Ο γύρος της Πελοποννήσου με αυτοκίνητο – Υπέροχες καλοκαιρινές διαδρομές

Τα παράλια της Πελοποννήσου συναγωνίζονται και τις Κυκλάδες σε δημοφιλία

 

Ο γύρος της Πελοποννήσου με αυτοκίνητο - Υπέροχες καλοκαιρινές διαδρομές

Σημαντικά μνημεία, μοναδικοί οικισμοί, γραφικές πόλεις και γοητευτικά κάστρα, αλλά και φυσικές ομορφιές, όπως βουνά και δάση, ποτάμια και σπήλαια, πανέμορφες παραλίες με βραχώδεις και δαντελωτές ακτές, κάνουν την Πελοπόννησο μια περιοχή που αποτελεί ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές.

Ο βασικός καλοκαιρινός γύρος περιλαμβάνει τα παράλια της Ηλείας και την Αρχαία Ολυμπία, τις καστροπολιτείες της Μεσσηνίας, την Καρδαμύλη, τη Μάνη, τη Μονεμβασιά και καταλήγει με ανάκτηση δυνάμεων σε Ερμιόνη, Λεωνίδιο ή και Κορινθία. Φυσικά και η ορεινή Πελοπόννησος, όπως η Αρκαδία και ο Πάρνωνας, αποκαλύπτει το καλοκαίρι μια από τις ομορφότερες όψεις της, με ποτάμια και δάση για δροσιά και ζωντανά χωριά για τσίπουρα κάτω απ’ τα πλατάνια και βόλτες στα στενάκια.

Παράλια Ηλείας

Αρχικά προτείνουμε μια δυο μέρες στα παράλια τα Ηλείας με βάση την Κυλλήνη για να δείτε την Αρχαία Ολύμπια και να κολυμπήσετε σε υπέροχα νερά. Αμμόλοφοι, καντίνες για μεζέ ή απογευματινό ποτάκι με θέα το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και η εναλλαγή χαλαρών και πιο κοσμικών παραλιών δίνουν το στίγμα. Ιδιαίτερη εμπειρία είναι και οι καταρράκτες της Νέδας, για τους οποίους όμως θα πρέπει να αφιερώσετε μία ημέρα, συνδυάζοντάς τους ίσως και με το μεγαλόπρεπο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.

Ο γύρος της Πελοποννήσου με αυτοκίνητο - Υπέροχες καλοκαιρινές διαδρομές

Από τις παραλίες ξεχωρίζουν το Κάστρο Κυλλήνης, με την ψιλή άμμο, το Γιαννιτσοχώρι, η Ζαχάρω, η Κουρούτα, ο Καϊάφας, ο Κακόβατος και οι Θίνες. Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το κουκλίστικο Αρκούδι.

Ο γύρος της Πελοποννήσου με αυτοκίνητο - Υπέροχες καλοκαιρινές διαδρομές

Παράλια Μεσσηνίας

Η εξωτική (σχεδόν κυκλική) παραλία της Βοϊδοκοιλιάς, με το Παλαιόκαστρο να την ατενίζει από ψηλά, είναι η πρώτη μας στάση για μπάνιο πριν από την Πύλο (ιδανικά πριν την κατακλύσουν τα πλήθη του Αυγούστου). Αν αναζητάτε cult εμπειρίες κάντε μια παράκαμψη προς Φιλιατρά. Ο ντόπιος Πύργος του Άιφελ (!), που πρωταγωνιστούσε πριν από χρόνια σε διαφημιστικό σποτ, δεσπόζει στην πλατεία. Δεν στεκόμαστε όμως μόνο σ’ αυτόν – αξίζει να κάνουμε μια παράκαμψη μέχρι το παραλιακό χωριό Αγρίλι για να δούμε το Κάστρο των Παραμυθιών (έργο κι αυτό, όπως και ο πύργος, του Μπάμπη Φουρναράκη ή, επί το καλλιτεχνικότερον, Harry Fournier, του γλύπτη που άφησε τη σφραγίδα του στο τοπίο της γενέτειράς του).

Οι αρχαιολάτρες δεν θα παραλείψετε μια επίσκεψη στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα. Από κει πέρα οι τρεις πόλεις Πύλος, Μεθώνη και Κορώνη (σημειώστε και το ενδιαφέρον φεστιβάλ της τελευταίας με έμφαση στην κλασική και παραδοσιακή μουσική) διεκδικούν η καθεμιά την προσοχή μας με τρία πανέμορφα κάστρα (πιο εντυπωσιακό είναι πάντως αυτό της Μεθώνης με το οκταγωνικό Μπούρτζι), ζωντανές περαντζάδες και υπέροχες παραλίες στα πέριξ. Προσωπική μας αδυναμία τα Βουνάρια προς την Κορώνη, ενώ η αχανής αμμουδιά της Φοινικούντας μας χωράει όλους. Από την πλευρά της Κυπαρισσίας ξεχωρίζουν ο Καρτελάς και το Σανί.

Ο γύρος της Πελοποννήσου με αυτοκίνητο - Υπέροχες καλοκαιρινές διαδρομές
Η Καλαμάτα μπορεί να μας βάλει στον πειρασμό να κάνουμε μια στάση με το φεστιβάλ χορού και τη ζωντάνια της παραλίας και του ιστορικού της κέντρου. Αφήνοντας πίσω τις παραλίες της, τις αγαπημένες της νεολαίας Αλμυρό και Σάντοβα, και τα ήσυχα χαμηλών τόνων θέρετρα Αβία, Ακρογιάλι, Κιτριές (με βοτσαλωτούς κολπίσκους μες στις ελιές), η ήπια ομορφιά των χωριών της Μεσσηνιακής Μάνης μας μαγνητίζει: μπορούμε να κάνουμε μια στάση στο Κάστρο της Ζαρνάτας, στο χωριό Κάμπος για να θαυμάσουμε τις αγιογραφίες της εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων και στον παραδοσιακό οικισμό της Μικρής Μαντίνειας, με τα πυργόσπιτα, τις ελιές και τα κυπαρίσσια. Η Καρδαμύλη, ο ομορφότερος οικισμός της Μεσσηνιακής Μάνης, είναι ένας αυτόνομος προορισμός διακοπών με ιδιαίτερο χρώμα.

Μάνη

Ένας προορισμός από μόνη της, γίνεται στην περίπτωσή μας το ιδανικό φόντο για το αρχετυπικό road trip. Μετά τη διαδρομή ανάμεσα στους γυμνούς βράχους με τα ξεμώνια (έρημους μικρούς πύργους) καθώς το ηλιοβασίλεμα βάφει τους λόφους ροζ, έχουμε να θυμόμαστε μια από τις ομορφότερες οδηγικές εμπειρίες που μας έχει προσφέρει η Ελλάδα. Το Καραβοστάσι είναι μια κλασική βάση διαμονής, ενώ στα οπωσδήποτε θα βάλουμε το κουκλίστικο πετρόχτιστο Λιμένι με υπέροχα νερά για βουτιά με θέα τον επιβλητικό πύργο των Μαυρομιχαλαίων.

Ο γύρος της Πελοποννήσου με αυτοκίνητο - Υπέροχες καλοκαιρινές διαδρομές

Στη συνέχεια κάνουμε μια βόλτα στην ιστορική Αρεόπολη, με τα καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα και τα πέτρινα σοκάκια, και παίρνουμε το δρόμο για τη Μέσα Μάνη. Κινούμαστε κόστα κόστα προς Σταυρί, Βάθεια, Γερολιμένα αφήνοντας το κοντέρ να γράφει χιλιόμετρα. Αναζητούμε την αίσθηση της απόλυτης ερημιάς στο ακρωτήριο Ταίναρο (το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης, όπου βρισκόταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, η πύλη του Άδη), βουτάμε στην Άλικα, κάνουμε σαφάρι βυζαντινών εκκλησιών στη Λάγια και στο Φλομοχώρι, ξαναθυμόμαστε για χάρη των παιδιών πόσο ωραία είναι η βαρκάδα στα σπήλαια του Διρού και καταλήγουμε παραλιακά προς Κότρωνα, με επόμενο σταθμό είτε το Γύθειο και τις γύρω παραλίες είτε κατευθείαν τη Μονεμβασιά.

Ο γύρος της Πελοποννήσου με αυτοκίνητο - Υπέροχες καλοκαιρινές διαδρομές

Μονεμβασιά-Νεάπολη

Όσο κι αν βιαζόμαστε να φτάσουμε στη Μονεμβασιά, αξίζει να κάνουμε μια στάση στο Γεράκι (ένα αγροτικό κεφαλοχώρι στις νότιες παρυφές του Πάρνωνα) για να επισκεφτούμε τη βυζαντινή νεκρόπολη με τις εξαιρετικές εκκλησίες. Ακόμη κι αν δεν έχουμε χορτάσει ακόμη χιλιόμετρα, με το που θα περάσουμε το γεφυράκι που συνδέει τη νέα πόλη της Μονεμβασιάς με το κάστρο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα θέλουμε να ξεμυτίσουμε από τα τείχη για το υπόλοιπο της ημέρας. Αν κάτσουμε περισσότερο στην περιοχή, μπορούμε να πάρουμε τον παραλιακό δρόμο προς Κυπαρίσσι (μία ώρα περίπου βόρεια της Μονεμβασιάς), περνώντας και από το γραφικό λιμανάκι του Γέρακα. Η διαδρομή έχει μια άγρια ομορφιά. Το ίδιο το Κυπαρίσσι είναι ένα κουκλίστικο χωριό πάνω στη θάλασσα, που μοιάζει με νησί.

Εναλλακτικά μπορούμε να κατέβουμε προς τη Νεάπολη και τον Κόρακα για να κάνουμε μια βόλτα κατά μήκος των δαντελωτών ακτών και να χαζέψουμε το απολιθωμένο δάσος. Άλλη μια όμορφη αυτοκινητάδα είναι αυτή μέχρι το χωριό Βελανίδια. Αν δεν έχουμε βουτήξει προηγουμένως στους βοτσαλωτούς κολπίσκους ανάμεσα στα «φιόρδ» προς τον Κάβο Μαλλιά, η αμμουδιά κάτω από τα Βελανίδια είναι ό,τι πρέπει για μπάνιο. Οι ανήσυχοι περιηγητές θα λατρέψουν τα μονοπάτια του Κάβο Μαλιά και όλοι θα προσκυνήσουν τα τιρκουάζ νερά της Ελαφονήσου.

Λεωνίδιο

Για το τέλος προτείνουμε λίγες ημέρες ανάκτησης δυνάμεων χωρίς πολλά χιλιόμετρα με βάση κάποια από τις παραλίες της Αρκαδίας ή της Αργολίδας. Αν θέλετε ένα ήσυχο spot χαμηλών τόνων, το Λεωνίδιο μπορεί να γίνει η βάση σας για μπάνιο σε βοτσαλωτές παραλίες και φαγητό δίπλα στο κύμα σε οικογενειακά ταβερνάκια. Από τις καλύτερες λύσεις για μπάνιο η Σαμπατική (κλειστός κόλπος με γκρίζο βότσαλο, ελιές, κυπαρίσσια και ψαροταβέρνες), η Πλάκα ή τα Πούλιθρα, σχετικά ήσυχοι βοτσαλωτοί κολπίσκοι με ελιές. Αφού απολαύσουμε φρέσκο ψάρι και τσακώνικες μελιτζάνες, κάνουμε μια βόλτα στο γραφικό Λεωνίδιο – αναζητήστε τα αρχοντικά-κομψοτεχνήματα του 1800.

Ο γύρος της Πελοποννήσου με αυτοκίνητο - Υπέροχες καλοκαιρινές διαδρομές

Η διαδρομή Λεωνίδιο-Κοσμάς είναι από τις πιο εντυπωσιακές της Πελοποννήσου. Ο Κοσμάς, σε υψόμετρο 1.150 μ., με τη μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια, τις βρύσες και τις ταβέρνες, προσφέρει θέα στα έλατα όσο φτάνει το μάτι αλλά και στον Αργοσαρωνικό. Από το Λεωνίδιο θα ανέβουμε προς Ναύπλιο, από την πολύ όμορφη παραλιακή διαδρομή. Κάθε στροφή αποκαλύπτει κι έναν κολπίσκο, ενώ το ασημοπράσινο της ελιάς διαδέχεται το γαλάζιο του Αργολικού.

Στάσεις στην επιστροφή

Φυσικά ένας γύρος της Πελοποννήσου δεν τελειώνει χωρίς μια βόλτα στο Ναύπλιο, όπου αξίζει να επισκεφτούμε τον υπέροχο χώρο τέχνης και πολιτισμού Φουγάρο, ο οποίος προσφέρει μια πλήρη έξοδο με εκθεσιακό χώρο, εστιατόριο-μπαρ με συχνά live, εργαστήρια και δραστηριότητες για παιδιά και ενήλικες. Η τελευταία στάση (ή και πρώτη ξεκινώντας το ταξίδι σας) μπορεί να είναι το Βραχάτι στα παράλια του Κορινθιακού για βουτιές στα βοτσαλάκια και νοστιμιές πάνω στο κύμα.

Ο γύρος της Πελοποννήσου με αυτοκίνητο - Υπέροχες καλοκαιρινές διαδρομές

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

4+1 προορισμοί στη νότια Πελοπόννησο που θα σας μαγέψουν
Λευκάδα: Σαββατοκύριακο στο στεριανό νησί
Καλαμάτα: Η όμορφη πρωτεύουσα της Μεσσηνίας μέσα από ένα εντυπωσιακό βίντεο
Τα 4 ελληνικά νησιά που πηγαίνουν πολύ καλύτερα από το καλοκαίρι του 2019