωριμία με τους κανόνες συγγραφής θεατρικών κειμένων και δημιουργία πρωτότυπων θεατρικών έργων.

-Η ενασχόληση ειδικά με τον μονόλογο και τους ερμηνευτικούς του κώδικες.

-Η σκηνοθεσία της παράστασης με παιδιά ή για παιδιά και εφήβους.
Πολυπολιτισμική διάσταση και ενσωμάτωση μέσω της θεατρικής τέχνης.

-Η μουσική-ηχητική επένδυση θεατρικών έργων στο σχολικό περιβάλλον.

-Η μουσικοκινητική αγωγή των μαθητών στη Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση.

-Σκηνικό περιβάλλον, φωτισμός και κοστούμι στη θεατρική παράσταση.

-Δημιουργική κίνηση στην εκπαιδευτική διαδικασία με έμφαση στην διαφορετικότητα.

-Μέθοδοι ανάπτυξης της προσωπικότητας μέσα από την Τέχνη.

-Το θέατρο σκιών ως παραδοσιακό είδος θεάματος και ως εκπαιδευτική μέθοδος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται

Α) Σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θέλουν μόρια για το σύστημα διορισμών – προσλήψεων (προσοντολόγιο)

Β) Σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων.

Γ)Σε αποφοίτους ΑΕΙ-ΑΤΕΙ που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην θεωρητική και πρακτική ενασχόληση με τις παραστατικές τέχνες.

Δ)Σε καλλιτέχνες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και απόφοιτους σχολών κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, οι οποίοι επιθυμούν να εμβαθύνουν στην θεωρητική και πρακτική ενασχόληση με τις παραστατικές τέχνες.

Ε) Σε όσους θέλουν να προσεγγίσουν μαθησιακά την ένταξη μαθητών από διαφοροποιημένα πολιτισμικά σχολικά περιβάλλοντα, την ετερότητα στη σχολική μονάδα, την διαπολιτισμικότητα και πολυπολιτισμικότητα.

Στ)Σε Εκπαιδευτές Ενηλίκων στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), στις Πειραματικές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Π.Σ.Ε.Κ.) και στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του ΟΑΕΔ .

Ζ)Σε Εκπαιδευτές Ενηλίκων στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) και στις Δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.ΣΕΚ) του ν. 4186/2013 (Α’ 193) – σε ειδικότητες αντίστοιχης θεματικής.

Η) Σε οποιονδήποτε επιθυμεί να καλλιεργήσει τους παραπάνω τομείς για την προσωπική του εξέλιξη.

Μοριοδότηση

Το πρόγραμμα λόγω της διάρκειας, της διάρθρωσης και της θεματολογίας του πληροί τις προϋποθέσεις μοριοδοτούμενων επιμορφωτικών προγραμμάτων για τον διορισμό και την υπηρεσιακή εξέλιξη εκπαιδευτικών (ν. 4547/2018, ν. 4589/2019, Υ.Α. ΦΕΚ 2491Β/2020), καθώς και για το έργο του Συμβούλου Σχολικής Ζωής (ν. 4692/2020 και Υ.Α. ΦΕΚ 4183Β/2020). Ωστόσο, λόγω των πιθανών αλλαγών στο νομικό πλαίσιο, οι υποψήφιοι/ες είναι αναγκαίο να εξετάζουν την ισχύουσα κατά περίπτωση νομοθεσία για θέματα ενδεχόμενης μοριοδότησης κατά την περίοδο που θα επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ή να αξιοποιήσουν το πιστοποιητικό επιμόρφωσης.

Λεπτομέρειες : https://kedivim.upatras.gr/courses/theatriki_praksi/

*Πληροφορίες: esplo@upatras.gr, mfragi@upatras.gr – τηλ: 2610 997784.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ