Μυρτώ Βασιλοπούλου: Δημιουργία με αγάπη, φροντίδα και μοίρασμα

Η επιχειρηματίας Μυρτώ Βασιλοπούλου μιλά στην «Π»

Μυρτώ Βασιλοπούλου

Συνδύασε την αγάπη της για τη φύση με την αγάπη της για τη χημεία, διοχετεύοντας τη δημιουργικότητά της στην παρασκευή χειροποίητων, φρέσκων καλλυντικών. Πέρυσι, βρήκε το κατάλληλο σπίτι για τα προϊόντα της, επιθυμώντας να επιτύχει ακόμα έναν συνδυασμό: να ζει ειρηνικά και ήρεμα έχοντας τη δικιά της επιχείρηση. Και να ταξιδεύει. Γιατί η Μυρτώ Βασιλοπούλου σε τόπους μακρινούς βρίσκει ένα ακόμα κομμάτι του εαυτού της.

-Τι θυμάσαι εντονότερα από τα παιδικά σου χρόνια; Πώς ήταν η Μυρτώ μικρή;

Θυμάμαι να παίζω ελεύθερα και ανέμελα στη γειτονιά μου και στη φύση γύρω από το οικογενειακό μου σπίτι. Θυμάμαι ακόμα τον εαυτό μου, όλο δημιουργικότητα και χαρά, να ετοιμάζω συναυλίες και χορευτικά για τις δασκάλες και τους γονείς μου.

-Επέλεξες να σπουδάσεις χημεία, επειδή…

Αγαπούσα πολύ τη χημεία από παιδί αλλά πιστεύω πως ο καθηγητής μου στο Λύκειο με ενέπνευσε μέσω εργαστηρίων και δραστηριοτήτων να σπουδάσω χημικός. Μέσα από τη χημεία πίστευα ότι θα βρω τον τρόπο να συνδέσω την επιστήμη με τη δημιουργική μου ενέργεια, κάτι που τελικά το κατάφερα με την παρασκευή των καλλυντικών.

-Και μετά το πτυχίο;

Καθώς είχα ξεκινήσει να σχεδιάζω, να ετοιμάζω συνταγές που ακόμα έχω φυλαγμένες στο μικρό μου τετραδιάκι και να παράγω πριν τελειώσω το πτυχίο μου, ήξερα ποιον δρόμο να ακολουθήσω. Ετσι αποφάσισα να εντρυφήσω στα φυσικά καλλυντικά κάνοντας ένα ετήσιο e-learning στην κοσμητολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Από τότε συνεχίζω να δουλεύω πάνω στα καλλυντικά, μελετώντας συνεχώς.

-Πότε αποφάσισες να στεγάσεις το Myrtia Νatural Cosmetics, ποια η φιλοσοφία και ποιους «θησαυρούς» βρίσκει κανείς εκεί;

Αυτό αποφασίστηκε την περυσινή χρονιά καθώς ήθελα τα καλλυντικά να έχουν ένα σπίτι που να μπορεί να έρθει ο κόσμος να τα γνωρίσει και να τα αγοράσει. Η φιλοσοφία μου είναι να διατηρώ την απλότητα και την αγνότητα που κρύβεται στη φύση, παράγοντας φρέσκα καλλυντικά σε μικρές παρτίδες. Με φροντίδα δημιουργώ, μοιράζοντας ένα κομμάτι της καρδιάς μου με τον κόσμο. Οι θησαυροί πολλοί, καθώς μπορείς να βρεις φυσικά καλλυντικά και σαπούνια χωρίς καθόλου πλαστική συσκευασία. Από στερεά σαμπουάν για τα μαλλιά, μέχρι serums, lip balms και αποσμητικά.

-Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στα προϊόντα σου;

Νομίζω η μεγαλύτερη διαφορά με άλλα προϊόντα του εμπορίου είναι το ότι είναι όλα χειροποίητα, παρασκευασμένα με πολλή αγάπη και φροντίδα. Για μένα κάθε λεπτομέρεια μετράει και έτσι επιλέγω προσεκτικά τα πάντα. Τις πρώτες ύλες τις διαλέγω από μικροπαραγωγούς και τοπικά μαγαζιά. Επιπλέον, μεγάλη σημασία δίνω στη αποφυγή του πλαστικού στη συσκευασία, διαλέγοντας χάρτινες ετικέτες, κάρτες, σακούλες αλλά και βαζάκια που παράγονται για το αποσμητικό μας. Επίσης, κάτι άλλο που ξεχωρίζει στα προϊόντα είναι το προσεκτικά επιλεγμένο άρωμα. Δεν χρησιμοποιώ γλυκά, κοινά, συνθετικά αρώματα προκειμένου να αρέσει στους πολλούς, αλλά επιλέγω αιθέρια έλαια που έχουν θεραπευτικό αποτύπωμα τόσο σε σωματικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδο, στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν. Ετσι, πολύ συχνό σχόλιο για τα καλλυντικά είναι το πόσο ωραία, γήινα και ονειρικά μυρίζουν.

-Πώς θα περιέγραφες την πορεία σου έως τώρα στον χώρο και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση;

Νιώθω πως όλα έχουν γίνει σχεδόν μόνα τους με το ένα βήμα να μου «φανερώνεται» μπροστά στο άλλο. Από 18 χρονών ξεκίνησα να παράγω σε οικιακό περιβάλλον χωρίς καν να περιμένω ότι τώρα, στα 26 μου, θα έχω τη δική μου μικρή επιχείρηση. Βήμα-βήμα ακούω τι έχουν να μου πουν οι συνθήκες και προχωράω. Θεωρώ πως η μεγαλύτερη πρόκληση  είναι να καταφέρω να ζω ειρηνικά και ήρεμα έχοντας τη δικιά μου επιχείρηση. Ξέρω ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και χρειάζεται υπομονή και αγάπη.

-Την ηλεκτρονική επέκταση τη σκέφτεσαι;

Φυσικά! Ανοιξα πριν λίγες εβδομάδες το καινούργιο μου e-shop , myrtia.gr! Εκεί μπορεί να βρει κανείς όλα τα προϊόντα αλλά και άρθρα με χρήσιμες πληροφορίες για τα καλλυντικά.

-Τι αγαπάς στη δουλειά σου και τι μπορεί, ίσως, να σε ζορίσει;

Αγαπώ την εφαρμογή της δημιουργικής ενέργειας που με κατακλύζει ανά περιόδους σε κάτι χειροπιαστό και αναγνωρίσιμο. Επίσης, λατρεύω τα αρώματα και με γεμίζει ζωντάνια όταν, μεγάλο κομμάτι της μέρας μου, βρίσκομαι ανάμεσά τους. Δεν με ζορίζουν πολλά πράγματα, μόνο η κούραση που έρχεται μαζί με την απόφαση να έχεις μόνος σου μια επιχείρηση.

-Στις όποιες δυσκολίες, γενικά, ποια όπλα προτάσσεις;

Στις δυσκολίες πάντα είναι δίπλα μου τα αγαπημένα μου άτομα, φίλοι και οικογένεια, που με εμψυχώνουν και με βοηθούν έμπρακτα με την παρουσία τους στη Myrtia. Οταν η δυσκολία προέρχεται από πνευματική κούραση τότε το δυνατό μου όπλο είναι το ταξίδι. Τα ταξίδια είναι που μου δίνουν έμπνευση, δύναμη και όρεξη να προσφέρω αγάπη από μέσα μου.

-Τα ταξίδια, εσύ και οι δημιουργίες σου. Θα μας πεις γι’ αυτόν τον συνδυασμό;

Είναι ένας δύσκολος, αλλά απαραίτητος για μένα συνδυασμός που χρόνια παλεύω να μη χάσω και προς το παρόν τα καταφέρνω. Χρειάζομαι σαν άνθρωπος να χάνω τη ρουτίνα μου, να ξεφεύγω και να μπαίνω σε άλλους κόσμους για τουλάχιστον 1-2 μήνες κάθε χρόνο. Ετσι, κάθε χρόνο έως τώρα, ψάχνω να βρω οικονομικά εισιτήρια εκτός Ευρώπης και όταν τα βρω πάω να ανακαλύψω τι βρίσκεται εκεί. Κάθε φορά εκεί βρίσκω ένα ακόμα κομμάτι του εαυτού μου…

Ο συνδυασμός με τη δουλειά με δυσκολεύει κάποιες φορές, αλλά εφόσον το ταξίδι μου είναι απαραίτητη έμπνευση και ξεκούραση, προσπαθώ να φέρω τη δουλειά σε αυτό που είμαι και να μη γίνει το αντίθετο.

-Στόχοι και όνειρά σου;

Λατρεύω τη φύση και την αργή ποιοτική ζωή. Θα ήθελα πολύ να καταφέρω να ζω στη φύση και η δημιουργικότητά μου να μεγαλώνει και άλλο τη Myrtia, γεμίζοντας τις καρδιές πολλών ανθρώπων.