Ο Αιγιώτης Πρέσβης που πάει στην Αγία Πετρούπολη – Ο Λ. Χρυσανθόπουλος εξηγεί τη στάση του

Ο αιγιώτης πρέσβης επί τιμή από αύριο στην Αγία Πετρούπολη σε «ταξίδι» με έντονο πολιτικό άρωμα και σκοπό!

Ο Αιγιώτης Πρέσβης που πάει στην Αγία Πετρούπολη – Ο Λ. Χρυσανθόπουλος εξηγεί τη στάση του

Ενας επώνυμος Αιγιώτης, ο πρέσβης επί τιμή Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, που κουβαλάει στην πλάτη του ένα ιδιαίτερα πλούσιο διπλωματικό παρελθόν, θα γίνει ο πρώτος «τέως» Ελληνας πρέσβης που θα επισκεφτεί επίσημα ρωσικό έδαφος!

Και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία που αφενός το μέτωπο της Ρωσίας με τη Δύση ανοίγει ολοένα και πιο ανησυχητικά, ειδικά μετά και το χθεσινό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, και αφετέρου υπάρχει και καλλιεργείται στην Ελλάδα μια έντονη αντι-ρωσική ατμόσφαιρα!

Δεν πάει μόνος του ο κ. Χρυσανθόπουλος. Θα ‘ναι μαζί του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός και επικεφαλής του «Δημοκρατικού Κινήματος Εθνικής Απελευθέρωσης», και ο Κώστας Καραΐσκος, επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτακος» και δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής. Και πάνε μετά από επίσημη πρόσκληση περιφερειακής κυβέρνησης της Ρωσίας, της Αγίας Πετρούπολης.

Η «Π» μίλησε χθες το πρωί με τον Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο επιχειρώντας να διερευνήσει τα κίνητρα του πολιτικού ταξιδιού του στη Ρωσία.

– «Με την ευκαιρία της παρουσίας μας εκεί, θα έχουμε επαφές, σε επίσημο επίπεδο, με την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της τοπικής Κυβέρνησης. Η Αγ. Πετρούπολη, ως μια μεγάλη Περιφέρεια που είναι, έχει αυτόνομους μηχανισμούς, που βεβαίως επικοινωνούν με τη Μόσχα.
Είναι η πρώτη αποστολή ακτιβιστών σε ρωσικό έδαφος. Προσέξτε όμως: Ακτιβιστών που υποστηρίζουν την Ελλάδα. Οχι τη Ρωσία. Δεν είμαστε φιλορώσοι, και το λέω γιατί κάποιοι είμαι σίγουρος ότι θα σπεύσουν να μας αποδώσουν αυτό τον χαρακτηρισμό. Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε ότι θα πρέπει οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία να είναι ισορροπημένες».

– «Μέχρι τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχω εισπράξει αντίδραση, επίσημα τουλάχιστον. Εντάξει, στο διαδίκτυο όταν κάποιοι πληροφορήθηκαν την επίσκεψή μας, άρχισαν να μας κολλάνε ταμπέλες: πουτινιστές και άλλα παρόμοια. Οταν μάθουν και σε πιο υψηλό πολιτικό επίπεδο για την επίσκεψη μας, είναι πιθανό να αντιδράσουν. Ισως, όμως, και να επιλέξουν την τακτική να μας αγνοήσουν».

– «Δεν είμαι υπέρ της Ρωσίας. Δεν είμαι υπέρ της Δύσης. Πάνω απ’ όλα η Ελλάδα. Είμαι υπέρ της Ελλάδας και γι’ αυτό πιστεύω ότι με τη Ρωσία δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Δεν μας ωφελεί αυτή η αντιπαλότητα, δεν ωφελεί η αντι-ρωσική ψύχωση που πάνε να επιβάλουν».

– «Την πατρίδα μου υποστηρίζω. Δεν υποστηρίζω ούτε τις ΗΠΑ ούτε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν είναι ωραίο που έχουμε μετατραπεί σε τελευταίο κομμάτι της ουράς της Δύσης. Βλέπετε ποιες θα είναι οι συνέπειες: και θα παγώσουμε και θα πληρώσουμε ακριβά τις ανόητες τακτικές των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι παίρνουν οδηγίες από τις ΗΠΑ και απλώς τις εκτελούν, δίχως να αναλογίζονται τις συνέπειες για τους λαούς τους. Και τώρα που φτάσαμε σε οριακά επίπεδα, έρχονται να πάρουν μέτρα για να λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα, το οποίο ουδέποτε θα είχε προκύψει αν δεν είχαν επιβληθεί οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας».

– «Με ρωτάτε αν σε όλο αυτό το σκηνικό έχει ευθύνη η Ρωσία. Η Ρωσία, σας απαντώ, ασχολείται με τα δικά της. Αν η Δύση είχε δεχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο να άνοιγε συζήτηση επάνω στα δύο σχέδια συμφωνίας που είχε υποβάλει η Ρωσία προς το ΝΑΤΟ και προς τις ΗΠΑ, ποτέ δεν θα είχε ξεκινήσει πόλεμος. Αντίθετα, θα υπήρχαν επί μακρόν, ίσως και για μήνες, συζητήσεις και διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Εισβολή, όμως, δεν θα είχε γίνει. Δυστυχώς, η Δύση ούτε καν, όπως θεωρώ, διάβασε τις προτάσεις της Ρωσίας».

– «Θα είχα, πιθανότατα, επαφή στο ταξίδι μου στη Ρωσία και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κ. Λαβρόφ, τον οποίο γνωρίζω και προσωπικά, αλλά δεν θα είναι εκεί αυτές τις μέρες, αφού, όπως γνωρίζω, θα βρίσκεται στις ΗΠΑ στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ».

ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΓΩ… ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος είναι πρέσβης επί τιμή. Εδώ και χρόνια, απ’ όταν «αποστρατεύτηκε», έγινε μόνιμος κάτοικος Αιγίου.

Διετέλεσε γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, στην ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στην πρεσβεία του Πεκίνου. Πρώτος Ελληνας πρέσβης στην Αρμενία (1993), πρέσβης στη Βαρσοβία, στην Οττάβα. Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο ΥΠΕΞ, γενικός διευθυντής Οικονομικών Διμερών Σχέσεων στο ΥΠΕΞ, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Παρευξείνιας Συνεργασίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη (2006-2012).

Το 2013 με εισήγηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που ήταν ΥΠΕΞ τότε, προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, του αφαιρέθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ο τίτλος του πρέσβη επί τιμή.
Προφανώς είχαν ενοχλήσει άρθρα και τοποθετήσεις του, που δημοσιεύονταν στο εξωτερικό, για την οικονομική καταστροφή της Ελλάδος εναντίον των μνημονίων, για τα οποία ξιφουλκούσε έντονα.

Τελικά, το 2016 ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς εισηγήθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να του επιστραφεί ο τίτλος, όπως και έγινε με ΠΔ.

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Κώστας Καραΐσκος πετάνε αύριο νωρίς το πρωί από Αθήνα για Ελσίνκι. Εκεί θα τους παραλάβει άνθρωπος της κυβέρνησης της Αγίας Πετρούπολης και θα τους μεταφέρει οδικώς μέχρι τον προορισμό τους.

Θα μείνουν στην Αγία Πετρούπολη μέχρι την προσεχή Τρίτη.

Ο Αιγιώτης Πρέσβης που πάει στην Αγία Πετρούπολη – Ο Λ. Χρυσανθόπουλος εξηγεί τη στάση του

Τα τρία μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας θα μιλήσουν σε ανοικτή εκδήλωση που θα διεξαχθεί στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του ιστορικού Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου, πρώτο παρτιζάνου του αντιναζιστικού-αντιφασιστικού μετώπου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσης, θα αναφερθούν στις δραματικές εξελίξεις και τους πρωτόγνωρους κινδύνους για την Ευρώπη και τον κόσμο που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και «για τον σύγχρονο αγώνα κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης των πολυεθνικών και ενάντια στο νεοναζισμό και το νεοφασισμό που ξανασηκώνουν κεφάλι στην Ευρώπη και τον κόσμο με διάφορα εύπεπτα περιτυλίγματα και “ελκυστική” δημαγωγία».

Ο κ. Χρυσανθόπουλος θα παραχωρήσει συνεντεύξεις στα ρώσικα μέσα ενημέρωσης, όπως στο TAS, το Russian Today, με θέμα την ανάγκη αποκατάστασης άμεσα των ελληνορωσικών σχέσεων.
Η επίσκεψη της ελληνικής τριμελούς πολιτικής ομάδας στην Αγία Πετρούπολη αποκτά εξαιρετική πολιτική σημασία, πόσω μάλλον όταν είναι η πρώτη πολιτική αντιπροσωπεία από την Ελλάδα που επισκέπτεται τη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της τελευταίας στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Αργυρῶ Κουκουλᾶ
4 ημέρες πριν

Σωστός ὁ κ. Χρυσανθόπουλος!  ᾽᾽ Δεν είναι ωραίο που έχουμε μετατραπεί σε τελευταίο κομμάτι της ουράς της Δύσης.᾽᾽

Kostas Zanakis
Kostas Zanakis
3 ημέρες πριν

Ο διπλωμάτης είναι πάνω από όλα ρεαλιστής; Ναι, θα έλεγα. Άρα, υποθέτοντας μία διαφορετική κατάσταση, που δεν συνέβη, αλλά αντιμετωπίζοντας μία κατάσταση που συμβαίνει τώρα, εσείς επιλέγετε… τι ακριβώς; Να μας τα φτιάξετε με την Ρωσία της εισβολής; Θα δεχτείτε και την Τουρκία της εισβολής και της κατάκτησης, των απειλών και του casus belli; Είμαστε οι τελευταίοι της Δύσης; Επειδή γίναμε πολύ αμερικανόφιλοι ή επειδή το λέτε εσείς; Αλήθεια γιατί; Θα θέσετε υποψηφιότητα στο κόμμα του …Λαφαναζόφ ή μήπως του χοντρούλη που παλαμάκιζε όταν υπέγραψε τη συμφωνία που παραχωρούσε το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς του Τίτο; Αυτόν που σας επέστρεψε τον χαμένο τίτλο, αναγνωρίζοντας ίσως την αγάπη σας για την Ελλάδα. Πάντως, στην Αγία Πετρούπολη, ή μήπως Λένινγκραντ; , αντί για τον κ. Λαβρόφ επισκεφτείτε το Ερμιτάζ, θα σας φανεί πιο χρήσιμο…


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ