Ο Ερντογάν χαλάει το “ήσυχο καλοκαίρι”

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν καταδικάσει τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου χρησιμοποιώντας πολύ αυστηρές λεκτικές διατυπώσεις, ωστόσο η Λευκωσία επιθυμεί να υπάρξει συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Εκαι να αποτυπωθεί το θέμα των κυρώσεων προς την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν χαλάει το

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα επιδιώξουν Ελλάδα και Κύπρος, όπου θα θέσουν επί τάπητος το ζήτημα τους ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν καταδικάσει τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου χρησιμοποιώντας πολύ αυστηρές λεκτικές διατυπώσεις, ωστόσο η Λευκωσία επιθυμεί να υπάρξει συνεδρίαση του ΣΕΥ και να αποτυπωθεί το θέμα των κυρώσεων προς την Άγκυρα, καθώς δείχνει να αδιαφορεί για τα Συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με ομολόγους του, έχοντας τη στήριξη του Νίκου Δένδια, ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί. Υπάρχουν χώρες, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, που θέλουν να κυλήσει το καλοκαίρι χωρίς να υπάρξει ρήξη με την Τουρκία, αν και το κλίμα, όπως έχει διαφανεί από δηλώσεις αξιωματούχων, έχει βαρύνει και στο Βερολίνο, μετά το σόου Ερντογάν στα Βαρώσια.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» χαρακτηρίζει κόκκινη γραμμή για λύση του Κυπριακού τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνομιλιών υπό τις παρούσες συνθήκες. «Το έχω καταστήσει σαφές ότι δεν τίθεται θέμα να δεχτώ προαπαιτούμενα για να πάω σε συνομιλίες», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης και τονίζει ότι «από την ώρα που όπως ζητούν, θα γίνει αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας, ή κυριαρχία ενός παράνομου μορφώματος, οι συνομιλίες θα είναι καταδικασμένες να αποτύχουν».

ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα έστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ομιλία της για τα 47 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στηλίτευσε τις ενέργειες Ερντογάν στην Κύπρο και υπογράμμισε την ακλόνητη προσήλωση της Ελλάδας στη διεθνή νομιμότητα. Όπως τόνισε «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα και επεκτατικές ενέργειες. Καμία υποχώρηση δεν χωρεί στις απαράδεκτες εξαγγελίες της Τουρκίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Η συμπαράστασή μας στην Κύπρο είναι απόλυτη. Το ίδιο και η αποφασιστικότητά μας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα και επιθετικότητα».

Απάντηση της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου. Ηδη, Ελλάδα και Κύπρος, «πέτυχαν μια μεγάλη διπλωματική νίκη κατά της Τουρκίας», όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκασε ευθέως την Άγκυρα και έκανε αναφορά στις ευθύνες της τουρκικής ηγεσίας και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «’Ολους μας συμφέρει ένα ήσυχο καλοκαίρι», ανέφερε σε άλλο πηγαδάκι, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο ότι «βλέπουμε διάφορες κινήσεις, ότι η διάθεση δεν αλλάζει. Δεν περιμένουμε κάτι, αλλά δεν εφησυχάζουμε».

Google News

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ