Ναι ή όχι στην αιολική ενέργεια;

Το ερώτημα: Οι ανεμογεννήτριες, πρακτικά και μελλοντικά, είναι σύμμαχοι του ανθρώπου και του περιβάλλοντος ή εχθροί τους; Η «Π» παρουσιάζει τρεις απόψεις.

Ναι ή όχι στην αιολική ενέργεια;

Εχει γίνει πολύς λόγος για το θέμα το τελευταίο διάστημα και οι γνώμες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες (άλλοι ισχυρίζονται πως οι ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα και άλλοι ισχυρίζονται ότι προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο περιβάλλον).

Πριν λίγες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα σενάρια που θέλουν τις πυρκαγιές να σχετίζονται με την πρόσθεση της πολιτείας να αυξήσει τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών.

«Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.

Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί, σε αυτή την προσπάθεια. Είναι σύμμαχοι».

Το ερώτημα:

Εσείς θεωρείτε πως οι ανεμογεννήτριες, πρακτικά και μελλοντικά, είναι σύμμαχοι του ανθρώπου και του περιβάλλοντος ή εχθροί τους;

Η «Π» παρουσιάζει τρεις απόψεις.

 

Γ. Αγαπητίδης: Είναι μονόδρομος και ιδανική λύση

Παραδοχή πρώτη: Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη παρούσα και απειλεί τον πλανήτη με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως φονικούς καύσωνες και συχνότατες πλημμύρες, καθώς και άνοδο της στάθμης της θάλασσας που θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών από τα παράλια και απώλεια περιουσιών.

Ναι ή όχι στην αιολική ενέργεια;

Παραδοχή δεύτερη: Η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή. Οι ανάγκες όμως για κατανάλωση ενέργειας αυξάνονται με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.

Παραδοχή τρίτη: Οι ΑΠΕ είναι μονόδρομος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μαζί με τεχνολογίες αποθήκευσης αποτελούν ιδανική λύση για επάρκεια εφοδιασμού σε συνδυασμό με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η αιολική ενέργεια είναι η ναυαρχίδα των τεχνολογιών ΑΠΕ γιατί είναι οικονομικά αποδοτική, δεν αποτρέπει άλλες χρήσεις γης (δάση, καλλιέργειες ή αναψυχή) και δημιουργεί τοπικά έσοδα και θέσεις εργασίας.

Οι αρνητές της αιολικής ενέργειας από άγνοια ή δογματισμό προβάλλουν προβλήματα που άλλα είναι υπαρκτά και αντιμετωπίζονται ενώ άλλα είναι ανύπαρκτα.

-Για παράδειγμα, δημοσιεύουν επεξεργασμένες φωτογραφίες με έναν όμορφο νησιωτικό οικισμό πνιγμένο από ανεμογεννήτριες ενώ υπάρχει αυστηρότατο ειδικό χωροταξικό που δεν επιτρέπει αιολικά κοντά σε οικισμούς και με πολύ μικρά ποσοστά επί της επιφάνειας.

-Επίσης, ισχυρίζονται χωρίς στοιχεία ότι θα πληγεί ο τουρισμός. Η κυβέρνηση της Ουαλίας έδωσε στη δημοσιότητα εμπεριστατωμένη μελέτη το 2014 (Tourism Impact of Onshore Wind Farms In Wales) όπου τεκμηριώνεται ότι τα αιολικά δεν επηρεάζουν τον τουρισμό.

-Το επιχείρημα ότι σκοτώνεται μεγάλος πληθυσμός πτηνών καταρρίπτει η οργάνωση προστασίας των πτηνών National Audubon Society των ΗΠΑ που δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι τα πουλιά της Αμερικής σε ποσοστό άνω του 50% κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή, ένα αποτέλεσμα που καθιστά την αιολική ενέργεια -ως τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής μηδενικών ρύπων- όχι πολέμιο αλλά μάλλον σύμμαχο των πουλιών.

-Επιπλέον, διαδίδεται αόριστα ότι τα αιολικά θίγουν τη μελισσοκομία. Μελέτη του West Pomeranian University of Technology in Szczecin της Πολωνίας (2015) αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να μάθω, οι αρνητές των αιολικών τι αντιπροτείνουν; Ανθρακα, πυρηνικά ή γενικευμένη ενεργειακή φτώχεια;

* Ο Γιάννης Αγαπητίδης είναι πολιτικός μηχανικός – περιβαλλοντολόγος, πρώην πρόεδρος ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας).

 

Π. Κακούρος : «Δυστυχώς, ο τρόπος δυσφημεί τις ΑΠΕ..»

Ναι ή όχι στην αιολική ενέργεια;«Οι ανεμογεννήτριες είναι μια από τις τεχνολογικές απαντήσεις στην ανάγκη μετατροπής σε ηλεκτρική ενέργεια κάποιας άλλης μορφής ενέργειας πρακτικά ανεξάντλητης και με το ελάχιστο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Το αν είναι σύμμαχοι του ανθρώπου εξαρτάται από τον τρόπο ανάπτυξης τους και τα ειδικότερα τεχνολογικά τους γνωρίσματα. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ελαχιστοποιείται όταν οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα είναι μηδενικές ή ελάχιστες και όταν εγκαθίστανται μονάδες μεγέθους και σχεδιασμού ανάλογου των αναγκών των κοινoτήτων που θα εξυπηρετούν. Σε συνδυασμό με τον συμμετοχικό σχεδιασμό της χωροθέτησής τους, η στρατηγική αυτή αυξάνει την αποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες. Αυτά απαιτούν συνολικό ενεργειακό σχεδιασμό σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αξιοποίηση και άλλων τεχνολογιών ΑΠΕ και απαραίτητα ουσιαστικές και βαθιές αλλαγές στην κατεύθυνση μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας. Η εξοικονόμηση είναι κρισιμότατος παράγοντας, καθώς μπορεί να αμβλύνει τις αιχμές ζήτησης που είναι μια εγγενής αδυναμία πολλών από τις τεχνολογίες ΑΠΕ. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί π.χ. με την αύξηση του υψηλού πρασίνου στις πόλεις, τη χρήση κατάλληλων υλικών και τεχνικών (συχνά παραδοσιακών) δόμησης, τη στροφή στα μέσα μαζικής μεταφοράς κ.ά.

Δυστυχώς, ο τρόπος που έχει επιλεγεί να χρησιμοποιηθούν οι ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα, τελικά δυσφημεί τις ΑΠΕ, αντιστρατεύεται την ενεργειακή δημοκρατία και επιβαρύνει υπέρμετρα το φυσικό περιβάλλον».

* Ο Πέτρος Κακούρος είναι Δρ. δασολόγος-περιβαλλοντολόγος.

 

 

Κ. Δρόσος-Παππάς: «Οι βιομηχανικές είναι αντιπεριβαλλοντικές»

«Στη δεδομένη, και επιβαλλόμενη από την ΕΕ, ενεργειακή μετάβαση οι κυβερνήσεις στη χώρα, με πρωτοστατούσα τη σημερινή, ακολουθούν έναν δρόμο ο οποίος οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

Ναι ή όχι στην αιολική ενέργεια;Η μαζική αδειοδότηση εγκατάστασης μεγάλων βιομηχανικών Ανεμογεννητριών στο όνομα της πάλης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, μόνο ως πράξη ειρωνική μπορεί να ιδωθεί, όταν λαμβάνει χώρα σε βουνά και άλλες περιοχές  στις οποίες δεν έχουμε έντονη ανθρωπογενή δραστηριότητα.

Ακόμα και ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ο κρατικός φορέας, με επιστημονική μελέτη, κατά παραγγελία μάλιστα του ΥΠΕΝ, έχει φροντίσει να αναδείξει ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα μη αναστρέψιμες για τις επιλεγμένες περιοχές!

Σε αντίθεση, λοιπόν, με όσα υποστηρίζει το λόμπι των αιολικών επιχειρήσεων μέσω του συνδέσμου τους ΕΛΕΤΑΕΝ και των copy-paste περιβαλλοντικών μελετών που καταθέτουν, οι βιομηχανικές ανεμογεννήτριες είναι αντιπεριβαλλοντικές και με τη βούλα της επιστήμης!

Τέλος, οι αιτιάσεις των εταιρειών (και όχι μόνο…) για “αντιπυρικές ζώνες από τις ανεμογεννήτριες”, μόνο αντεπιστημονική λαθροχειρία αποτελούν,  καμία σχέση δεν έχουν οι δρόμοι που ανοίγουν με αντιπυρικές ζώνες. Απ’ την άλλη, οι πιθανότητες να προκληθεί πυρκαγιά από ανεμογεννήτρια εν λειτουργία είναι απείρως μεγαλύτερες…».

* Ο Κωνσταντίνος Δρόσος-Παππάς είναι εκπαιδευτικός, ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας, συντονιστής επιτροπής Αγώνα Λάκκας Σουλίου.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ