Μύθοι και αλήθειες για ακρίβεια και μείωση ΦΠΑ

Ο Μιχάλης Κατρίνης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος – βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Μύθος 1ος: Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη

Αλήθεια: Τον Μάρτιο-Απρίλιο 2024 ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είναι 2,5 φορές υψηλότερος σε σχέση με την Ευρωζώνη. Ενώ στις περισσότερες χώρες μειώνεται… στην Ελλάδα ανεβαίνει.

Μύθος 2ος: Η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα κατά της ακρίβειας

Αλήθεια: Ολα τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν αποτύχει: Τα διάφορα «καλάθια», οι μειώσεις 5%, η επιβολή πλαφόν κέρδους, οι επιστολές.
Αλήθεια: Ο σωρευτικός πληθωρισμός τροφίμων επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη υπερβαίνει το 30% και σε πολλά αγαθά οι αυξήσεις τιμών είναι υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αλήθεια: Το διάστημα Σεπτέμβριος 2021-Αύγουστος 2023, όταν σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές, δεν επιβλήθηκε ούτε ένα πρόστιμο για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα… ενώ η αισχροκέρδεια κυριαρχούσε.

Μύθος 3ος: Ο υψηλός ΦΠΑ δεν μειώνεται γιατί μέρος από τα υπερέσοδα επιστρέφει στους οικονομικά αδύναμους

Αλήθεια: Η κυβέρνηση έδινε market-pass… μέχρι τις εκλογές. Μετά τις εκλογές, το market-pass κόπηκε (μόνο στη Θεσσαλία δίνεται), αλλά ο ΦΠΑ παρέμεινε 13%!

Μύθος 4ος: Η μείωση του ΦΠΑ απέτυχε όπου εφαρμόστηκε

Αλήθεια: Στις χώρες που εφαρμόστηκε μείωση του ΦΠΑ, ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε (Μάιος 2023-Απρίλιος 2024, EUROSTAT): Στην Πολωνία 17%, στην Πορτογαλία 9% και στην Ισπανία 7,3%.

Αλήθεια: Η ίδια η ΕΕ (η οποία πρότεινε το μέτρο) αναφέρει σε έκθεσή της τη θετική συνεισφορά του μέτρου όπου εφαρμόστηκε.

Αλήθεια: Στις χώρες που εφαρμόστηκε, το μέτρο συνεχίζεται

Αλήθεια: Ο πληθωρισμός τροφίμων μειώθηκε 11,5% στην Ευρωζώνη και 6,2% στην Ελλάδα

Μύθος 5ος: Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στους καταναλωτές

Αλήθεια: Οι βιομήχανοι τροφίμων και οι ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ διαβεβαιώνουν ότι αν το μέτρο ψηφιστεί, οι καταναλωτές θα δουν άμεσα πτώση τιμών στο ράφι.

Αλήθεια: Η κυβέρνηση παραδέχεται την αναποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών επί θητείας της.

Αλήθεια: Αδράνεια, αδυναμία, ανικανότητα. Τα 3 Α που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση και που πληρώνουν -στην κυριολεξία- πολύ ακριβά οι καταναλωτές.