Νοσοκομείο Ρίου: Ο μύκητας candida και οι υγειονομικές προεκτάσεις

Η αποκάλυψη της «Π» για κρούσμα μόλυνσης ασθενούς στη ΜΕΘ επαναφέρει στο προσκήνιο το μείζον θέμα των λοιμώξεων και την εφαρμογή πρωτοκόλλων απολύμανσης των Μονάδων.

Νοσοκομείο Ρίου: Ο μύκητας candida και οι υγειονομικές προεκτάσεις Ο μύκητας Candida auris δεν είναι άγνωστος, καθώς απασχολεί όλα τα νοσοκομεία του κόσμου και φυσικά της χώρας μας

Η προχθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» για πρόσφατο κρούσμα μόλυνσης ασθενούς στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ από τον μύκητα Candida auris, επαναφέρει στο προσκήνιο το μείζον θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και την εφαρμογή ή μη των πρωτόκολλων απολύμανσης των Μονάδων.

Οπως έγραφε η «Π», το τελευταίο κρούσμα στην περιοχή μας γνωστοποίησε στην «Π» συγγενής ασθενούς από την Αχαΐα. Οπως ανέφερε η καταγγέλλουσα, ο ασθενής εξερχόμενος τον περασμένο Ιούλιο από τεχνητό κώμα διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον μύκητα. Αμεσα νοσηλεύτηκε σε δωμάτιο απομόνωσης του Τμήματος Νευροχειρουργικής, όπου σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η συγγενής βρήκε εκεί και άλλον ασθενή από τη ΜΕΘ που είχε προσβληθεί από τον ίδιο μύκητα.

Σήμερα η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου πραγματοποιεί την προγραμματισμένη της σύσκεψη και στο πλαίσιό της αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα αυτό. Μάλιστα στη σύσκεψη αναμένεται να συμμετάσχει και ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης.

Οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι η ΜΕΘ του ΠΓΝΠ εφαρμόζει πλήρως το πρωτόκολλο απολύμανσης με εκνέφωση. Μάλιστα για τον σκοπό αυτό αξιοποιείται η δεύτερη ΜΕΘ που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο ο μύκητας Candida auris δεν είναι άγνωστος, καθώς απασχολεί όλα τα νοσοκομεία του κόσμου και φυσικά της χώρας μας που συχνά καταγράφουν κρούσματα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο Candida auris αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ με μακρά συνήθως νοσηλεία, οι οποίοι κατά κανόνα φέρουν ξένα σώματα (π.χ. καθετήρες). Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι είναι ανθεκτικός στις θεραπευτικές επιλογές. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής ταλαιπωρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Οι επιτροπές λοιμώξεων είναι αρμόδιες σε κάθε νοσοκομείο. Πρέπει να βρίσκονται πάντα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για να αντιμετωπίζουν οτιδήποτε προκύψει. Οι οδηγίες είναι σαφείς και τα πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμόζονται είναι συγκεκριμένα αναφέρει ο κ. Καρβέλης σε συνέχεια του σχετικού ρεπορτάζ της «Π».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ