«Ο Χιώτης μάς πλήρωνε καλύτερα απ’ όλους!» – 53 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου συνθέτη

Σαν σήμερα γεννήθηκε και πέθανε ο Μανώλης Χιώτης. Ο Λάκης Καρνέζης μιλάει για τον μεγάλο συνθέτη

«Ο Χιώτης μάς πλήρωνε καλύτερα απ’ όλους!» - 53 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου συνθέτη

Σαν σήμερα, 21 Μαρτίου 1921 γεννήθηκε και 21 Μαρτίου 1970 πέθανε ο Μανώλης Χιώτης. Ο οποίος εκτός από προικισμένος παίκτης του μπουζουκιού και ευφάνταστός συνθέτης, υπήρξε ο αναθεωρητής της λαϊκής μουσικής που την μπόλιασε με ξένα μουσικά ρεύματα και προχώρησε στη μεγάλη καινοτομία, προσθέτοντας άλλη μία χορδή στο όργανο. Είναι αυτός που δημιούργησε το τετράχορδο μπουζούκι, το οποίο στα χέρια του «έτρεχε» με ασύλληπτη ταχύτητα και δεξιοτεχνία.

Ο μύθος του μπουζουκιού Λάκης Καρνέζης, βασικός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη, σημειώνει στην «Π» για τον Μανώλη Χιώτη που γνώρισε:
«Σαν άνθρωπος, εκτιμούσε πολύ τους συνεργάτες που είχε. Και πάντα, τους πλήρωνε μεγαλύτερο μεροκάματο από οπουδήποτε αλλού. Ο Χιώτης τους μουσικούς του τους πλήρωνε πολύ καλά! Και εμείς εκείνα τα χρόνια, αν θέλαμε να παίξουμε κάτι πιο δύσκολο, τον Χιώτη ακούγαμε! Από εκεί κοιτάγαμε να ΄΄κλέψουμε΄΄ κάτι για να ΄΄ανοίξουν΄΄ τα δάκτυλα και να ΄΄τρέξουν΄΄ οι πένες μας. Και τον είχαμε πάντα στην κορυφή!».
Ο Χιώτης υπήρξε η αιτία, που ο Καρνέζης συνεργάστηκε με τον Μίκη. Θυμάται στην «Π»:

«Το 1961 υπηρετούσα στην Αεροπορία, στην 115 πτέρυγα των Χανίων όταν πρωτάκουσα από το ραδιόφωνο ορισμένα τραγούδια του Μίκη, με σολίστ τον Μανώλη Χιώτη. Με μάγεψαν αυτά τα ακούσματα!

Επιστρέφοντας με μετάθεση στην Αθήνα, είπα του Κώστα ότι πρέπει εμείς στο εξής να παίξουμε τέτοια πράγματα. Και ό,τι είπαμε, έγινε: Ο Χιώτης ήταν βασικός συνεργάτης του Μίκη, είχε παίξει στα έργα ΄΄Επιτάφιος΄΄, ΄΄Πολιτεία΄΄, ΄΄Αρχιπέλαγος΄΄, ΄΄Λιποτάκτες΄΄ και ακόμα κάποια τραγούδια του σκόρπια, με τη Μαίρη Λίντα, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση κ.ά. Οταν λοιπόν έφυγε ο Χιώτης για την Αμερική, ο Μίκης ζήτησε από τον Τάκη Λαμπρόπουλο της Columbia, κάποιον μουσικό για να τον αναπληρώσει. Του είπε ο Λαμπρόπουλος ΄΄θα σου φέρω δυο παιδιά να τα ακούσεις΄΄, έχοντας στο μυαλό του εμένα και τον Κώστα που μας ήξερε από τις ηχογραφήσεις… Ετσι άνοιξε ο δρόμος και λόγω του Χιώτη, συνεργαστήκαμε εμείς με τον Μίκη».

Μάλιστα, συγκρίνοντας τον Ζαμπέτα με τον Χιώτη, ο Λάκης Καρνέζης είπε:

«Ο Ζαμπέτας ήταν περίπτωση μουσικού. Θαυμάσιος μουσικός. Είχε δεξιοτεχνία, ήξερε να παίζει το μπουζούκι ελεύθερα, άνετα, αλλά με τον τρόπο τον δικό του. Μέχρι το σημείο της δεξιοτεχνίας που ήξερε αυτός. Αλλά πιστεύω, ότι αν του λέγαμε του Ζαμπέτα να παίξει ένα από τα δύσκολα κομμάτια του Χιώτη, δε θα μπορούσε! Αλλά ο Ζαμπέτας για μένα, ήταν σπουδαίος συνθέτης. Εγραψε τραγούδια- διαμάντια, ξέχωρα βέβαια από τον ‘‘Αράπη’’ και όλα αυτά…».

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ