Να ενθαρρύνουμε την ιδέα της αιμοδοσίας

Του Ιάσονα Φωτήλα, Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει τη σπουδαιότητα της εθελοντικής αιμοδοσίας και την ανάγκη επάρκειας σε αίμα. Η Μεσογειακή Αναιμία ή Θαλασσαμία απαιτούν συχνές μεταγγίσεις αίματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενώ οι ελλείψεις σε αίμα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πάσχοντων από κληρονομικές μορφές της αναιμίας. Ωστόσο η χώρα μας και ο νομός μας δεν έχει εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτάρκειας σε αίμα. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε συνανθρώπους μας στην Αχαΐα να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις θεραπείες τους λόγω έλλειψης αίματος.

Ορισμένες φορές η άγνοια, η αδιαφορία, και ο φόβος απωθούν την ιδέα της αιμοδοσίας με αποτέλεσμα ολοένα και λιγότεροι να συμμετέχουν σε αυτή. Φυσικά και η έλλειψη ενημέρωσης είναι ένας επιπλέον λόγος που ενδεχομένως οδηγεί στην αποχή από τον εθελοντισμό. Βέβαια και η πανδημία covid 19 απέτρεψε πολλούς από την αιμοδοσία.

Για τον λόγο αυτό και εμείς σαν πολιτεία οφείλουμε μέσα από συντονισμένες δράσεις και ενέργειες να αναδείξουμε την τεράστια σημασία της προσφοράς και του εθελοντισμού. Μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες στα ΜΜΕ μπορούμε να καταδείξουμε στους πολίτες την κρισιμότητα της κατάστασης και όχι απλώς να τους καλούμε σε αιμοδοσία.

Οφείλουμε να διοργανώνουμε συνεχείς εξορμήσεις αιμοδοσίας και σε εξωτερικούς χώρους με συστηματική προσέλκυση αιμοδοτών με τη χρήση κάθε πρόσφορου μέσου. Να εντατικοποιήσουμε τις αιμοληψίες σε περιφεριακά νοσοκομεία, ακολουθώντας το παράδειγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Τα νέα παιδιά είναι οι νέοι αιμοδότες και οι αυριανοί εθελοντές της αγάπης. Στα σχολεία μέσα από σεμινάρια και με τη συμμετοχή των δασκάλων και των γονέων σκόπιμο είναι να μεταλαμπαδεύσουμε τον εθελοντισμό στα παιδιά μας από νωρίς. Πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειες μας για να ενισχύσουμε το πνεύμα αλτρουισμού και την κοινωνική αλληλεγγύη από το Πανεπιστήμιο μέχρι τις πλατείες με κινητές μονάδες.

Παράλληλα τα Σώματα Ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να συνδράμουν σημαντικά στην ενίσχυση της τράπεζας αίματος. Η ευαισθητοποίηση στο θέμα του εθελοντισμού είναι κάτι που μας αφορά όλους και λόγω της αυξημένης ανάγκης σε αίμα πρέπει να εξασφαλίσουμε την όσο γίνεται μεγαλύτερη και μόνιμη συμμετοχή των εθελοντών. Το κυριότερο όμως είναι η ανάπτυξη του Συστήματος Εθελοντικής Αιμοδοσίας προκειμένου να γίνει η χώρα μας αυτάρκης σε αίμα με βασική παράμετρο την κεντρική διαχείριση αίματος.

Κάθε χρόνο προσπαθώ και εγώ ο ίδιος να είμαι το παράδειγμα της προσφοράς κάνοντας μία μικρή κίνηση, η οποία όμως θα κάνει μεγάλη διαφορά σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη. Όλοι μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε την Αχαΐα σε πρότυπο εθελοντικής αιμοδοσίας και κάθε σπίτι να έχει τον αιμοδότη του. Γιατί δίνοντας αίμα γινόμαστε χορηγοί ζωής! Ας μην περιμένουμε πότε η ανάγκη θα «χτυπήσει την πόρτα» ενός δικού μας ανθρώπου.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ