Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός απασφάλισε για κορονοϊό: «Θέμα ο 60άρης, όχι ο 18άρης…»

Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός μιλάει στην «Π», λέγοντας πράγματα που θα συζητηθούν. Τι λέει για τη μετάλλαξη Δ, τον εμβολιασμό της νεολαίας, το κυνήγι φαντασμάτων και τον Σωτήρη Τσιόδρα…

farsalinos dec 2016 b

Καταιγιστικός ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. Χειμαρρώδης. Για κάποιους, αιρετικός. Για κάποιους, ευθύς και ντόμπρος!
Ο κ. Φαρσαλινός, MD, MPH, ιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην «Π».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΝΔΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ

* Δεν ισχύει ότι η ινδική μετάλλαξη είναι πιο επικίνδυνη, γιατί ήδη αρκετός πληθυσμός έχει χτίσει ανοσία, είτε μέσω φυσικής νόσου είτε μέσω εμβολίου. Δεν υπάρχει κανένα δεδομένο ότι είναι πιο θανατηφόρα. Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. Δεν βλέπω, όμως, καμία πιθανότητα να πάμε σε νέα περιοριστικά μέτρα γιατί δεν βλέπω έξαρση του κύματος. Δεν θα εξαφανιστεί ο ιός και η νόσος με τον εμβολιασμό. Απλώς θα γίνουν ενδημικοί, άρα σημασία θα έχει να διαχειριστούμε το ζήτημα ώστε να μην έχουμε άτομα με σοβαρή νόσο και πολλές νοσηλείες σε ΜΕΘ.

“ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ Ο ΙΟΣ”

* Στη Βρετανία θυμάστε τα διαγράμματα, «ανεβαίνουν οι εμβολιασμοί, πέφτουν τα κρούσματα»; Ξέρετε πόσα κρούσματα είχε χθες η Βρετανία; 20.000 σε μια μέρα. Και έχει εμβολιαστεί πλήρως πάνω από το 62% του πληθυσμού.
Επειδή, λοιπόν, δεν θα εξαφανιστεί ο ιός και θα τον έχουμε για πολύ καιρό ακόμα δίπλα μας, δεν γίνεται να κλείνουμε κάθε φορά τα πάντα. Κρούσματα πάντα θα έχουμε. Και αν η Πολιτεία στην Ελλάδα συνεχίσει να κυνηγάει φαντάσματα, δηλαδή μηδενισμό κρουσμάτων, φοβάμαι ότι πάλι θα πάρουν μέτρα που θα μας καταστρέψουν. Τι είπε χθες ο κ. Γεωργιάδης; Ότι αν έχουμε νέο κύμα, θα καταστραφούμε γιατί δεν έχουμε άλλα λεφτά. Τα λεφτά, αγαπητέ κύριε Γεωργιάδη, τα ξοδέψατε όταν χαλάσατε χωρίς λόγο 20 δις στα οριζόντια λοκ ντάουν, τα οποία δεν άφησαν καμία παρακαταθήκη.

“ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ”

* Και τώρα ανακοινώνουν εμβολιασμούς στις παραλίες και στις πλατείες. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τον κατ’ οίκον εμβολιασμό ηλικιωμένων ατόμων με κινητικά προβλήματα. Αντί να πείσουμε να εμβολιαστούν αυτοί που κινδυνεύουν, ξεκινάει ολόκληρος αγώνας να εμβολιαστούν αυτοί που δεν κινδυνεύουν, αυτοί που είτε θα κάνουν ασυμπτωματική λοίμωξη είτε απλό κρυολόγημα.

ΚΑΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

* Αντί ν’ ασχοληθεί η Πολιτεία με τον 60χρονο, τον 70χρονο, τον 50χρονο, κι αυτόν που έχει και υποκείμενα νοσήματα και κινδυνεύει, ασχολείται με τον 18χρονο… Και δεν είμαι σίγουρος αν οι βλάβες από τυχόν επιπλοκές του εμβολίου είναι περισσότερες ή λιγότερες από τα οφέλη του εμβολιασμού σε τόσο μικρές ηλικίες. Εγώ αν είχα υγιές παιδί σε εφηβική ηλικία, θα το συμβούλευα να μην εμβολιαστεί.
Δεν υπάρχει μελέτη να μας λέει τι γίνεται 6-7 μήνες μετά τον εμβολιασμό. Είναι ίδια η προστασία;
Εκτιμώ ότι πιο πολύ κινδυνεύουν να μολυνθούν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας που εμβολιάστηκαν Δεκέμβριο και Ιανουάριο, απ’ ό,τι ένας που νόσησε τον Δεκέμβριο και τον υποχρεώνουν να εμβολιαστεί τώρα χωρίς να έχουμε κανένα σίγουρο δεδομένο ότι έχει όφελος. Η επανανόσηση είναι σπανιότατο φαινόμενο, ανύπαρκτο σχεδόν.

ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟ

* Πολύ περισσότερο κινδυνεύει ο ανεμβολίαστος από τον εμβολιασμένο, παρά το αντίστροφο, διότι το εμβόλιο προσφέρει προσωπική προστασία, μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου αλλά δεν εξαλείφει την πιθανότητα νόησης, οπότε σε αυτή την περίπτωση ο εμβολιασμένος που θα προσβληθεί θα μεταδώσει στον ανεμβολίαστο, ο οποίος δεν έχει την προστασία του εμβολίου. Αυτό αποτελεί και το πιο ισχυρό κίνητρο για να εμβολιαστεί ο ανεμβολίαστος.

ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

* Δεν μπορεί να υπάρξει υποχρεωτικότητα στα παιδιά. Λάθος προτεραιοποίηση να πιέζεις, σε σημείο εκβιασμού, ομάδες που έχουν απειροελάχιστο κίνδυνο.
Υπάρχουν παιδιά με νοσήματα, στα οποία αυξάνεται ο κίνδυνος, άρα αυτά ναι, πρέπει να εμβολιαστούν. Αλλά δεν μπορεί να εκβιάζονται υγιή παιδιά που θα έχουν ελάχιστο όφελος και θα υπόκεινται στον μικρό κίνδυνο των σπάνιων παρενεργειών.
Τα παιδιά έχουν ελάχιστο κίνδυνο από τον ιό και ελάχιστο κίνδυνο από το εμβόλια. Αρα, πού είναι η αναλογία οφέλους – βλάβης; Δεν υπάρχει. Δεν ξυπνάμε ένα πρωί και λέμε ας πάρουμε δυο ντεπόν προληπτικά…

ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ

* Δώσε το εμβόλιο στο νέο, αλλά άφησέ τον να επιλέξει. Όχι να τον εξαγοράζεις. Σου προσφέρω υγεία και σε επιδοτώ κιόλας; Και ο νέος αναρωτιέται: αφού το εμβόλιο είναι κάτι που με ωφελεί τόσο πολύ, γιατί με πληρώνουν κι από πάνω για να το κάνω; Ολο αυτό διογκώνει το αίσθημα αμφισβήτησης.

ΛΟΓΩ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΚΥΜΑ

* Τα επιδημιολογικά κύματα έρχονται κυματιστά, ανεβαίνουν και κατεβαίνουν, γι’ αυτό λέγονται κύματα. Ηταν η ώρα μας, λοιπόν, και λόγω εποχικότητας, να πέσει το κύμα. Γι’ αυτό όταν ανοίξαμε και είχαμε 2.500 κρούσματα, συνέχισαν να πέφτουν. Αν ήταν το λοκ ντάουν που μας είχε σώσει, θα έπρεπε, ανοίγοντας, να είχαμε 5.000 κρούσματα γιατί υπήρχε ήδη υψηλό ιικό φορτίο. Ο κ. Παυλάκης θυμάστε τι έλεγε κάθε μέρα πριν το Πάσχα; Για εκατόμβες νεκρών, αν ανοίγαμε. Και τώρα συνεχίζουν να τον βγάζουν στα κανάλια. Ότι εκτέθηκε με όσα είπε, το ξέχασαν κάποιοι.
Δεν ανησυχώ για τον ιό και για την ινδική μετάλλαξη. Ανησυχώ γι’ αυτούς που παίρνουν τα μέτρα και ασκούν επικοινωνιακή πολιτική. Μη σπέρνουμε πανικό χωρίς λόγο. Κρούσματα θα έχουμε, αλλά όχι βαριά νόσο αν εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και ευπαθείς.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

* Δημιουργήθηκαν προσδοκίες περί απολύτως ασφαλών εμβολίων και όταν άρχισαν να εμφανίζονται επιπλοκές, ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του και στις αρχές και στους επιστήμονες. Δεν έλεγε ο κ. Βασιλακόπουλος ότι οι εμβολιασμένοι κάνουν λιγότερες θρομβώσεις από τους ανεμβολίαστους; Αυτό είναι τόσο αστείο επιστημονικά, όσο να λες ότι το εμβόλιο είναι φάρμακο για τη θρόμβωση. Κι άρχισαν να βγαίνουν οι θρομβώσεις και ο κόσμος φοβήθηκε. Αν κάποιος είχε μια φορά αμφιβολία, με την αλλοπρόσαλλη επικοινωνιακή πολιτική πολλαπλασιάστηκαν.

ΚΛΙΜΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΦΕΡΕ ΘΕΩΡΙΕΣ

* Οι γελοίες συνωμοσιολογικές θεωρίες συντηρήθηκαν και γιγαντώθηκαν από τα ψέματα και το κλίμα τρομοκρατίας. Η λάθος διαχείριση δημιούργησε δύο άκρα που αντί να συγκλίνουν, συνεχώς αποκλίνουν και γίνονται ακόμα πιο ακραία.
Αν αποκαλέσεις κάποιον βλάκα, καθυστερημένο, ψεκασμένο, υπάρχει περίπτωση να τον πείσεις; Θα τον κάνεις ακόμα πιο ακραίο…

ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΥΠΝΟΣ Ο ΤΣΙΟΔΡΑΣ

* Βεβαίως και γνωρίζω τι συμβαίνει με τον κ. Τσιόδρα. Ο κ. Τσιόδρας εξαφανίστηκε επειδή είναι πολύ έξυπνος. Πήρε τα εύσημα για το πρώτο κύμα, που η διαχείρισή του ήταν κάτι πολύ απλό αφού δεν είχαμε τότε ιικό φορτίο. Όταν είδε τα σκούρα στο δεύτερο κύμα, εξαφανίστηκε.  Είχαμε και πολλούς νεκρούς, βλέπετε… Αυτός, όμως, κινεί τα νήματα σε ό,τι συμβαίνει. Απλά δεν φαίνεται. Εκτέθηκε στο προσκήνιο όταν ήταν να λάβει τα εύσημα και αποσύρθηκε όταν είδε τα ζόρια, για να διατηρήσει το προφίλ του ατσαλάκωτο. Πανέξυπνη πολιτική κίνηση…

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Εξακουστή Μποδιώτη
Εξακουστή Μποδιώτη
25 ημέρες πριν

Είναι η αλήθεια αυτή…..μας γέμισαν δυσπιστία από την τρομοκρατία τους και τις λάθος πολιτικές επιλογές τους…..το θέμα είναι πως μπορούμε να αντιδράσουμε;


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ