Ο Δήμος Πατρέων για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Άρθρο της δομοτικής συμβούλου Ιουλίας Συροκώστα Σταθοπούλου, εκ μέρους του γραφείου ΑμεΑ του Δήμου

 

Δήμος Πατρέων

Ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία:

«Οι “Διεθνείς Ημέρες” γιορτάζονται για να σηματοδοτήσουν σημαντικές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και της ιστορίας. Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το ψήφισμα 47/3,  ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία μας βρίσκει σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης.

Από τη μία η κατεδάφιση του Εθνικού συστήματος υγείας και  η ανεπάρκεια προνοιακών δομών, που αφήνει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού έρμαια απέναντι σε κάθε είδους καιροσκόπους και από την άλλη ο πόλεμος, που αποτελεί καθημερινότητα στις άλλες ηπείρους, χτύπησε αναπάντεχα  την πόρτα της Ευρώπης

Μία καθημερινότητα σκοτεινή και κρύα αδυσώπητη για τους φτωχότερους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα άτομα με αναπηρία φαίνεται να πλησιάζει.

Η πορεία  για την ενσωμάτωση των αναπήρων ήταν ήδη πολύ μακρινή  πριν από την πανδημία του COVID-19 πλέον έχει εκτροχιαστεί εντελώς.

Είναι σημαντικό, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, τα άτομα με αναπηρία να μη βιώνουν επιπλέον αποκλεισμό. Η τοπική διοίκηση, που είναι κοντά στον πολίτη, να δημιουργήσει εκείνες τις δομές, εκείνες τις υπηρεσίες, που θα διασφαλίζουν ότι τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, θα μπορούν να ζουν στον τόπο τους, να μετέχουν κανονικά σε όλες τις διαδικασίες της κοινωνίας, να διαβιούν στην κοινότητα, να μετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Προσβάσιμα σχολεία, προσβάσιμες παιδικές χαρές, προσβάσιμες πόλεις, προσβάσιμος πολιτισμός.

Ο δρόμος αυτός οδηγεί σε μία κοινωνία όπου είμαστε όλοι διαφορετικοί αλλά όλοι ίσοι.

Ο Δήμος της Πάτρας, ο Κοινωνικός Οργανισμός και το Γραφείο Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου δεν θέλησαν να κάνουν κάποια γιορτή, κάποια εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα αλλά θέλουν να αφιερώσουν σε όλους τους συμπολίτες μας, με  κινητικές η αισθητηριακές βλάβες, σε όλα τα εμποδιζόμενα άτομα, ένα ακόμη  έργο του Δήμου στην προσπάθεια μιας όμορφης προσβάσιμη πόλης, της πόλης μας

Εκπρόσωποι από το γραφείο ΑμεΑ του δήμου και των συλλόγων για Άτομα με Αναπηρία είχαν την ευκαιρία να εποπτεύσουν από κοντά, σε μια κοινή συνάντηση με εκπροσώπους από τη  Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου-Η/Μ το Νίκο Μωραΐτη, τη Βασιλική Ζέρβα και την Ελένη Αλεξοπούλου, την εξέλιξη των έργων της Άνω πόλης, που γίνεται στα πλαίσια του έργου  «Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Πάτρας», όπου παντού έχουν ληφθεί υπόψη και έχουν τηρηθεί, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, οι προδιαγραφές των Οδηγιών ΑμεΑ.

Δήμος Πατρέων

Επιλογή κατάλληλου υλικού δαπεδόστρωσης των εξωτερικών χώρων με βάση τα χαρακτηριστικά – ιδιότητες  του (εγχρωμοι ψυχροί τσιμεντοκυβόλιθοι και σταθεροποιημένο κεραμικό δάπεδο):

–  Αντιολισθηρότητα

–  Ομοιογένεια

–  Σταθερότητα

–  Ευκολία στον καθαρισμό και την συντήρηση

–  Μικρή αντανακλαστικότητα,

–  Μικρό μέγεθος αρμών έτσι ώστε να μην δημιουργούν κραδασμούς στην κίνηση των αμαξιδίων ή ανατροπές κατά το βάδισμα των εμποδιζόμενων ατόμων.

Με την ευχή και γνώση  ότι η 3η Δεκέμβρη 2023 θα βρουν τα άτομα με αναπηρία σε μια όμορφη προσβάσιμη  πόλη.

«Περπάτησε» με όποιον τρόπο δίπλα μας Για να χωρέσουμε ΟΛΟΙ σε αυτόν τον κόσμο! Δεν θέλουμε να είμαστε ίδιοι, θέλουμε να είμαστε ίσοι.

Εκ μέρους του γραφείου ΑμεΑ του Δήμου

Ιουλία Συροκώστα Σταθοπούλου

Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος

Διευθύντρια ΕΣΥ  Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝΠατρών

Αντιπρόεδρος ΠαΣΠα Αχαΐας

Δημοτική Σύμβουλος»

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments