«Ο φερετζές της Ζαφειρίτσας» στο Μέγαρο Μουσικής – Από το Μαύρο Θέατρο Πάτρας και το Τμήμα Θεατρικων Σπουδών του Πανεπιστημίου

Την παράσταση «Ο φερετζές της Ζαφειρίτσας» είχε παρουσιαστεί το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

«Ο φερετζές της Ζαφειρίτσας» στο Μέγαρο Μουσικής - Από το Μαύρο Θέατρο Πάτρας και το Τμήμα Θεατρικων Σπουδών του Πανεπιστημίου

Με αφορμή την επέτειο για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων διοργανώνει διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα παρουσιαστεί και «Ο φερετζές της Ζαφειρίτσας» (ή «Μαλακώφ και φουστανέλα») , παράσταση που ανεβαίνει με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α. σε ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών δράσεων.

Πρόκειται για μια παράσταση του Μαύρου Θεάτρου της Πάτρας. και πρόκειται για μία παράσταση που  συνδυάζει θέατρο σκιών και θέατρο.

Τα κείμενα του Μ. Χουρμούζη έχουν μια δυναμική ποιητική, ενώ παράλληλα αποτελούν πολιτικά μανιφέστα με στόχο τον οποιοδήποτε Έλληνα ή ξένο προσβάλλει τις αρχές της αξιοκρατίας , της ανθρωπιάς, της δικαιοσύνης και φυσικά της ανεξαρτησίας της χώρας, στην οποία αφιερώθηκε και ο ίδιος από πολύ νεαρή ηλικία. Ερευνώντας το θέατρό του αναπόφευκτα φθάνει κανείς και στα σπάργανα, στα πρώτα γραπτά του, που ενώ δεν έχουν γραφτεί για τη σκηνή, έχουν τη μορφή και την αμεσότητα του ζωντανού διαλόγου.

Στο στόχαστρό του είναι η Αντιβασιλεία και η «βαυαροκρατία» όπως συνήθως αποκαλείται η περίοδος αυτή. Στους «Διαλόγους», που εκδίδονται στην εφημερίδα Εποχή του Ναυπλίου, η πένα του πολεμιστή στηλιτεύει και κατονομάζει πρόσωπα του δημόσιου βίου, μιλά ανοιχτά κατά των δυτικών νέων ηθών που εισάγονται σταδιακά με τη Βαυαρική αυλή, σατιρίζει όσους ενστερνίζονται τις μόδες και τις άλλες δυτικές συνήθειες , αναπολεί μέρες ηρωικές και πρόσωπα του αγώνα, ενώ διακρίνεται ο πολιτικός που δεν θα αφήσει να αναπτυχθεί για κανένα λόγο το ρουσφέτι και η δημοσιοϋπαλληλική στάση ζωής .

Η δραματουργική επεξεργασία, το κείμενα και η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Φραγκή, σκηνογράφος και ενδυματολόγος είναι η Αννα Μαχαιριανάκη, η μουσική επιμέλεια είναι του Γιάννη Βρυζάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Τάσος Μπλάτζιος, Γιώργος Ρουστέμης, Γιώργος Κατσάμπας, Α.Μακρής, ενώ συμμετέχουν οι λυρικοί τραγουδιστές – μουσικοί: Μαντώ Μάντζου, Σοφία Ζακολίκου, Μαίρη Χρονοπούλου. Στο θέατρο σκιών θα βρούμε ως ερμηνευτές τους Κώστα Μακρή και Μπάμπη Μακρή ενώ βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Α. Μακρής.

Συμμετέχουν οι «Δραπέτες», του Εργαστηρίου Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών: Λουκία Βισίλια, Κώστας Γαβριήλ, Χρυσάνθη Κάραλη, Ειρήνη Καραγιώργου, Νάνσυ Κολλιοπούλου, Δημήτρης Μαρούδας, Εφη Τριπολιτσιώτη.

Επισημαίνεται,  ότι για την παρακολούθηση οποιασδήποτε δράσης απαιτείται η ηλεκτρονική κράτηση θέσης με την έκδοση εισιτηρίου μηδενικού αντιτίμου. Για τη διαδικασία της ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων θα ενημερωθείτε προσεχώς από τις ιστοσελίδες www.minedu.gov.gr και www.megaron.gr .

Υπενθυμίζεται ότι με δεδομένα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μόνο όσοι ενήλικες διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία. Επιπλέον, οι ανήλικοι 12 έως 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό covid-19 (PCR 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών) ή δήλωση αρνητικού self-test τελευταίου 24ώρου. Τέλος, οι ανήλικοι 4 έως 11 ετών, μπορούν να εισέρχονται με δήλωση αρνητικού selftest τελευταίου 24ώρου.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ