Ο Μπούρας απαντά στην κινητοποίηση: «Οι κοινωνίες δεν αποφασίζουν» – Ετοιμάζει πρόταση με εναλλακτικές σχολές

«Το Πανεπιστήμιο έχει Οδικό Χάρτη. Για τα πανεπιστήμια, δεν μπορούν ν’ αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Η χώρα δεν μπορεί να έχει σε κάθε πόλη ένα Τμήμα» είναι το μήνυμα του Χρ. Μπούρα.

Ο Μπούρας απαντά στην κινητοποίηση: «Οι κοινωνίες δεν αποφασίζουν» - Ετοιμάζει πρόταση με εναλλακτικές σχολές

Σταθερή στάση στο θέμα της αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών, το σχέδιο της οποίας έχει ομόφωνα επικυρώσει η σύγκλητος και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μεταφορά του τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην έδρα του στο Ρίο, κρατά ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας, διόλου επηρεασμένος από τις αντιδράσεις στην Αιγιάλεια, που κορυφώθηκαν σήμερα με συλλαλητήριο και κλείσιμο των εθνικών οδών, στο ύψος του Μεγανίτη.

ΠΟΤΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ

Ο κ. Μπούρας ξεκαθαρίζει – μιλώντας στην «ΠτΔ» – ότι το σχέδιο του Πανεπιστημίου δεν αλλάζει και δεν τροποποιείται από τη σύγκλητο, βρίσκεται προς επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εκτιμά ότι θα υπογραφεί από την υπουργό Παιδείας «γύρω στα Χριστούγεννα ή με τον νέο χρόνο», αφού να σημειωθεί πως κατά δήλωσή του, θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/9/2022, οπότε και το τμήμα Φυσικοθεραπείας θ’ αρχίσει να λειτουργεί στην Πάτρα. Αυτό σημαίνει ότι, νωρίτερα δεν θα υπάρχει ως τμήμα επιλογής (Αίγιο) στο μηχανογραφικό δελτίο.

ΚΑΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ

Στο ερώτημα, αν εξαιτίας των δικαιολογημένων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας, στο Αίγιο, θα μπορούσε η σύγκλητος ν’ ανασκευάσει την απόφασή της, ο κ. Μπούρας είναι κατηγορηματικός: «Αποκλείεται να γίνουν εξαιρέσεις από το Σχέδιο. Σ’ αυτό θέλω να είμαι κάθετος».

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

«Ηδη, έχουμε δρομολογήσει την εργολαβία διαμόρφωσης του χώρου για το νέο τμήμα Φυσικοθεραπείας, το ίδιο και για τα υπόλοιπα», προσθέτει, κάτι που καταρρίπτει πλέον το επιχείρημα της Αιγάλειας, ότι το Πανεπιστήμιο δεν έχει κτίριο να στεγάσει το τμήμα του Αιγίου.

«ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ»

Ερωτηθείς για τα δίκαια επιχειρήματα του Δήμου και των φορέων, περί παραμονής του τμήματος στο Αίγιο, ο Χρ. Μπούρας δεν δείχνει να θέλει να μπει στην ουσία, αφού προάγει μια και μόνο κυρίαρχη φιλοσοφία: «Το Πανεπιστήμιο έχει Οδικό Χάρτη. Για τα πανεπιστήμια δεν μπορούν ν’ αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Η χώρα δεν μπορεί να έχει σε κάθε πόλη ένα Τμήμα. Είναι διαφορετικές οι αντιλήψεις μας, με το σκεπτικό των τοπικών κοινωνιών» υπογραμμίζει.

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΠΟΣΙΩΠΗΘΗΚΕ

Αυτό που όμως έχει ιδιάζουσα σημασία και μόνο τυχαία δεν προβάλλεται από την πρυτανεία, είναι η «αποκάλυψη» του κ. Μπούρα πως, εξαρχής «αγνοήθηκε από τον Δήμο το εναλλακτικό σχέδιο». Δηλώνει στην «ΠτΔ» συγκεκριμένα: «Είχαμε προτείνει στο Αίγιο εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο αγνοήθηκε και αποσιωπήθηκε», εννοώντας την ίδρυση Σχολής Οίνου & Αμπέλου με τη στήριξη του Πανεπιστημίου και σε επίπεδο προγράμματος σπουδών. Και ο κ. πρύτανης, συνεχίζει: «Ελπίζω, αυτά που προτείναμε εναλλακτικά αλλά αγνοήθηκαν, να μη γίνουν για την Αιγιάλεια διεκδικήσεις του τόπου». Και το πλέον σημαντικό που για πρώτη φορά επισημαίνει ο κ. Μπούρας: «Εμείς επεξεργαζόμαστε τις εναλλακτικές αυτές και σε λίγο καιρό, σύντομα δηλαδή θα έχουμε νέα και θα προβούμε σε ανακοινώσεις»!

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Κωνσταντίνος Παπακώστας
Κωνσταντίνος Παπακώστας
1 μήνα πριν

Αν με αφήσετε να σχολιάσω, θα πώ αυτά. Η φράση του “Δεν αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες”. μόλις έθεσε το Πανεπιστήμιο Πατρών απέναντι στην κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν είναι μόνο γιά την Πάτρα, είναι και γιά την Περιφέρειά του που αγνοεί συστηματικά και σύντομα θα το πληρώσει. Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο οι τοίχοι, οι μηχανές και τα αυτοκίνητα. Είναι και οι άνθρωποι. Έτσι, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών καθίσταται εχθρός και της αχαϊκής κοινωνίας, μετά την αιτωλοακαρνανική και την ηλειακή. Ας μπορέσουν οι καθηγητές- αντιπρυτάνεις του να δώσουν άλλη ερμηνεία.
Συνεχίζω με την επέτειο των 40 ετών από την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής το 2017. Ας ανατρέξουν εκεί οι αντιπρυτάνεις του. Θα βρούν ότι αυτά που λένε τώρα γιά το Αγρίνιο, το Αίγιο, τον Πύργο και την Αμαλιάδα, ακριβώς τα ίδια, τα έλεγαν και οι Αθηναίοι καθηγητές Ιατρικής γιά την Ιατρική Σχολή στην Πάτρα. Τότε(1977) με 9 μόλις μέλη ΔΕΠ, χωρίς γραφεία και γραμματεία, αλλά με πολύ ενθουσιασμό και με τη δύναμη ενός “τρελού” δημάρχου του Άννινου και του συγχωρεμένου του προέδρου Δημοκρατίας κυρίου Κ. Στεφανόπουλου, αλλά κυρίως με τη ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, που τώρα γιά πολιτικούς λόγους υποτιμά ο κύριος πρύτανης, αλλά σύντομα θα το μετανιώσει όταν τον χρειαστεί, στήθηκε η Ιατρική μέσα σε λίγα χρόνια. Η εφημερίδα Πελοπόννησος του 2017 τα γράφει όλα και με λεπτομέρειες. Αν ίσχυε τότε αυτό το σαθρό του επιχείρημα, δεν έπρεπε να ιδρυθεί η Ιατρική Σχολή στην Πάτρα, γιατί έτσι διέταζε το Αθηνοκεντρικό κράτος το 1977.
Άρα, πέρα από τα όποια άλλα συναισθηματικά και πραγματικά επιχειρήματα, τον κύριο πρύτανη τον διαψεύδει η ίδια η ιστορική πραγματικότητα του Πανεπιστημίου Πατρών που με τις δικές του πρωτοβουλίες, δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι τοπικές κοινωνίες όπως υποτιμητικά λέει. Ας τη μελετήσει.
Η δε συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας αποδεικνύεται ως “λεόντειος συμφωνία”, αφού ουσιαστικά επιβάλλονται ετσιθελικά οι απόψεις των καθηγητών του Πανεπιστημίου Πατρών στο συγχωνευόμενο ΑΤΕΙ, και κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου όπως λέει. Αυτά δεν έγιναν σε κανένα Πανεπιστήμιο όπου έγιναν συγχωνεύσεις ανά την Ελλάδα. Ούτε καν στο ΔΙΠΑΕ που δεν έχει Σύγκλητο, αλλά διοικούσα επιτροπή διορισμένη από την κυβέρνηση! Κι ας είχε μεγαλύτερο πρόβλημα διασποράς τμημάτων στην επαρχία, δεν αποφάσισε ποτέ να κλείσει κανένα τμήμα του. Η δε κα υπουργός με δεδομένη αυτή τη συμπεριφορά δεν τόλμησε ούτε να μεταφέρει το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου που και γεωγραφικά ανήκε στη Θράκη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αυτά θα γραφτούν στην ιστορία και δε θα κρυφτούν πίσω από συγκυριακές πλειονοψηφίες της εποχής. Δυστυχώς, ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις του άνοιξαν πληγές και μέτωπα που δε θα κλείσουν εύκολα.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καιρός - Αρναούτογλου: «Ήλιος με δόντια» την Τετάρτη - Πότε χαλάει και πάλι
Πάτρα: Συνεχίζεται από το Δήμο η επιχείρηση καθαρισμού των δρόμων από τα φερτά υλικά της κακοκαιρίας
Τι λέει ο Παπαζάχος για τη σεισμική δόνηση στον Κορινθιακό
Βράβευση του Κώστα Λαμπρόπουλου από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου