Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου: «Μας ανήκουν νησιά και βραχονησίδες»

Η τουρκική πλευρά φαίνεται να ξεκινά νέο γύρο προκλήσεων, μπροστά στη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου φαίνεται πως ξεκινά νέο γύρο προκλήσεων, μπροστά στη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

«Η διεκδίκηση του εναέριου χώρου 10 μιλίων πάνω από τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων είναι και αστείο αλλά και παράνομο» ανέφερε ο Τσαβούσογλου

Η πολιτική των προκλήσεων συνεχίζεται από τους Τούρκους αξιωματούχους. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέλεξε να ρίξει λάδι στη φωτιά μετά την διαμόρφωση της μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι κάποια νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα λέει πως είναι δικά της, ενώ επισήμανε ότι θα υπάρξουν εντάσεις ανάμεσα στις δυο χώρες αν δεν λυθούν όλα τα προβλήματα.

«Υπάρχει το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης»

Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο Haber Turk.

«Υπάρχει το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Θεωρείται πως είναι εύκολη η επίλυση του θέματος των νησιών και βραχονησίδων που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχίας τους. Εμείς λέμε πως μας ανήκουν, οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν», είπε ο Τούρκος πολιτικός.

«Αστείο, αλλά και παράνομο»

Και συνέχισε ακάθεκτος: «Διεκδικούν 10 μίλια (εναέριου χώρους) πάνω από τα 6 μίλια. Υπάρχει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Η διεκδίκηση του εναέριου χώρου 10 μιλίων πάνω από τα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων είναι και αστείο αλλά και παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ας πούμε πως αυτό είναι το πιο απλό».

«Το ζήτημα είναι αν η άλλη πλευρά θα κάνει κάποιο βήμα στα θέματα αυτά. Ο Μητσοτάκης δήλωσε πως “δεν συζητάμε άλλο θέμα εκτός από τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης”. Κι εμείς λέμε αν συνομιλήσουμε μόνο για ένα θέμα όσο όμως υπάρχουν τα υπόλοιπα θέματα εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε εντάσεις», κατέληξε σύμφωνα με το in.gr, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop