Ντόναλντ Τραμπ: Η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο και οι αποκαλύψεις για τις φορολογικές του δηλώσεις

Η Επιτροπή Μέσων και Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισε να αποκτήσει πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως μέρος του νομοθετικού της έργου, όμως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υπέβαλε κατεπείγον αίτημα για αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης.

ΗΠΑ

Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησε σήμερα 31 Οκτωβρίου από το Ανώτατο Δικαστήριο να μην επιτρέψει την Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων να αποκτήσει πρόσβαση στις φορολογικές του δηλώσεις.

Η Επιτροπή Μέσων και Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισε να αποκτήσει πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως μέρος του νομοθετικού της έργου, όμως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υπέβαλε κατεπείγον αίτημα για αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης.

Η Επιτροπή είναι κατώτερο δικαστήριο και έτσι οι δικηγόροι του Τραμπ ετοιμάζονται να ασκήσουν έφεση στην απόφαση . «Εάν επιτραπεί να εκτελεστεί (η απόφαση), αυτό θα υπονομεύσει τη διάκριση των εξουσιών και θα καταστήσει την προεδρία ευάλωτη σε επεμβατικές απαιτήσεις πληροφοριών από πολιτικούς αντιπάλους στην νομοθετική εξουσία», έγραψαν, αναφερόμενοι στον καταμερισμό εξουσίας μεταξύ των τριών τμημάτων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κρατάει χρόνια και αυτή η… «κολόνια»

Το 2019 η συγκεκριμένη επιτροπή μήνυσε τον Τραμπ για να τον αναγκάσει να αποκαλύψει τις φορολογικές του δηλώσεις, καθώς ήταν ο πρώτος πρόεδρος εδώ και τέσσερις δεκαετίες που δεν έδωσε στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις επειδή ήθελε να κρατήσει μυστικές τις λεπτομέρειες της περιουσίας του και τις δραστηριότητες της εταιρείας του, Trump Organization.

Η Επιτροπή στο αίτημά της επικαλέστηκε έναν ομοσπονδιακό νόμο που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο της Επιτροπής Μέσων και Πόρων της Βουλής να ζητήσει από την Υπηρεσία Φορολογικών Εσόδων (IRS) τις φορολογικές δηλώσεις οποιουδήποτε ατόμου.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής έχουν υποστηρίξει ότι χρειάζονται τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ για να εξακριβώσουν αν η IRS προβαίνει σε κατάλληλους ελέγχους των φορολογικών δηλώσεων προέδρων και να αξιολογήσει εάν χρειάζεται μια νέα νομοθεσία.

Οι δικηγόροι του Τραμπ χαρακτήρισαν αυτή την εξήγηση «προσχηματική» και «υποκριτική», λέγοντας ότι ο πραγματικός στόχος είναι να ανακαλυφθούν πολιτικά επιζήμιες πληροφορίες για τον Τραμπ, ο οποίος σκέφτεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ, Τρέβορ ΜακΦέιντεν, διορισμένος από τον Τραμπ, αποφάνθηκε υπέρ του Κογκρέσου τον Δεκέμβριο του 2021, αποφασίζοντας ότι η Επιτροπή έχει ευρεία εξουσία στις φορολογικές δηλώσεις ενός πρώην προέδρου.

Τον Αύγουστο, το εφετείο της περιφέρειας της Κολούμπια των ΗΠΑ απεφάνθη επίσης κατά του Τραμπ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «κάθε πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του γνωρίζοντας ότι θα υπόκειται στους ίδιους νόμους με όλους τους άλλους πολίτες όταν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του». Το εφετείο απέρριψε την επανεξέταση της υπόθεσης στις 27 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Γαλλία
ΗΠΑ
ΑΝΗΛΙΚΟΙ