Νεκτάριος Φαρμάκης-ΕΣΠΑ 2021-2027: “Πολλαπλασιασμός κάθε ευρώ στην αγορά και την κοινωνία”

image 586508

«Ο καλός σχεδιασμός είναι το πρώτο βήμα της επιτυχίας μας» τονίζει ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στη συζήτηση που κάναμε μαζί του για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Δίνει βαρύτητα στη διαδικασία της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, αναλύει τη στρατηγική του «οικονομικού και κοινωνικού πολλαπλασιαστή» που εισάγει η περιφερειακή αρχή για πρώτη φορά στην διαχείριση του νέου ΕΣΠΑ.

 

Το τελευταίο διάστημα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ξεκινήσει διαβούλευση ενόψει του σχεδιασμού για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Είναι τυπική ή ουσιαστική διαδικασία;

Για εμάς είναι καθοριστικής σημασίας, διότι, στόχος μας είναι όλοι μαζί να διαμορφώσουμε την επόμενη μέρα στη Δυτική Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που παρά τους περιορισμούς που υπάρχουν λόγω της πανδημίας επιχειρούμε να αξιοποιήσουμε κάθε τρόπο, κάθε δυνατότητα που υπάρχει, προκειμένου όλοι να γίνουν γνώστες, συμμέτοχοι και συνδιαμορφωτές του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου. Δεν είναι μία τύποις, αλλά μία ουσιαστική και βαθιά δημοκρατική διαβούλευση, η πιο μεγάλη και πλατιά που υπήρξε ποτέ. Μία μεγάλη συζήτηση στην οποία θα μπορούν να μετέχουν και να ακουστούν όλοι και στην οποία θα γίνει κοινωνός η πραγματική κοινωνία.

 

Τι μπορεί να προσφέρει η διαβούλευση και πόσο ουσιαστικός μπορεί να είναι ο ρόλος της κοινωνίας; Πόσα μπορεί να γνωρίζει ο απλός πολίτης;

Ολοι την κοινωνία υπηρετούμε και στην κοινωνία απευθυνόμαστε. Προσωπικά, ως Περιφερειάρχης, αλλά και το σύνολο των συνεργατών μου, είμαστε βέβαιοι πως η γνώση των πολλών και η συνεισφορά τους στην κοινή προσπάθεια αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη του τόπου μας. Πολλές φορές έχω πει ότι δεν αρκεί ένας ή λίγοι για την επιτυχία. Η πραγματική επιτυχία χρειάζεται πολλούς. Και ο τόπος μας, μας χρειάζεται όλους. Γιατί αυτός ο τόπος δεν έχει περιθώρια για άλλες αποτυχίες. Μονόδρομος της Δυτικής Ελλάδας είναι η επιτυχία. Και μάλιστα, μία επιτυχία με μεγάλα άλματα ποιότητας, ταχύτητας και αποτελεσματικότητας. Γι’ αυτό θα ακούσουμε και θα συνεργαστούμε με όλους. Η νέα προγραμματική περίοδος και οι σημαντικές δυνατότητες που αυτή θα προσφέρει, θέλουμε να αποτελέσει την κοινή μας περιουσία, ένα κτήμα του συνόλου των πολιτών του τόπου μας. Ο καλός σχεδιασμός είναι το πρώτο βήμα της επιτυχίας μας.

 

Τι αλλαγές δηλαδή να περιμένουμε στο νέο σχεδιασμό;

Εχω πει ότι κλείνουμε το βιβλίο του χθες και ανοίγουμε το βιβλίο του αύριο. Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Επιβάλλεται να γίνουν τροποποιήσεις από την εμπειρία των λαθών του χθες, αλλά και την αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ. Επίσης, χρειάζεται να λάβουμε υπ όψη  τις ανάγκες που θα προκύψουν από την πανδημία και το restart που κάνει όλος ο πλανήτης. Εχουμε όμως και μια φιλοδοξία που πηγάζει από την  αποφασιστικότητά μας να μετατρέψουμε τον τόπο μας σε πρωταγωνιστή ευημερίας και ανάπτυξης. Δίνουμε βάρος λοιπόν στις ημέρες που θα ακολουθήσουν, μετά τη «λήξη του συναγερμού». Θα χρειαστεί μια μεγάλη προσπάθεια για να βάλουμε την οικονομία να δουλέψει ξανά, για να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσουμε προοπτική για κάθε πολίτη.

 

Τι μπορεί να περιμένει η Δυτική Ελλάδα από το νέο ΕΣΠΑ;

Με τον υφιστάμενο έως τώρα σχεδιασμό, εκτιμάται πως στη Δυτική Ελλάδα θα κατανεμηθούν πόροι που θα φτάσουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 445 εκατ. ευρώ που κατανεμήθηκαν την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία με τη Δυτική Ελλάδα να καταλαμβάνει μάλιστα την τέταρτη θέση από πλευράς ύψους χρηματοδότησης, μετά την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα χρήματα που έχουμε να διαχειριστούμε. Υπολογίστε ότι για την τρέχουσα προγραμματική έχει δοθεί παράταση μέχρι το 2023. Συνεπώς για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα θα «τρέχουν» και τα δύο μαζί. Επίσης έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενα πρόσθετο και εξίσου σημαντικό σε πόρους και δυνατότητες «όπλο» που μας δίνει τη δυνατότητα να δουλέψουμε στον πυρήνα της οικονομίας και της κοινωνίας, διορθώνοντας μια για πάντα τις στρεβλώσεις και τις αστοχίες του παρελθόντος και δημιουργώντας έναν σύγχρονο και βαθιά δημιουργικό και όμορφο τόπο. Αν και η Αυτοδιοίκηση δεν συμμετέχει θεσμικά στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για ώριμα έργα για την Περιφέρειά μας, για την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, και την Ηλεία. Ολα αυτά λοιπόν μας επιτρέπουν επιτρέπει να κάνουμε πράξη το αναπτυξιακό όραμά μας για τη Δυτική Ελλάδα.

Μία Δυτική Ελλάδα που θα αλλάξει ταχύτητες και νοοτροπίες. Που θα είναι σύγχρονη, ελκυστική και εξωστρεφής. Που θα είναι ποιοτική, παραγωγική, τεχνολογικά πρωτοπόρα. Που  δεν θα διώχνει τα παιδιά της, αλλά θα ελκύει και πολλά άλλα παιδιά. Οι πόροι που θα διατεθούν το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντικοί, συνολικά πολύ περισσότεροι από αυτούς που είχαμε μέχρι σήμερα. Ομως δεν κοιτάζουμε μόνο την ποσότητα των πόρων. Το μεγάλο μας στοίχημα θα είναι η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα. Στην εποχή που ανοίγουμε, δεν θα αρκεί να λέμε πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Αλλά πόσα παραπάνω ευρώ θα αποφέρει στον τόπο μας και σε κάθε πολίτη του, κάθε ευρώ που θα διατίθεται για έργα και δράσεις. Γι’ αυτό για πρώτη φορά βάζουμε στην στρατηγική μας την λογική του «οικονομικού και κοινωνικού πολλαπλασιαστή». Κάθε ευρώ που θα πέφτει στην αγορά και στην κοινωνία θα πρέπει να γίνεται πολλαπλάσιο!

 

Ποιες είναι οι στρατηγικές κατευθύνσεις και ποιο είναι το δικό σας όραμα για τη Δυτική Ελλάδα;

Οι στρατηγικές  κατευθύνσεις του σχεδιασμού μας για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, αντιστοιχίζονται και στους πέντε στόχους της νέας προγραμματικής περιόδου και συγκεκριμένα

• Η παραγωγική διαφοροποίηση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, η σύνδεση της παραγωγής με τη γνώση και την καινοτομία, είναι – μεταξύ άλλων – στο επίκεντρο του σχεδίου μας.

• Επιταχύνουμε την «πράσινη» μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ενισχύουμε την ανθεκτικότητά της απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τον αντίκτυπο που αυτή έχει. Αυτό γίνεται πράξη μέσα από τη στροφή στην «πράσινη» και «καθαρή» ενέργεια, μέσα από την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, αλλά και μέσα από τη στροφή σε ένα νέο πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων.

• Προωθούμε και επιταχύνουμε τη διασύνδεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη χώρα, μέσα από την ανάπτυξη μεταφορικών υποδομών και δικτύων ώστε η Δυτική Ελλάδα να εξελιχθεί σε κόμβο για τις εγχώριες και διεθνείς μεταφορές.

• Μία ακόμα στρατηγική επιλογή της νέας προγραμματικής περιόδου είναι η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, η περαιτέρω στήριξη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και η διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας, μετά την πανδημία.

• Ξεχωριστή βαρύτητα δίνουμε  στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επεμβάσεις. Αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιοχών της Δυτικής Ελλάδας και τα διαφορετικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, στο νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα ενθαρρύνουμε χωρικές παρεμβάσεις που «απλώνονται» γεωγραφικά και καλύπτουν τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας. Αλλά θα ενισχύσουμε και παρεμβάσεις με ιδιαίτερο θεματικό χαρακτήρα, που εστιάζουν στην αξιοποίηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, του φυσικού πλούτου, της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, της τοπικής πρωτογενούς ή δευτερογενούς παραγωγής.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
pizap 73
mpouras
DSC 3451