Νέες 200+132 θέσεις στάθμευσης δημιουργούνται στην Πάτρα – Ο Δήμος παίρνει έκταση στον Αγιο Διονύσιο
Η συμφωνία Δήμου-ΓΑΙΑΟΣΕ περιλαμβάνει το διατηρητέο κτίριο του Τσίλλερ που προβλέπεται να αξιοποιηθεί για πολιτιστικές χρήσεις

Το ζήτημα της στάθμευσης παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Πάτρας και εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμη πιο πιεστικό τα επόμενα χρόνια, καθώς προχωρά ο σχεδιασμός για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου όπου σήμερα σταθμεύουν εκατοντάδες οχήματα καθημερινά στο παλιό λιμάνι. Η δημοτική Αρχή έχει θέσει το θέμα στις βασικές της προτεραιότητες, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός δικτύου περιφερειακών χώρων στάθμευσης που θα εξυπηρετούν τους οδηγούς πριν από την είσοδό τους στο κέντρο της πόλης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ύστερα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από δύο χρόνια, ο Δήμος Πατρέων κατέληξε σε συμφωνία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ για τη μακροχρόνια μίσθωση δύο σημαντικών ακινήτων στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Τα δύο θέματα αναμένεται να απασχολήσουν την αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα ζητηθεί η έγκριση των σχετικών μισθώσεων.
Η σημαντικότερη παρέμβαση αφορά την παραχώρηση έκτασης 15.355 τετραγωνικών μέτρων στον χώρο του παλιού μηχανοστασίου του Αγίου Διονυσίου. Ο Δήμος σχεδιάζει να αξιοποιήσει την έκταση ως νέο δημοτικό χώρο στάθμευσης, ο οποίος θα λειτουργήσει ως επέκταση του ήδη υπάρχοντος δωρεάν δημοτικού πάρκινγκ της περιοχής.
Η τελική χωρητικότητα θα καθοριστεί από τη μελέτη διαμόρφωσης, καθώς θα προβλεφθούν προσβάσεις, κοινόχρηστοι χώροι και φυτεύσεις, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 200 νέες θέσεις στάθμευσης. Η παρέμβαση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία ενός δικτύου περιφερειακών πάρκινγκ, ώστε να περιοριστεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Πάτρας.
Παράλληλα, ο Δήμος αναμένει το επόμενο διάστημα την παραλαβή μικρών ηλεκτρικών δημοτικών οχημάτων, τα οποία θα πραγματοποιούν δωρεάν μετακινήσεις των οδηγών από τους χώρους στάθμευσης προς το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πόλης. Στο δίκτυο αυτό θα ενταχθούν τα δημοτικά πάρκινγκ του Αγίου Διονυσίου, του «Γεώργιος Καλεντζώτης», της Τερψιθέας, αλλά και ο νέος χώρος που σχεδιάζεται δίπλα στο Ελος της Αγυιάς.
Η συμφωνία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ περιλαμβάνει και το εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, που βρίσκεται επί της οδού Αθηνών, απέναντι από το παλιό μηχανοστάσιο. Το διατηρητέο κτίριο προβλέπεται να αξιοποιηθεί για πολιτιστικές χρήσεις, φιλοξενώντας δράσεις του Δήμου αλλά και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.
Παράλληλα, στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου εισάγεται και η επαναμίσθωση του υπόγειου στεγασμένου πάρκινγκ της πλατείας Δροσοπούλου, στη συμβολή των οδών Σανταρόζα, Αστιγγος και Νόρμαν. Ο χώρος, επιφάνειας 2.315 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτει δυναμικότητα περίπου 132 θέσεων στάθμευσης και αναμένεται να επιστρέψει στη λειτουργία του επί πληρωμή, ενισχύοντας τις διαθέσιμες θέσεις στο κέντρο της πόλης.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο «χαρτί» της δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης βρίσκεται ακόμη μπροστά. Στην επόμενη φάση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου προβλέπεται η μεγάλη αναβάθμιση του δημοτικού χώρου στάθμευσης «Γεώργιος Καλεντζώτης», δίπλα στο Νότιο Πάρκο. Η συγκεκριμένη έκταση, που ήδη σήμερα μπορεί να εξυπηρετήσει χιλιάδες οχήματα, αναμένεται να διαμορφωθεί σε έναν πιο οργανωμένο χώρο στάθμευσης, αποτελώντας τη βασική πύλη εισόδου των επισκεπτών προς το παραλιακό μέτωπο και το ιστορικό κέντρο.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης του παλιού μηχανοστασίου δημιουργεί και νέα ερωτήματα. O χώρος έχει συνδεθεί με τα υπό διαμόρφωση σχέδια για την κατασκευή του νέου σιδηροδρομικού σταθμού της Πάτρας στο πλαίσιο του έργου της νέας σιδηροδρομικής γραμμής.
Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το πώς συνδυάζεται η συγκεκριμένη χρήση με τον μακροχρόνιο σχεδιασμό του σιδηροδρόμου και αν οι δύο παρεμβάσεις μπορούν τελικά να συνυπάρξουν ή αν απαιτείται αναθεώρηση των μέχρι σήμερα σχεδιασμών.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News