Νεκτάριος Φαρμάκης: «Έργο για όλους» σε δύσκολους καιρούς – Τι θα πει σήμερα στον απολογισμό της θητείας του

Ισχυρή και ακλόνητη δέσμευση για καλύτερο τόπο θα ΄ναι το μήνυμα του Νεκτάριου Φαρμάκη

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Έργο για όλους» σε δύσκολους καιρούς - Τι θα πει σήμερα στον απολογισμό της θητείας του

Με την παρουσίαση ενός πολυσέλιδου τόμου δράσεων και ενεργειών, κάνει σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο τον απολογισμό της διακυβέρνησής του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, 40 μήνες από την ανάληψη της ηγεσίας της. Μια θητεία, που χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, καθώς για 22 μήνες η ΠΔΕ λειτούργησε σε συνθήκες πανδημίας, ως απειλή με αντίκτυπο σε όλους τους τομείς.

Οπως θα επισημάνει σήμερα ο κ. Φαρμάκης, η θητεία ήταν γεμάτη αλλαγές, επιτεύγματα, σκληρή δουλειά, μαθήματα, καινοτομίες, προκλήσεις και διεκδικήσεις, οι οποίες διαμορφώνουν τον δρόμο για το μέλλον.

Θα προβεί σε αναλυτική παρουσίαση νέων έργων, εντάξεων, απορροφήσεων κονδυλίων, πληρωμών, επενδυτικών σχεδίων και κοινωνικών δράσεων, και γενικά όσα έχουν υλοποιηθεί κι όσα προγραμματίζονται.

Το μήνυμα Φαρμάκη θα είναι ένα και ξεκάθαρο: Οτι έγινε «Εργο για Ολους», επισπεύσθηκαν διαδικασίες και δεν χάθηκε ούτε ευρώ! «Αλλάζουμε τον τόπο μας προς όφελος όλων. Αντιμετωπίζουμε τις έκτακτες συνθήκες, αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζουμε με ενθουσιασμό και μεθοδικότητα σε ορίζοντα 10ετίας» θα τονίσει ο περιφερειάρχης.

Ιδιαίτερη μνεία θα κάνει στους αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους του, σε στελέχη και των εργαζόμενους της ΠΔΕ, που δούλεψαν με αυταπάρνηση, γιατί όπως θα πει ο Ν. Φαρμάκης, «όλοι μαζί πετύχαμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής και κυρίως να τεθούν οι βάσεις για ένα καλύτερο αύριο».

Παράλληλα, ο κ. Φαρμάκης θα επαναλάβει την υπόσχεσή του, προς τους πολίτες, για αλλαγή ταχυτήτων και νοοτροπίας, τονίζοντας: «Η δέσμευσή μου για έναν καλύτερο τόπο παραμένει ισχυρή και ακλόνητη. Το τρένο της μεγάλης αλλαγής, ξεκίνησε και προχωράει», συνοψίζοντας το έργο στους εξής τομείς:

267 δημόσια έργα προϋπολογισμού 208,6 εκ. ευρώ είναι ενταγμένα και λειτουργικά στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

165 έργα στο ΠΠΑ-ΕΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 271,9 εκ. ευρώ,

70 έργα στο Πρόγραμμα Αποκατάστασης Πυροπλήκτων συνολικού προϋπολογισμού 23 εκ. ευρώ,

36 έργα στην ΣΑΕΠ 801 (για αποκατάσταση φυσικών Καταστροφών) συνολικού προϋπολογισμού 76,4 εκ. ευρώ.

522 έργα στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του συνολικού προϋπολογισμού 955,1 εκ. ευρώ (με το σύνολο των δικαιούχων).

Σύμφωνα με τα παραπάνω: το σύνολο του ΠΔΕ της Δυτικής Ελλάδας, που χρηματοδοτούνται μέσω της Περιφέρειας περιλαμβάνει 1.060 έργα συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού 1,5 δις ευρώ.

Για τα έργα που υλοποιούνται μέσω των Διευθύνσεων Τεχνικών Εργων της ΠΔΕ, το 2022 υπογράφηκαν 85 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ.

Το 2021 είχαμε την υπογραφή 61 συμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού 109 εκ. ευρώ, αντίστοιχα. Τα νούμερα μαρτυρούν 40% αύξηση στον αριθμό των συμβάσεων και 47% αύξηση στον προϋπολογισμό των συμβασιοποιημένων έργων σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Συνολικά, το διάστημα 2019 – 2022 έχουν υπογραφεί 268 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 479,9 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 66% του συνολικού προϋπολογισμού ενταγμένων έργων (725,6 εκ ευρώ) ανεξαρτήτως πηγής χρηματοδότησης (εθνικό και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος).

Το 2022 μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πληρώθηκαν 179,2 εκ. ευρώ για την υλοποίηση των έργων του, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 600 χιλ. ευρώ ανά ημέρα στην οικονομία της Δυτικής Ελλάδας.

Στην Αιτωλοακαρνανία εντάχθηκαν, ωριμάζουν δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται κατά την περίοδο απολογισμού 54 έργα & μελέτες με προϋπολογισμό 86 εκ. ευρώ.

Στην Αχαΐα εντάχθηκαν, ωριμάζουν δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται κατά την περίοδο απολογισμού 75 έργα & μελέτες με προϋπολογισμό 102,2 εκ ευρώ.

Στην Ηλεία εντάχθηκαν, ωριμάζουν, δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται κατά την περίοδο απολογισμού 55 έργα & μελέτες με προϋπολογισμό 104,5 εκ. ευρώ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο συνολικός δεσμευόμενος προϋπολογισμός ενταγμένων έργων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021 – 2025 για την περίοδο 2021-2025 είναι 271 εκ €. και με την δυνατότητα υπερδέσμευσης +30%.

Η συνολική χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Ελλάδα 2021 – 2027 ανέρχεται σε 628,5 εκ. ευρώ, ποσό προσαυξημένο κατά:

• 33,6 εκ. ευρώ σε σχέση με τον πρώτο κύκλο της διαβούλευσης

• 137,5 εκ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του ΠΕΠ για την περίοδο 2014 – 2020.

Νέα Στρατηγική με συμμετοχή όλων των δήμων στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και στα σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Εμβληματικές δράσεις που θα αλλάξουν την συνολική εικόνα της την επόμενη ημέρα, όπως:

• Η αξιοποίηση του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 65 εκ. ευρώ

• Η ολοκληρωμένη επένδυση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

• Η δράση αστικής αναζωογόνησης σε 186 χωριά

• Η οδική σύνδεση του αεροδρομίου του Αράξου με την εθνική οδό Πατρών – Πύργου

• Το ειδικό σχέδιο ανασυγκρότησης της ΠΕ Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία

• Η ολοκλήρωση του έργου επανάχρησης του πρώην εργοστασίου του ΑΣΟ Πύργου

Σύγχρονη Επιχειρηματικότητα: Την περίοδο 2019 -2022 δόθηκαν συνολικά 190 εκ. € σε προγράμματα και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που αφορούν σε 7.000 επιχειρήσεις των τριών περιφερειακών ενοτήτων.

Αγροτική Οικονομία: Εχουν διατεθεί περισσότερα από 280 εκ. ευρώ.

Ενέργεια και Περιβάλλον: Προγραμματισμός για τη δημιουργία 7 Ενεργειακών Κοινοτήτων που αποτελούν τους εταίρους του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που θα κατασκευαστεί στο κτήμα Pilot Polder της περιοχής του Μεσολογγίου.

Κοινωνία: Πλήρες πρόγραμμα δράσεων πρόληψης, υγείας και κοινωνικής ένταξης που σε συνεργασία με τους φορείς και τις δομές της περιφέρειας ακουμπά σε περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους. Το ΤΕΒΑ είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόγραμμα και δίχτυ ασφαλείας.

Τουρισμός: Με το πρόγραμμα EPIC Land – Olympian Land, η Δυτική Ελλάδα θα αποκτήσει τη δική της διακριτή ταυτότητα και τη δική της διακριτή θέση και αναγνωρισιμότητα μεταξύ των διεθνών και εγχώριων τουριστικών προορισμών.

 

Ακολουθήστε το pelop.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα νέα και τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments