Νέα διάσταση στις συνομιλίες Τραμπ – Ζελένσκι: «Συμφωνία, όχι εκεχειρία» ζητά ο Πούτιν, τι αποκάλυψε το Axios
Αποκαλυπτικά στοιχεία από το Axios ρίχνουν φως στην τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Ζελένσκι, την ώρα που Ουκρανία, ΗΠΑ και Ευρώπη αναζητούν διέξοδο στον πόλεμο.

Νέα στοιχεία για την τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφερε στο φως το Axios, σε μια περίοδο που οι διεθνείς δυνάμεις επιχειρούν να ανοίξουν παράθυρο ειρήνης μετά τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιστότοπου, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μετέφερε στον Ζελένσκι αλλά και σε ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν επιθυμεί μια απλή εκεχειρία, αλλά μια συνολική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου». Ο δημοσιογράφος του Axios, Μπαράκ Ράβιντ, αποκάλυψε με ανάρτησή του στο X ότι ο Τραμπ τόνισε: «Νομίζω ότι μια γρήγορη ειρηνευτική συμφωνία είναι καλύτερη από μια εκεχειρία».
Μετά την Αλάσκα, η Ουάσινγκτον: Ο Ζελένσκι πάει στον Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου
Η συνομιλία Τραμπ – Ζελένσκι διήρκεσε περισσότερο από ενενήντα λεπτά και σε αυτήν συμμετείχαν και Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε ανάρτησή του στο Telegram, επιβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Τραμπ.
«Η Ουκρανία επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις της για την επίτευξη της ειρήνης. Ο πρόεδρος Τραμπ με ενημέρωσε για τη συνάντησή του με τον Ρώσο ηγέτη και για τα βασικά σημεία της συζήτησής τους. Είναι σημαντικό η δύναμη της Αμερικής να έχει αντίκτυπο στην εξέλιξη της κατάστασης», ανέφερε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση.
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η επικείμενη συνάντηση θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες λύσεις: «Τη Δευτέρα θα συναντηθώ με τον πρόεδρο Τραμπ στην Ουάσινγκτον, για να συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τον τερματισμό των δολοφονιών και του πολέμου».
Πρόκειται για την πρώτη δημόσια αντίδραση του Ουκρανού προέδρου μετά τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στην Αλάσκα, η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Παράλληλα, ο Τραμπ είχε επικοινωνίες με ηγέτες του ΝΑΤΟ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενημερώνοντάς τους για τις συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο.
Όλα δείχνουν ότι οι διεργασίες βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή: με τον Πούτιν να επιμένει σε συνολική συμφωνία και τον Τραμπ να αναζητά τον ρόλο του μεσολαβητή, η Ουάσινγκτον τη Δευτέρα αναμένεται να βρεθεί στο κέντρο της διεθνούς προσοχής.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News