NASA: Τρεις νέες αποστολές στη Σελήνη για την προετοιμασία της ανθρώπινης παρουσίας
Οι LEMS-SP, GIMLI και DISCO θα μελετήσουν τον νότιο πόλο, τα Marius Hills και τα αποθέματα πάγου σε μόνιμα σκιασμένες περιοχές
Τρεις νέες επιστημονικές αποστολές στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA, με στόχο τη συγκέντρωση δεδομένων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικά για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές και τη δημιουργία μόνιμων υποδομών στον φυσικό δορυφόρο της Γης.
Οι αποστολές LEMS-SP, GIMLI και DISCO θα επικεντρωθούν σε διαφορετικές πτυχές του σεληνιακού περιβάλλοντος, από τη σεισμική δραστηριότητα και τη γεωλογική δομή μέχρι την αναζήτηση παγωμένου νερού σε περιοχές όπου δεν φτάνει ποτέ το ηλιακό φως.
Έρευνα στον νότιο πόλο
Η αποστολή LEMS-SP θα μελετήσει τις συνθήκες που επικρατούν στον νότιο πόλο της Σελήνης, καταγράφοντας τη σεισμική δραστηριότητα, τις μεταβολές στην επιφάνεια και τη συμπεριφορά της σεληνιακής σκόνης.
Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τη σταθερότητα του εδάφους και να αξιολογήσουν πιθανούς κινδύνους για μελλοντικά πληρώματα, οχήματα και εγκαταστάσεις.
Η περιοχή του νότιου πόλου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τη μελλοντική εξερεύνηση, καθώς περιλαμβάνει και κρατήρες στους οποίους επικρατούν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Στο μικροσκόπιο τα Marius Hills
Η δεύτερη αποστολή, GIMLI, θα επικεντρωθεί στα Marius Hills, έναν εντυπωσιακό γεωλογικό σχηματισμό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των πιθανών υπόγειων δομών που συνδέονται με αρχαίες ροές λάβας.
Οι υπόγειες στοές και τα πιθανά κανάλια λάβας αποτελούν αντικείμενο έντονης επιστημονικής μελέτης, καθώς θα μπορούσαν να προσφέρουν φυσική προστασία από την κοσμική ακτινοβολία, τις ακραίες θερμοκρασίες και τους μικρομετεωρίτες.
Εφόσον επιβεβαιωθούν και αξιολογηθούν κατάλληλα, τέτοιες δομές θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν υποψήφιους χώρους για την προστασία ανθρώπων, επιστημονικού εξοπλισμού και άλλων υποδομών.
«Κυνήγι» πάγου στη μόνιμη σκιά
Η τρίτη αποστολή, DISCO, θα αναζητήσει πάγο σε μικρές μόνιμα σκιασμένες περιοχές της Σελήνης. Πρόκειται για εξαιρετικά ψυχρές περιοχές όπου οι πτητικές ουσίες μπορούν να παραμένουν παγιδευμένες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Με τη χρήση καμερών και φασματικών οργάνων, οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν την έκταση των αποθεμάτων πάγου και την απόστασή τους από την επιφάνεια.
Παράλληλα, θα εξεταστεί το κατά πόσο οι κινητήρες σεληνακάτων, η κίνηση οχημάτων ή ακόμη και η δραστηριότητα ανθρώπων θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταράξεις και να επηρεάσουν αυτά τα ευαίσθητα αποθέματα.
Το νερό ως πολύτιμος πόρος
Ο εντοπισμός και η αξιοποίηση του σεληνιακού πάγου θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικοί για τη μελλοντική ανθρώπινη παρουσία. Το νερό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πόσιμο νερό και παραγωγή οξυγόνου, ενώ τα συστατικά του, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για την παραγωγή καυσίμων.
Οι τρεις αποστολές εντάσσονται έτσι στη μεγαλύτερη προσπάθεια χαρτογράφησης της Σελήνης και εντοπισμού περιοχών που δεν έχουν μόνο επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά ενδέχεται να διαδραματίσουν ρόλο στην εγκατάσταση μελλοντικών υποδομών και στη μακροχρόνια παρουσία ανθρώπων στον σεληνιακό κόσμο.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Ο Ορεινός Ημιμαραθώνιος στη Μίχα Τσαπουρνιά ΦΩΤΟ
Προσλήψεις στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΟΔΑΠ): 149 νέες θέσεις εργασίας – Ειδικότητες και Αιτήσεις
Tο ChatGPT μετετρέπεται σε διαφημιστική πλατφόρμα
Στη Γορτυνία ο Σύλλογος Μαγουλιανιτών Αιγίου ΦΩΤΟ
Γιατί τα ποτάμια της Αλάσκας γίνονται πορτοκαλί: Η κλιματική αλλαγή λιώνει το πέρμαφροστ
