Ο Ιάπωνας που πληρώνεται για να μην κάνει τίποτα – Βγάζει έως 80.000 ευρώ τον χρόνο
Ο 41χρονος Σότζι Μοριμότο «νοικιάζει τον εαυτό του» και συνοδεύει πελάτες για δύο έως τρεις ώρες, χωρίς να χρειάζεται να κάνει κάτι συγκεκριμένο

Ένα διαφορετικό μοντέλο επαγγελματικής δραστηριότητας έχει δημιουργήσει ένας 41χρονος Ιάπωνας, ο οποίος έχει καταφέρει να κάνει επάγγελμα κάτι που για τους περισσότερους θεωρείται απλώς… αδράνεια.
Ο Σότζι Μοριμότο πληρώνεται από τους πελάτες του για να τους συνοδεύει, χωρίς να αναλαμβάνει κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα ή υποχρέωση. Όπως εξηγεί ο ίδιος, ουσιαστικά «νοικιάζει τον εαυτό του» σε ανθρώπους που θέλουν απλώς την παρουσία κάποιου δίπλα τους.
«Η δουλειά μου είναι να βρίσκομαι εκεί που θέλουν οι πελάτες μου και να μην κάνω κάτι συγκεκριμένο», έχει αναφέρει, περιγράφοντας μια καθημερινότητα που περιλαμβάνει από απλές συναντήσεις μέχρι ιδιαίτερα αιτήματα.
Από το πάρκο μέχρι το παράθυρο του τρένου
Μία συνεδρία μαζί του διαρκεί συνήθως δύο έως τρεις ώρες, με την αμοιβή να κυμαίνεται από 10.000 έως 30.000 γιεν, δηλαδή περίπου 60 έως 185 ευρώ.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει πραγματοποιήσει περίπου 4.000 συνοδείες, ενώ σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει, τα ετήσια έσοδά του έχουν φτάσει περίπου τις 80.000 ευρώ.
Οι πελάτες του τον βρίσκουν κυρίως μέσω της πλατφόρμας Χ, όπου έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους. Ένας από τους πελάτες του, μάλιστα, φέρεται να τον έχει προσλάβει περίπου 270 φορές.
Τα αιτήματα που δέχεται ποικίλλουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει κληθεί απλώς να συνοδεύσει κάποιον σε ένα πάρκο για να παίξει, ενώ άλλες φορές η «δουλειά» του ήταν να αποχαιρετήσει με ένα χαμόγελο έναν άγνωστο από το παράθυρο ενός τρένου.
Ο ίδιος, ωστόσο, θέτει τα δικά του όρια και έχει απορρίψει αιτήματα που θεωρεί ότι ξεφεύγουν από το αντικείμενο της δραστηριότητάς του. Μεταξύ αυτών ήταν η μεταφορά ενός ψυγείου, ένα ταξίδι στην Καμπότζη, αλλά και προτάσεις σεξουαλικού χαρακτήρα.
Από τις επιπλήξεις στην… «αδράνεια»
Η σημερινή του επαγγελματική δραστηριότητα ξεκίνησε από μια μάλλον διαφορετική αφετηρία.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Μοριμότο εργαζόταν σε εκδοτικό οίκο, όπου είχε δεχθεί αρκετές φορές παρατηρήσεις επειδή δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός και περνούσε μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να κάνει κάτι.
Αντί να προσπαθήσει να αλλάξει αυτή την πλευρά του χαρακτήρα του, αποφάσισε να την αξιοποιήσει επαγγελματικά.
Σήμερα, όπως αναφέρει, εξυπηρετεί περίπου έναν ή δύο πελάτες την ημέρα, ενώ η δραστηριότητά του επιτρέπει στον ίδιο, τη σύζυγο και το παιδί τους να ζουν με άνεση.
Παρά την ασυνήθιστη φύση της δουλειάς του, ο Μοριμότο υποστηρίζει ότι η αξία της βρίσκεται ακριβώς στην απουσία συγκεκριμένων απαιτήσεων.
«Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι το να μην κάνω τίποτα είναι πολύτιμο επειδή είναι χρήσιμο στους άλλους», έχει δηλώσει, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι χρήσιμοι με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Για τον ίδιο, λοιπόν, το να βρίσκεται απλώς δίπλα σε κάποιον, χωρίς να προσπαθεί να τον διασκεδάσει, να τον συμβουλεύσει ή να κάνει κάτι παραγωγικό, έχει εξελιχθεί σε μια υπηρεσία για την οποία υπάρχει κοινό πρόθυμο να πληρώσει.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News