Νοσοκομεία: Οι ιώσεις πολιορκούν, η Αχαΐα αντέχει;

Η μη ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πανελλαδικό επίπεδο, λειτουργεί πιεστικά για τα νοσοκομεία. Σε αναλόγως χαμηλά επίπεδα οι «επιδόσεις»του κορονοϊού στην περιοχή μας, αλλά ο χειμώνας φορτσάρει.

Νοσοκομεία: Οι ιώσεις πολιορκούν, η Αχαΐα αντέχει;

Σε αντίθεση με την εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία των Αθηνών, οι νοσηλευτικές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας δέχονται τον συνήθη, για την εποχή, αριθμό ασθενών.

Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ αποτυπώνουν μεγάλη και ταυτόχρονη διασπορά των αναπνευστικών ιών (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV) στην κοινότητα.

Αρκετοί από τους ασθενείς όταν βλέπουν ότι τα συμπτώματα επιμένουν, καταφεύγουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων όπου η πλειοψηφία παίρνει οδηγίες και αναχωρεί για κατ’ οίκον νοσηλεία.

Νοσοκομεία: Οι ιώσεις πολιορκούν, η Αχαΐα αντέχει;

«Η κατάσταση από απόψεως νοσηλειών είναι ελεγχόμενη στα νοσοκομεία μας παρότι στην κοινότητα υπάρχει μεγάλη διασπορά των ιώσεων της εποχής» μας είπε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης. Οπως προσθέτει: «Κάνουμε καθημερινή καταγραφή των περιστατικών που προσέρχονται στα νοσοκομεία μας. Η εικόνα που έχουμε δεν διαφέρει από αυτή που καταγράφουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Ωστόσο παραμένουμε σε διαρκή ετοιμότητα διότι η γρίπη και οι νόσοι του αναπνευστικού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη».

ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινούνται και οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Καρβέλης, δεν ξεπερνούν στο ΠΓΝΠ και στον «Αγιο Ανδρέα» τις 15 – 20 νοσηλείες σε κάθε νοσοκομείο.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ

Η μη ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πανελλαδικό επίπεδο, λειτουργεί πιεστικά για τα νοσοκομεία. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές την περίοδο που διανύουμε.

Ενας μεγάλος αριθμό ασθενών που καταφεύγει στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων το κάνει διότι δεν έχει την επιλογή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Νοσοκομεία: Οι ιώσεις πολιορκούν, η Αχαΐα αντέχει;

«Εκατοντάδες πολίτες με λοίμωξη του αναπνευστικού επισκέπτονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων, προκαλώντας “έμφραγμα” στη λειτουργία των ιδρυμάτων κυρίως της Αττικής. Ωστόσο αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αποφευχθεί αν λειτουργούσε το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πνευμονολογίας- Α Κλινική Εντατικής Θεραπείας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός», Γιάννης Καλομενίδης.

Οπως παρατηρεί ο ίδιος «η πλειονότητα όσων έρχονται στα νοσοκομεία δεν χρειάζονται ειδική φροντίδα και μάλιστα τα στατιστικά στοιχεία του 2022 από τη ναυαρχίδα των νοσοκομείων, τον «Ευαγγελισμό» έδειξαν ότι το 82% από το σύνολο όσων προσήλθαν στα ΤΕΠ δεν είχαν ανάγκη νοσοκομειακής φροντίδας. Το φαινόμενο αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος κάποια στιγμή πρέπει να σπάσει».

Ο κ. Καλομενίδης εξηγεί ότι στα νοσοκομεία προσέρχεται σημαντικός αριθμός ανθρώπων που στην πράξη δεν έχουν ανάγκη νοσοκομειακής φροντίδας, σημειώνοντας με έμφαση ότι είναι κάτι που το συζητάμε 20 χρόνια και αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει ένα σοβαρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας στο οποίο να απευθυνθούν. Λόγω απουσίας εφημερίας πρωτοβάθμιας δομής, ο κόσμος συνωστίζεται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων. Ταλαιπωρούνται οι πολίτες, επιβαρύνεται η λειτουργία του νοσοκομείου»

ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΚΥΜΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΜΑΡΤΙΟΥ

Η εμφάνιση υπερμεταδοτικών υποπαραλλαγών προκαλεί ανησυχία και θέτει τα υγειονομικά συστήματα σε επαγρύπνηση. Αναμένεται αύξηση των μολύνσεων τους επόμενους μήνες και περισσότερο κόσμο να έχει ανάγκη νοσοκομειακής φροντίδας.
«Οπως φαίνεται από δεδομένα του εξωτερικού και η νέα υποπαραλλαγή ‘’Ορθρος’’ της μετάλλαξης ‘’Ομικρον’’ δεν προκαλεί βαρύτερη νόσο», επισημαίνει ο κ. Καλομενίδης. Προσθέτει ότι καμία από τις υπο-παραλλαγές που εμφάνισε η «Ομικρον», παρότι αυτές που επικρατούν είναι πιο μεταδοτικές, δεν φάνηκε να προκαλεί βαρύτερη νόσο. Αρα από αυτή τη μεριά δεν έχουμε συναγερμό. «Το πρόβλημα είναι όταν έχουμε πάρα πολύ μεγάλη διασπορά, και τώρα έχουμε και από covid-19 αλλά και από άλλες ιώσεις. Εννοείται ότι θα δούμε στατιστικά, όλο και περισσότερο κόσμο, ανάμεσα κυρίως στον ευάλωτο πληθυσμό, να έχει ανάγκη για νοσοκομειακή φροντίδα. Οταν όλοι αυτοί χρειάζονται ταυτόχρονα και για μικρή περίοδο φροντίδα, καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα για το νοσοκομείο και την εξυπηρέτηση των ανθρώπων αυτών».

Είναι παρήγορο το γεγονός ότι παρατηρείται ύφεση της γρίπης, για δεύτερη συνεχή εβδομάδα και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πράγματι φέτος πιάσαμε κορυφή περίπου ένα μήνα νωρίτερα από άλλες χρονιές.

Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε άλλους ιούς, επιτηρούμε τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό – RSV, όπου για δεύτερη εβδομάδα η θετικότητα του παρουσιάζει αύξηση. Υπάρχουν και άλλοι που δεν τους επιτηρούμε οι οποίοι κυκλοφορούν και δεν έχουμε εικόνα, αναφέρει ο κ. Καλομενίδης. Αύξηση παρουσιάζει και ο SARSCoV-2 και η ανησυχία όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη είναι αν τα νέα πιο μεταδοτικά στελέχη (Κράκεν, Ορθρος), μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των μολύνσεων τον Φεβρουάριο και Μάρτιο.

2,5 χρόνια εξάντλησης

Η άλλη πλευρά είναι το σύστημα υγείας και κυρίως οι άνθρωποί του, οι οποίοι ήδη είναι εξαντλημένοι εδώ και 2,5 χρόνια με την πανδημία. «Ο χειμώνας άρχισε πάρα πολύ κακά, το κλίμα είναι πάρα πολύ κακό στις εφημερίες και πραγματικά αν δεν γίνει κάτι που μπορεί να ελαφρύνει τις εφημερίες και αυτό είναι στα χέρια του υπουργείου δεν θεωρώ ότι τα πράγματα θα είναι καλά τον Φλεβάρη».
Η πανδημία έδωσε μαθήματα σε παγκόσμιο επίπεδο για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και επιβάλλεται να ξαναδούμε το θέμα, «τι δημόσια περίθαλψη έχουμε στην Ελλάδα και τι θέλουμε να έχουμε», σχολιάζει ο κ. Καλομενίδης.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ