Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης και ο βασιλιάς…

Στην κηδεία του Αλέξανδρου Ζαΐμη είχαν παραστεί ο βασιλέας Γεώργιος Β’ και ο Ιωάννης Μεταξάς και μάλιστα ο δεύτερος είχε εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο του πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου του!

Κηδεία

Συνεισφορά για συγκρίσεις και σχόλια. Την ιστορία μας την επικαλούμαστε που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, τουλάχιστον όσον αφορά στη σημερινή υπόμνηση της στήλης.

Το 1936 απεβίωσε ο Αλέξανδρος Ζαΐμης. Ως πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο αχαιός πολιτικός είχε υποδειχθεί για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και κηδεύτηκε με τιμές Αρχηγού Κράτους.
Πότε; Οταν πλέον είχε επανακάμψει η Βασιλεία στην Ελλάδα. Στην κηδεία του Αλέξανδρου Ζαΐμη είχαν παραστεί ο βασιλέας Γεώργιος Β’ και ο Ιωάννης Μεταξάς και μάλιστα ο δεύτερος είχε εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο του πολιτικού και ιδεολογικού αντιπάλου του!

Το ελληνικό κράτος, που όλοι ομνύουμε στη συνέχειά του, δεν έχει δυστυχώς συνέπεια και αρνούμενο να κηδέψει με τιμές αρχηγού κράτους τον Κωνσταντίνο, πρόσθεσε ψηφίδες αναξιοπιστίας και μικροψυχίας στο παθητικό του.

Από τη μέρα που λύθηκε το Πολιτειακό ζήτημα ο τέως βασιλέας ουδέποτε αμφισβήτησε και υπονόμευσε την Προεδρευομένη Δημοκρατία μας. Κι όμως, παρά τον σεβασμό του στη βούληση του ελληνικού λαού, βίωσε την αφαίρεση της ιθαγένεια του και σήμερα κηδεύεται ως ιδιώτης…

Δεν είμαστε νοσταλγοί της Βασιλευομένης Δημοκρατίας. Συσσώρευσε περισσότερα δεινά, παρά καλά, το στέμμα στον τόπο. Ομως, όπως και να το κάνουμε, άφησε μια στυφή γεύση το έλλειμμα γενναιοδωρίας της Προεδρευομένης Δημοκρατίας μας…

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments