Να τελειώνουμε με τις φρεγάτες

Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου γράφει για τις φρεγάτες.

Εχει περάσει περίπου ένας χρόνος από την μη αποδοχή της γαλλικής πρότασης για Belh@rra αλλά και αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος – Γαλλίας.
Με τον επακολουθήσαντα διαγωνισμό έχουν υποβληθεί περί τις 8 προτάσεις που περιλαμβάνουν 4 νέες φρεγάτες, πλοία ενδιάμεσης περιόδου, αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, ανάπτυξη των ναυπηγείων μας. Επακολούθησαν διευκρινήσεις, αρχικές προσφορές, βελτιωμένες προτάσεις, πιέσεις, αποποιήσεις και πολύ παρασκήνιο.
Το Ναυτικό Συμβούλιο έχει κάνει την αξιολόγησή του και έχουν ενημερώσει ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο Α/ΓΕΝ τον Πρωθυπουργό. Είναι λοιπόν καιρός να ληφθεί η τελική απόφαση ώστε επιτέλους να ξεκινήσει η διαδικασία ναυπήγησης. Ο Πρωθυπουργός μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, την συνάντησή του με τον Ερντογάν, πρέπει να αποφασίσει. Η επιλογή έχει καθυστερήσει πάνω από 5 χρόνια – από την αναγγελία Κουβέλη ότι αγοράζουμε 2 Fremm!!
Ακούγεται ότι οι Αμερικάνοι με τις άχρηστες MMSC ζητούν παράταση για βελτιωμένη πρόταση. Απαιτούν να ζητήσουμε εμείς νέα LOR (Letter of Request) και αυτοί θα μας απαντήσουν το ενωρίτερον το Σεπτέμβριο. Η τυχόν αποδοχή αυτής της απαιτήσεως, πέραν της καθυστέρησης 5 τουλάχιστον μηνών, αποτελεί ειδική μεταχείριση υπέρ ενός διαγωνιζομένου που μπορεί να δημιουργήσει πολλά απρόοπτα. Αρκετά με τον κ. Πάιατ.
Προβληματίζει η αλλαγή των σχέσεων Γαλλίας – Τουρκίας και η συνάντηση του Μακρόν με τον Ερντογάν που τον έβριζε ασύστολα, εν αντιθέσει με κάποια «ψυχρότητα» στις σχέσεις Μακρόν – Μητσοτάκη. Εκτιμώ ότι θα επακολουθήσουν και νέες ενέργειες εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας – Γαλλίας. Δεν αποκλείω και προσφορά του Ερντογάν να αγοράσει Rafale ή και Belh@rra, ακόμη και πρότασή του να κατασκευάσουν οι Γάλλοι το πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη.
Δυστυχώς η αμυντική συμφωνία Γαλλίας – Ελλάδας παρήλθε ανεπιστρεπτί. Ας προσέξουμε ιδιαίτερα τη σχέση μας με τη Γαλλία. Με την αποχώρηση της Μέρκελ, ο Μακρόν αναδεικνύεται η ισχυρότερη δύναμη στην Ευρώπη. Ο νοών νοείτω.
Εν πάση περιπτώσει, έχουμε χάσει – κάκιστα – πολύ χρόνο. Τα όρια έχουν ξεπεραστεί επανειλημμένα. Η άμεση απόφαση της βέλτιστης πρότασης είναι πλέον θέμα Εθνικής Ασφάλειας.
Άλλωστε, ΤΟ ΓΟΡΓΟΝ ΚΑΙ ΧΑΡΙΝ ΕΧΕΙ.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop