Μυλωνάς στην “Π”: Γιατί διεκδικώ μια νέα θητεία

Κατήλθε για πρώτη ως υποψήφιος δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας το 2019 και εξελέγη με την… πρώτη, αν και χρειάστηκε να επισφραγίσει τη νίκη του τη β΄ Κυριακή των εκλογών, κόντρα στον μέχρι τότε δήμαρχο Χρ. Νικολάου.

Μυλωνάς στην "Π": Γιατί διεκδικώ μια νέα θητεία

Τον Σεπτέμβριο του 2019 κάθισε στον δημαρχιακό θώκο της Δυτικής Αχαΐας, με σχέδιο και κυρίως με…«Οραμα», όπως διόλου τυχαία επέλεξε έτσι να ονοματίσει τον Συνδυασμό του. Δύο χρόνια από τότε ο «τεχνοκράτης και εργατικός» δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς, μιλά στην «Π» γι’ αυτά που δεν περίμενε και κλήθηκε να διαχειριστεί στον Δήμο, αλλά και για όσα προσπαθεί και στοχεύει να επιτύχει.

-Κύριε δήμαρχε, βρίσκεστε στο μέσον της θητείας σας. Ποιος είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός αλλά και ο προγραμματισμός σας για την επόμενη διετία; Ας αρχίσουμε με το πρόβλημα του νερού.

Αυτό το καλοκαίρι ήταν το πρώτο που δεν συνοδεύτηκε από εκτεταμένες διακοπές νερού. Τούτο οφείλεται στο σύνδεση μεγάλου μέρους του Δήμου με τα νερά του φράγματος Πείρου και σε μισθώσεις γεωτρήσεων, που εξασφάλισαν επάρκεια σε μεγάλο ποσοστό του Δήμου. Ταυτόχρονα έχουμε προχωρήσει σε οργανωμένους καθαρισμούς δεξαμενών και σε χλωριώσεις, στοχεύοντας και στην ποιοτική αναβάθμιση.  Ωστόσο δεν περιγράφω μια ειδυλλιακή κατάσταση. Τα νερά του φράγματος δεν έχουν φτάσει ακόμα σε όλο τον Δήμο, έχουμε οικισμούς με έλλειψη,  το πεπαλαιωμένο δίκτυο έχει συχνές βλάβες, με εντοπισμένα προβλήματα (ιδίως στο νότιο Λαρισσό), που τα αντιμετωπίζουμε με νέες γεωτρήσεις. Ταυτόχρονα,  παραμένει δύσκολη η κατάσταση στη ΔΕΥΑΔ, αφού ένα πολύ μεγάλο μέρος των δημοτών εξακολουθεί να μην πληρώνει, πιστεύοντας ότι έχει μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις. Να σημειώσω την καλή λειτουργία του Βιολογικού και τις καθαρές θάλασσες που επιτύχαμε και εφέτος. Όμως οι προκλήσεις και οι δυσκολίες για τη ΔΕΥΑΔ είναι πολλές και μεγάλες και σχετίζονται με εσωτερικά προβλήματα , αλλά και με τη νοοτροπία του κόσμου. Το νερό θα είναι αρκετό μόνο όταν θα πληρώνουμε τον λογαριασμό του.

-Σας ακούμε συχνά να μιλάτε για αγροτική οδοποιία. Είστε ευχαριστημένος από τις παρεμβάσεις σας;

Είμαστε ένα Δήμος κατά βάση αγροτικός, που σημαίνει εκατοντάδες χιλιόμετρα αγροτόδρομων που χρειάζονται συνεχείς διανοίξεις, διαμορφώσεις, χαλικοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις. Λέω ευθέως λοιπόν πως, όχι δεν είμαι ευχαριστημένος. Οι διαθέσιμες πιστώσεις είναι ισχνές και σ’ αυτό το ζήτημα ό,τι κι αν κάνεις  ποτέ δεν θα είναι αρκετό. Ωστόσο έχει καταβληθεί τεράστια προσπάθεια με αποτελέσματα ορατά. Στο μεταξύ,  έχουμε περάσει στο πρόγραμμα «Τρίτσης» ένα σημαντικό κονδύλι 2,3 εκατ. ευρώ γεγονός που θα μας επιτρέψει σύντομα να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις. Ακόμα , γρήγορα θα παρέμβουμε ακόμα πιο συστηματικά με την απόκτηση μηχανολογικού εξοπλισμού (γκρέϊντερ  κλπ, που θα μας επιτρέψει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

-Πάγιο πρόβλημα είναι και η καθαριότητα. Τι έχετε πετύχει και τι έχετε προετοιμάσει;

Κοινή πεποίθηση είναι πως έχει σημειωθεί βελτίωση και έχουμε προετοιμάσει σειρά ενεργειών που θα μας επιτρέψουν να πάμε ακόμα καλύτερα. Περιλαμβάνουν την απόκτηση ενός ακόμα απορριμματοφόρου που θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά μας, το αναγκαίο πέρασμα σε επόμενο στάδιο ανακύκλωσης και προπαντός τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που θα αυξήσει θεαματικά τις δυνατότητες περισυλλογής και συνεπώς θα βελτιώσει πάρα πολύ  την εικόνα του Δήμου. Να προσθέσω ακόμα μια διάσταση. Οσο κι αν βελτιώσουμε τις δυνατότητες καθαριότητας, το αποτέλεσμα θα είναι περιορισμένο αν δεν συμβάλουν και οι ίδιοι οι δημότες. Είναι μεν βασική υποχρέωση του Δήμου, είναι όμως και μια ευθύνη όλων των δημοτών.

– Υπάρχει επίσης το θέμα των σημαντικών, εμβληματικών παρεμβάσεων. Ποιες είναι και πού βρίσκεται η υλοποίησή τους.

Σε τίτλους και μόνο, οι παρεμβάσεις αυτές έχουν να κάνουν: Με την ανάπλαση των Αποθηκών  ΑΣΟ (έργο που έχει ήδη δημοπρατηθεί), με την κατασκευή του νέου Δημαρχείου, με τη  β΄ φάση Ανάπλασης στην Κάτω Αχαΐα, με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, με την υλοποίηση νέου Κανονισμού Κυκλοφορίας, με τις  Πεζοδρομήσεις που θ’ αλλάξουν την εικόνα στην Αχαγιά, αλλά ακόμα και με τις 9 παιδικές χαρές που ετοιμάζονται. Είναι ακόμα η υποβολή στο «Τρίτσης» της επισκευής του παλαιού Σχολαρχείου Ανω Αχαγιάς και του Σινεμά «Κριμπά» στα Σαγέικα.  Η ωρίμανση αυτών των παρεμβάσεων, η διασφάλιση απαραίτητων χρηματοδοτήσεων και η προετοιμασία για δημοπρατήσεις, απορρόφησαν μεγάλο μέρος των προσπαθειών μας στα 2 προηγούμενα χρόνια και θέλω να πιστεύω ότι η επόμενη διετία θα είναι η περίοδος της υλοποίησής τους.

-Υπάρχει όμως πάντα και το πρόβλημα της καθημερινής λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών. Είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις τους;

Εχουν υποστεί διαχρονική αφαίμαξη και το προσωπικό μας είναι πολύ λιγότερο από αυτό που χρειαζόμαστε. Έχω κάνει παρεμβάσεις. Ωστόσο το εσωτερικό πρόβλημα δεν καλύπτει τον δημότη που συχνά δεν βρίσκει ανταπόκριση. Τέτοιου τύπου προβλήματα φτάνουν συνεχώς στο γραφείο μου. Θα πρέπει να γίνει σαφές σε αιρετούς και υπαλλήλους ότι ο Δήμος υφίσταται για να εξυπηρετείται ο δημότης και για κανέναν άλλο λόγο. Από την άλλη, έχουν καταβληθεί μεγάλες προσπάθειες για να εμπεδωθεί στη διοίκηση μια κουλτούρα διαφάνειας και προσήλωσης στη νομιμότητα. Ο αγώνας είναι συνεχής και αποτελεί σταθερή μου στόχευση.

-Στο μέσον της θητείας τους, όλες οι αιρετές αρχές αρχίζουν να σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Ποιες είναι οι δικές σας ανάλογες σκέψεις;

Θα είμαι ειλικρινής. Με ενδιαφέρουν οι εκλογές, μ’ ενδιαφέρει μια δεύτερη θητεία που θα μου επιτρέψει να ολοκληρώσω ένα σύνολο παρεμβάσεων που έχουν δρομολογηθεί και αναμένουν την φάση της υλοποίησης. Εκείνο όμως που δεν με ενδιαφέρει και που δεν θα το επιτρέψω, τόσο στον εαυτό μου όσο και στους συνεργάτες μου, είναι να μετατραπεί ο Δήμος σε ένα μηχανισμό που θα σκέπτεται και θα δρα με βάση προεκλογικές σκοπιμότητες. Κάτι τέτοιο, δεν θα μας το συγχωρήσουν οι συνδημότες. Είναι μια σταθερή μου επιλογή. Επιθυμούμε να κριθούμε με βάση το έργο που έχει παραχθεί, που έχει προετοιμαστεί, το σχέδιό μας για ένα Δήμο Δυτικής Αχαΐας που θα γυρίσει οριστικά την πλάτη του σε παθογένειες και θα μετατραπεί σε έναν σύγχρονο Δήμο που σέβεται τον δημότη, τον επισκέπτη και θα ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις τους.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

1ο ΓΕΛ Αιγίου: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ για 3D σχεδίαση και εκτύπωση στην αρχιτεκτονική
Πάτρα: Τροχαίο ατύχημα με τραυματία στην Εύα
Πάτρα: Χριστουγεννιάτικη εορταγορά του Συλλόγου «Φλόγα»
Κορονοϊός: Πτωτικές και σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο - Τι έδειξαν τα λύματα στην Πάτρα