Νικολά Σαρκοζί: Αντιμέτωπος με διπλή δίωξη – Πιθανή νέα δίκη

Αντιμετωπίζει δίωξη για απόκρυψη υποκίνησης ψευδούς κατάθεσης.

νικολά σαρκοζί EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Νέα μπλεξίματα για τον Νικολά Σαρκοζί! Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αντιμετωπίζει διπλή δίωξη μετά από έρευνα που έγινε εις βάρος του, για ελιγμούς με δόλο που είχαν στόχο να τον απαλλάξουν από τις υποψίες ότι η Λιβύη χρηματοδότησε την προεκλογική του εκστρατεία το 2007.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή, ο Νικολά Σαρκοζί αντιμετωπίζει δίωξη για απόκρυψη υποκίνησης ψευδούς κατάθεσης σχετικά με την ανάκληση των κατηγοριών που του άσκησε ο γαλλολιβανέζος μεσολαβητής, Ζιάντ Τακιεντίν, στο τέλος του 2020 αλλά και δίωξη για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο την διάπραξη του αδικήματος της εξαπάτησης του δικαστηρίου σε οργανωμένη συμμορία.

Η δικαστική απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για πιθανή νέα δίκη κατά του πρώην προέδρου της Γαλλίας. Επί 3,5 ημέρες, 2 οικονομικοί δικαστές έκαναν πολύωρες ανακρίσεις στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε τον Μάιο 2021 όσον αφορά την επιχείρηση που ονομάστηκε «Sauver Sarkozy» (Σώστε τον Σαρκοζί) από έναν από τους κατηγορούμενους.

Με την απαγγελία κατηγοριών, οι δικαστές δείχνουν ότι διαθέτουν επαρκή επιβαρυντικά ή συναφή στοιχεία σχετικά με την συμμετοχή του στους ελιγμούς αυτούς, στους οποίους είναι αναμεμειγμένοι τουλάχιστον 9 ακόμη πρωταγωνιστές που ενέχονται σε διάφορους βαθμούς και χρονικές στιγμές, ενδεχομένως δίνοντας την συγκατάθεσή του.

Το πρώτο στάδιο της επιχείρησης συνίστατο στην εξασφάλιση της ανάκλησης των κατηγοριών κατά του Νικολά Σαρκοζί από τον περιώνυμο Ζιάντ Τακιεντίν στο τέλος του 2020 με αντάλλαγμα ενδεχόμενη αμοιβή.

Στην συνέχεια, σύμφωνα με το newsit, στο πρώτο εξάμηνο του 2021, ορισμένοι από τους ενεχόμενους προσπάθησαν να εξασφαλίσουν μία απόδειξη ότι το λιβυκό έγγραφο, που δημοσιεύθηκε ανάμεσα στους δύο γύρους των προεδρικών εκλογών του 2012 στην ιστοσελίδα Mediapart και αναφερόταν σε χρηματοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν πλαστό.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop