Ο Χρ. Σταϊκούρας αποκλειστικά στην «Π»: Έρχεται μικρή παράταση στις αντικειμενικές αξίες

Πολλοί δήμοι δεν πρόλαβαν να καταθέσουν στοιχειοθετημένη γνώμη για μείωση των αντικειμενικών αξιών μέχρι την περασμένη Παρασκευή.

Αντικειμενικές αξίες

Μικρή και λελογισμένη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή γνώμης από τους δήμους, όσον αφορά το ύψος των αντικειμενικών αξιών της χωρικής τους αρμοδιότητας, αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Το δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκλειστικά στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», χθες το βράδυ, λίγο μετά το τέλος της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Η αρχική προθεσμία που είχε δοθεί έληξε την περασμένη Παρασκευή, αλλά πληροφορίες από το Υπ. Οικονομικών, αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά για παράταση, τουλάχιστον μέχρι τις την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι μέχρι την Παρασκευή πολλοί δήμοι δεν είχαν προλάβει να καταθέσουν στοιχειοθετημένη γνώμη για μείωση των αντικειμενικών αξιών.

ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΛΕΛΟΓΙΣΜΕΝΗ

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής στην σχετική ερώτηση που του υπέβαλλε η «Π» και ο δημοσιογράφος Κώστας Λαμπρόπουλος: «Εχουμε λάβει κάποιες προτάσεις από κάποιους δήμους. Αξιολογούνται και θα εξεταστεί εάν θα δώσουμε μια μικρή παράταση εάν χρειαστεί, αλλά λελογισμένη».

Μια από αυτές τις περιπτώσεις αυτές είναι ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, όπου το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση για την πρόταση που έπρεπε να υποβάλλει στο Υπουργείο Οικονομικών μέχρι την περασμένη Παρασκευή.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Γκοτσόπουλος δήλωσε στην «Π» ότι ο δήμος περιμένει παράταση της προθεσμίας, ώστε να προλάβει να καταθέσει τις προτάσεις του, οι οποίες ωστόσο δεν εμπεριέχουν πολλούς οικισμούς, παρά μόνο σημειακές παρατηρήσεις για μειώσεις αντικειμενικών αξιών.

ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών προς τα κάτω, ζητά και το δημοτικό συμβούλιο Καλαβρύτων για πολλούς οικισμούς, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε την περασμένη Πέμπτη 19 Ιανουαρίου.

Από στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, διαπιστώθηκε ότι στην πόλη των Καλαβρύτων υπήρξε μικρή αύξηση αξιών κατά 50 ευρώ ανά τ.μ. και στις τέσσερις ζώνες (από 800 έως 900 ευρώ), ενώ στο νέο σύστημα εντάχθηκαν 44 οικισμοί (19 σε Καλάβρυτα, 15 σε Αροανία, 6 στην Κλειτορία και 4 στην ενότητα Παΐων).

Οπως δήλωσε στην «Π» ο αντιδήμαρχος Κλειτορίας Σωτήρης Δουκλιάς, ο δήμος προσπαθεί να κρατήσει μια ισορροπία συνηγορώντας στην εκτίμηση ότι οι τιμές στην πόλη των Καλαβρύτων δεν χρειάζεται να μειωθούν, για να μην υποτιμηθεί η αντικειμενική αξία των ακινήτων σε μια τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΣΕ ΕΡΕΙΠΙΑ 

Στον Δήμο Καλαβρύτων διαπιστώθηκαν πολλές υπερβολές σε μικρούς οικισμούς, κάποιοι εκ των οποίων είναι σε κατάσταση ερήμωσης. Στο δημοτικό συμβούλιο αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι οι τιμές ζώνης σε Κούτελη, Ζαχλωρού και Κλειτορία είναι εξωπραγματικές (700 ευρώ). Ειδικά στον Αγιο Βλάσιο μπήκε τιμή ζώνης στα 650 ευρώ, λες και είναι τουριστικός προορισμός, ενώ στο χωριό δεν έχει χτιστεί καινούργιο σπίτι για πάνω από πέντε χρόνια. Η πιο εξόφθαλμη αδικία όμως, ήταν η τιμή ζώνης 550 ευρώ στη Γλάστρα, έναν παλιό οικισμό στο Λευκάσιο, όπου ζήτημα είναι να υπάρχουν πέντε κατοικίες με σκεπή, καθώς το σύνολο σχεδόν των σπιτιών είναι ερειπωμένα ή μισογκρεμισμένα, είπε ο κ. Δουκλιάς.

Επίσης, σε Μπόσι και Πετσάκους μπήκαν αξίες ύψους 600 ευρώ/τμ, γεγονός που συνιστά ανισότητα. Το ίδιο διαπιστώθηκε και για Κούτελη, Ανω Λουσούς, Σκεπαστό, Λεχούρι και Κέρτεζη όπου οι αξίες κυμαίνονται σε 500 – 550 ευρώ/τ.μ. ερειπωμένα

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments