Νοσοκομειακοί Γιατροί Αχαΐας: Θα κάνουν το ΕΣΥ ιδιωτικό ιατρείο – Ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου

Ο υγειονομικός κόσμος της περιοχής καλεί τους πολίτες και λήπτες υπηρεσιών υγείας να ενισχύσουν το μέτωπο διαμαρτυρίας κατά του νέου νομοσχεδίου για το ΕΣΥ.

Αχαΐα
Με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου που κατά την εκτίμηση του υγειονομικού κόσμου «έρχεται να καταργήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας» Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα» καλούν σε συστράτευση διαμαρτυρίας τους πολίτες.

Στη στη Βουλή την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη

Την Πέμπτη, μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής και πανελλαδικής 24ωρης απεργίας της ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑ και το Σωματείο «Ιπποκράτης» καλούν όλους τους συλλόγους ασθενών, τα εργατικά σωματεία και τους φορείς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Αχαΐα

Στο στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου των Νοσοκομειακών Γιατρών. Διακρίνονται οι: Τ. Γιακουμής, Ευδοξία Αβραμοπούλου, Χ. Δάβουλος, Μ. Στελλάτος, Δ. Ζιαζιάς και Στ. Τσόχατζης

«Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του θεμελιώδους νόμου του ΕΣΥ για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών. Επί της ουσίας καταργείται η φιλοσοφία και το ίδιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, Δημήτρης Ζιαζιάς και προέβλεψε:

«Οι πολίτες θα αναγκαστούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε κατευθείαν στο ιδιωτικό ιατρείο ή θεραπευτήριο είτε στο… ΕΣΥ περνώντας από το ιδιωτικό ιατρείο του γιατρού που θα δουλεύει στο Δημόσιο Σύστημα. Αυτό σημαίνει πως όποιος δεν έχει χρήματα δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα υγείας του. Η υγεία μετατρέπεται σε προνόμιο για λίγους».

Ο γενικός γραμματέας της ΕΙΝΑ, Στέλιος Τσόχατζης, εκτίμησε πως «στόχος τους είναι να μην έχουμε δημόσια – κρατικά συστήματα υγείας, θέλουν τον νοσοκομειακό ιατρό να ασκεί ελεύθερο επάγγελμα και τον ελευθεροεπαγγελματία γιατρό να μπει στο ΕΣΥ. Με το πολυνομοσχέδιο αυτό οι πολίτες μετατρέπονται σε πελάτες. Είναι θέμα που αφορά την κοινωνία, τους πολίτες και όχι μόνον τους νοσοκομειακούς γιατρούς».

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ  

Μιλώντας εκ μέρους του «Ιπποκράτη», ο πρόεδρος του Σωματείου, Μιχάλης Στελλάτος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ταφόπλακα» για τη δημόσια υγεία και την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών. Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν την υποστελέχωση και τη διαρκή υποβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης. «Στο νοσοκομείο μας από τις έξι χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι τρεις λόγω έλλειψης προσωπικού» ανέφερε ενδεικτικά απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής στην αυριανή στάση εργασίας (12.00 – 15.00), στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου (12.30) και στη 1 το μεσημέρι στη διαμαρτυρία στην 6η ΥΠε.

Αντίστοιχο πρόβλημα με την υποστελέχωση των χειρουργείων υπάρχει και στο ΠΓΝΠ. «Από τις 14 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 8 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και υπάρχει μεγάλη αναμονή επειδή δεν προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις» τόνισε το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ, Χρήστος Δάβουλος, εκτιμώντας πως «με τις διατάξεις του για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη αλλάζει η μορφή του ΕΣΥ και θεσμοθετούνται υπηρεσίες περίθαλψης ανάλογα με την τσέπη των ασθενών».

ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

Ο κ. Δάβουλος κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να στελεχώσει με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τα νοσοκομεία και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να αυξήσει τις αποδοχές των γιατρών και όχι να δίνει πενιχρές αυξήσεις. Να πάψει την part time κάλυψη των υγειονομικών αναγκών με γιατρούς που ως περιπλανώμενοι νομάδες καλύπτουν κενά στην Κεφαλονιά, στην Κόρινθο και στον Πύργο εδώ και 17 μήνες».

Το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ, Ευδοξία Αβραμοπούλου, τόνισε: «Υλοποιείται το μοντέλο του Νομού Ηλείας, επειδή δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί – παθολόγοι μεταφέρονται γιατροί από άλλες περιοχές εδώ και 17 μήνες με τους ασθενείς να μην έχουν την προσήκουσα νοσηλεία. Κανείς δεν γνωρίζει τους ασθενείς της προηγούμενης ημέρας και της επόμενης» συμπλήρωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ, Τάσος Γιακουμής τονίζοντας πως «με αυτό το νομοσχέδιο θα έχουμε πλημμελής θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών, αλλά και περιφερόμενες άσπρες μπλούζες στα νοσοκομεία της περιφέρειας, χωρίς εκπαιδευτική διαδικασία. Υπό αυτές τις συνθήκες όχι μόνον δεν θα επιστρέψουν γιατροί από το εξωτερικό αλλά θα φύγουν και αυτοί που υπηρετούν το ΕΣΥ».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments