Ντόμινο ανατιμήσεων στην αγορά της Πάτρας – Που θα φτάσουν οι τιμές

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, σε ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών έχει προχωρήσει από το πρώτο εξάμηνο του έτους, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις

Ντόμινο ανατιμήσεων στην αγορά της Πάτρας - Που θα φτάσουν οι τιμές

Κάτι παραπάνω από αισθητές είναι ήδη οι αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες στην αγορά Πάτρας, με παράγοντες να τονίζουν ότι παρά την προσπάθεια των επιχειρήσεων, το κύμα ανατιμήσεων δεν μπορεί πλέον να συγκρατηθεί και μέχρι τα τέλη του χρόνου θα βλέπουμε σταδιακές αυξήσεις.

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πλέον φαινόμενο που έχει αγγίξει και τη χώρα μας προκαλώντας ντόμινο ανατιμήσεων με «οδηγούς» την ενέργεια και τις μεταφορές. Για παράδειγμα, εκεί που ένα κοντέινερ που ξεκινούσε από την Κίνα με προορισμό την Ελλάδα πριν από 2 χρόνια κόστιζε 1.700 ευρώ, σήμερα το κόστος του φτάνει ακόμη και τις 12.000 ευρώ. Η αύξηση στα μεταφορικά αγγίζει πλέον το 600%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ σε ετήσια βάση είναι στα ενεργειακά προϊόντα με πρώτο το φυσικό αέριο. Η τιμή του καταγράφει, σε ετήσια βάση, αύξηση κατά 91%.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 28,9%, τα καύσιμα και τα λιπαντικά (όπου περιλαμβάνεται η αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης) είχαν αύξηση κατά 17,4%, τα νωπά λαχανικά αυξήθηκαν κατά 21,5%, τα έλαια πλην ελαιόλαδου 17,6%, το αρνίσιο και κατσικίσιο κρέας 12,2% , τα νωπά ψάρια 8% το ελαιόλαδο 8%, τα πουλερικά 4,5%, τα νωπά φρούτα 4,2% και τυροκομικά προϊόντα 3,4%.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, σε ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών έχει προχωρήσει από το πρώτο εξάμηνο του έτους, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (23,6%), ενώ 1 στις 5 (ποσοστό 22,2%) δηλώνει πως θα προχωρήσει σε αύξηση τιμών το προσεχές διάστημα.

Πάντως μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα τι ποσοστό των αυξήσεων που ζητά η βιομηχανία από το λιανεμπόριο θα περάσει στο ράφι και τι ποσοστό θα απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις για τις νέες συμφωνίες που πραγματοποιούνται το διάστημα αυτό μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπορίου.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ανατιμήσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στα επώνυμα προϊόντα. Αναμένεται ότι οι προσφορές θα μειωθούν δραστικά και θα υπάρξει κύμα ανατιμήσεων και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Το παρατηρητήριο τιμών e-katanalotis

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά ενδεικτικά παραδείγματα τιμών βασικών προϊόντων στην αγορά της Αχαΐας:
@ Βενζίνη αμόλυβρη 95 από 1,495 μέχρι 1,848 ευρώ το λίτρο
@ Πετρέλαιο θέρμανσης από 82 λεπτά μέχρι 99 λεπτά το λίτρο
@ Αλουμινόχαρτο 1,96 – 3,18 ευρώ
@ Υγρό καθαρισμού πιάτων 1,12 – 1,69 ευρώ
@ Σκόνη πλυντηρίου ρούχων 45 μεζ. 7,35 – 10,48 ευρώ
@ Κάψουλες πλυντηρίου πιάτων 22 τεμ. 3,99 – 8,49 ευρώ
@ Κρασί κόκκινο 750 ml 2,49 – 3.00 ευρώ
@ Μπύρα κουτάκι 330 ml 0,64 – 0,92 ευρώ
@ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 klg 0,87 – 1,15 ευρώ
@ Αυγά 6 τεμ. 1,57 – 2,33 ευρώ
@ Γάλα εβαπορέ 400 γρ. 0,78 – 0,98 ευρώ
@ Μακαρόνια σπαγγέτι 500 γρ. 0,61 – 0,97 ευρώ
@ Ηλιέλαιο 1 Lt 3,16 – 3,58 ευρώ
@ Παρθένο ελαιόλαδο 1 Lt 7,98 – 8,10 ευρώ
@ Ελιά βόειου κρέατος νωπή 1 klg 9,74 – 9,96 ευρώ

Χάρης Ανδρικόπουλος: Καθυστερούμε τις ανατιμήσεις στο ράφι όσο μπορούμε

Το κύμα ανατιμήσεων, προέρχεται καθαρά από εξωγενείς παράγοντες εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ομώνυμης αλυσσίδας σούπερ μάρκετ και του Επιμελητηρίου Αχαϊας Χάρης Ανδρικόπουλος. Οπως εξήγησε, υπάρχουν κάποιες αυξήσεις που ήδη έχουν περάσει στη λιανική, όπως στα άλευρα λόγω των ελλείψεων στην παγκόσμια παραγωγή, αυξήσεις που ανακοινώνονται από τους βασικούς προμηθευτές και οι επιχειρήσεις οργανωμένου λιανεμπορίου διαπραγματεύονται και προσπαθούν να καθυστερήσουν όσο μπορούν, και τέλος ανατιμήσεις που θα τις δούμε κοντά στα τέλη του χρόνου. Ο κ. Ανδρικόπουλος τόνισε ότι το αυξημένο κόστος στις μεταφορές και στην ενέργεια, έχει μεγάλη επίδραση στην αγορά γιατί βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό σε εισαγωγές. Μεσοσταθμικά οι αυξήσεις στην αγορά σε προϊόντα που επηρεάζονται από τις μεταφορές και την ενέργεια, μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο 30%, σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο.

Παναγιώτης Σκέντζος: Φωτιά στις τιμές των καυσίμων «κάει» τις μεταφορές

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ και του σωματείου αυτοκινητιστών ταξί Πάτρας Παναγιώτης Σκέντζος, τόνισε στην «ΠτΚ» ότι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα συμπαρασύρουν τα πάντα, ως βασική πρώτη ύλη και αυτό φαίνεται πλέον παντού, στο εμπόριο και στις υπηρεσίες. Ο Παναγιώτης Σκέντζος φοβάται ότι το κύμα ανατιμήσεων θα συνεχίσει ακάθεκτο τους επόμενους μήνες, ειδικά στα καύσιμα και την ενέργεια, κάτι που βλέπει και ο ίδιος στον συνεταιρισμό καυσίμων που διατηρούν οι αυτοκινητιστές ταξί στην Πάτρα. «Κάθε εβδομάδα με την νέα παραλαβή, αλλάζουμε τις τιμές προς τα πάνω», λέει στην «ΠτΚ». Μεγάλο πρόβλημα βλέπει να δημιουργείται και με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, όσο και σε πολλά νοικοκυριά που τα τελευταία χρόνια είχαν στραφεί από το πετρέλαιο στην ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση.

Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος: Το εμπόριο ετοιμάζεται για έναν βαρύ χειμώνα

Στο εμπόριο τα πράγματα δεν πήγαν καλά τον Σεπτέμβριο, τόνισε στην «ΠτΚ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος. Ο προηγούμενος μήνας ήταν από τους χειρότερους για το τοπικό εμπόριο και οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται για έναν δύσκολο χειμώνα, έχοντας ήδη «ανεβάσει» τιμές αυξημένες κατά 10 – 15% στη βιτρίνα από τα εμπορεύματα που παραλαμβάνουν.
«Μπροστά μας έχουμε μερικούς δύσκολους μήνες, καθώς πολλές υποχρεώσεις ήδη τρέχουν, με την φορολογία εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, κ.ά.
Ενα μεγάλο μέρος των εμπορικών επιχειρήσεων συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος. Η έλλειψη ρευστότητας παραμένει πρόβλημα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή. Το παρατεταμένο διάστημα που οι επιχειρήσεις αυτές υπολειτούργησαν ή δεν λειτούργησαν τις έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλπες σε κλίμα πόλωσης οι αστυνομικοί της Αχαΐας - Ονοματολογία υποψηφιοτήτων
Με επιτυχία η 15η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα στο Αίγιο ΦΩΤΟ
Αχαΐα: Η ΝΔ «ξεσκονίζει» τις εγγραφές μελών της για τις εσωκομματικές εκλογές - Σοβαρές καταγγελίες για «αλεξιπτωτιστές» ψηφοφόρους!
Ψεύτικοι γάμοι, «αόρατα» παιδιά σε καταυλισμούς της Αχαΐας και της Ηλείας