Κατσιφάρας στην «Π»: Οι αντίπαλοι, η «διαδοχή» και ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την απόσυρση Κατσιφάρα, φουντώνει το «παιχνίδι» της διαδοχής και οργιάζει η φημολογία για τον καινούργιο επικεφαλής και αντίπαλο του Ν. Φαρμάκη

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Με την απόφασή του ν’ αποσυρθεί από επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα στην Πρόοδο», ο Απόστολος Κατσιφάρας έκλεισε τον προσωπικό του κύκλο στο περιφερειακό πεδίο, αλλά άνοιξε πολλούς κύκλους συζητήσεων σε πολλά μέτωπα!
Θα πάει, πλέον, για δήμαρχος Πατρέων ή για βουλευτής Αχαας; Και με ποιο (!) κόμμα;

Εκτός απ’ αυτά, όμως, που έχουν πιο προσωποπαγή χαρακτήρα, άνοιξαν διάπλατα άλλα μέτωπα:

Ο κ. Κατσιφάρας (για όσους δεν το κατάλαβαν) δεν αποσύρθηκε απλώς από επικεφαλής της παράταξης. Παραιτείται και από περιφερειακός σύμβουλος, γιατί θέλησε να είναι απολύτως καθαρή η απόφασή του κι όχι μεσοβέζικη! Το οποίο σημαίνει, πρώτον ότι μπαίνει άμεσα στη θέση του, ως πρώτος επιλαχών, ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος, και δεύτερον ότι η παράταξη θα τρέξει, και άμεσα, διαδικασίες για ανάδειξη νέου επικεφαλής. Προσωρινού πιθανότατα, μέχρι να βρεθεί ο μόνιμος επικεφαλής.

Στην περιφερειακή αρχή, δεν φάνηκε να προκαλεί ούτε ζέστη ούτε κρύο η απόσυρση Κατσιφάρα.

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης δεν θέλησε να κάνει το παραμικρό σχόλιο, ούτε καν ένα λακωνικό, τυπικό. Παρομοίως και οι στενοί συνεργάτες του. Ηταν κάτι που το περίμεναν. Πιο πολύ τους «καίει» να δουν ποιος θα ‘ναι ο νέος αντίπαλος του Ν. Φαρμάκη στις εκλογές του 2023 παρά ποιος αντίπαλός του αποσύρθηκε!

Απ. Κατσιφάρας: «Δεν θα περιμένω να μου προτείνουν άλλοι τι θα κάνω εγώ»

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» μίλησε χθες,με τον Απόστολο Κατσιφάρα, σε πιο χαλαρό ύφος, και του έθεσε 3 ερωτήματα.

1.Πότε αποφάσισε ν’ αποσυρθεί; Τώρα που το ανακοίνωσε ή εδώ και καιρό;

«Την απόφαση την είχα πάρει εδώ και κάποιο καιρό, απλώς ήθελα να τη γνωστοποιήσω τον κατάλληλο χρόνο. Και έκρινα πως κατάλληλος χρόνος ήταν αυτός, ένα χρόνο ακριβώς πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ανοίγω τον δρόμο στον επόμενο επικεφαλής της παράταξης έναν ολόκληρο χρόνο πριν. Ο αξιακός κώδικάς μου, σε πολιτικό επίπεδο, αυτό μου υπαγόρευσε».

2. Ποια θα είναι η επόμενη πολιτική του κίνηση; Θα «κατέβει» ως υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας ή ως υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων;

«Δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό το θέμα τώρα. Θα το κάνω τον κατάλληλο χρόνο».

3. Θα είναι κάτι που θα προέλθει αποκλειστικά από δική του προσωπική επιλογή ή θα εξαρτηθεί και από τις πιέσεις από κομματικούς φορείς, είτε του ΠΑΣΟΚ είτε και του ΣΥΡΙΖΑ;

«Δεν θα περιμένω να μου προτείνουν άλλοι τι θα κάνω εγώ… Ομως, θ’ αποφασίσω και με τη θεσμική λειτουργία που αρμόζει σε έναν δημοκράτη. Και γνωρίζετε ότι πάντα σεβόμουν το θεσμικό επίπεδο».

Ηχηρές παρεμβάσεις με βαθύ πολιτικό νόημα από Μιχ. Σιδηρόπουλο και Κ. Σπηλιόπουλο

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ο συντονιστής της ΝΕ Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και εν δυνάμει νέος περιφερειακός σύμβουλος, Μιχάλης Σιδηρόπουλος, στην όχληση της «Π» να σχολιάσει την παραίτηση Κατσιφάρα σε συνδυασμό με την επόμενη μέρα της παράταξης, έκανε μια τοποθέτηση που μοιάζει αόριστη, αλλά είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη, προαναγγέλλοντας, έμμεσα, μια επιλογή που θα προέλθει από συμπαράταξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων προοδευτικών δυνάμεων!

«Η ανακοίνωση του πρώην περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, με την οποία δηλώνει ότι κλείνει γι’ αυτόν ο κύκλος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, είναι μια γενναία πολιτική πράξη. Ενα χρόνο περίπου πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο Απόστολος Κατσιφάρας επιλέγει με αξιοπρεπή τρόπο να λειτουργήσει ως καταλύτης στις διεργασίες και στις πολιτικές ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αχαΐα και Δυτική Ελλάδα. Με τη στάση του αυτή, ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσουν οι απαραίτητες προγραμματικές συγκλίσεις και ο πολιτικός σχεδιασμός που θα οδηγήσει στη συμπαράταξη των προοδευτικών δυνάμεων και συμμαχιών ώστε να περάσει και πάλι η διακυβέρνηση της περιφέρειας στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».

Κ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα Μπροστά», Κώστας Σπηλιόπουλος, τον οποίο κάρφωσε διακριτικά στην «αποχαιρετιστήρια» δήλωσή του ο κ. Κατσιφάρας, απαντώντας στο ερώτημα της Π», προσπέρασε το γεγονός και εστίασε αποκλειστικά στο μήνυμα που κατ’ αυτόν προκύπτει: «Θα πάω ένα βήμα παρακάτω. Η παραίτηση του Απόστολου Κατσιφάρα από περιφερειακός σύμβουλος οδηγεί σε είσοδο στο περιφερειακό συμβούλιο του συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Μιχάλη Σιδηρόπουλου. Αυτό λοιπόν, σε συνδυασμό με το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Κατσιφάρα, δημιουργεί ερωτηματικά και απορίες. Θα δούμε στο άμεσο μέλλον τι θα σημαίνει… Εχει προκαλέσει σε πολύ κόσμο, σε πολιτικό επίπεδο, ερωτηματικά η παραίτηση του και από σύμβουλος, που συνεπάγεται είσοδο του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο…».

ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ: Τίποτα δεν είναι έκπληξη…

Οι «τοπικές» πολιτικές και κομματικές διεργασίες και εξελίξεις είναι ραγδαίες και πλησιάζοντας προς τις εκλογές, πρώτα τις εθνικές και μετά τις αυτοδιοικητικές, θα γίνονται ακόμα πιο ραγδαίες.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας είναι κομμάτι του παζλ των βαθύτερων διεργασιών. Χρόνια στο «κουρμπέτι», απ’ το 1994, ξέρει καλά πώς λειτουργεί το «σύστημα». Το έζησε, άλλωστε, με όσα έγιναν πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και τον …εκτροχίασαν!

Θεωρώ πως εκείνα τα γεγονότα άφησαν πληγή στην πολιτική ψυχή του. Δεν ήθελε επ’ ουδενί να ξαναμπεί σε μια παρεμφερή διαδικασία «συμμαχιών» και «εχθρικών» στρατοπέδων.

Ηθελε, πλέον, να επιλέξει κάτι που θα μπορεί να το ελέγχει, θεωρητικά, πιο εύκολα. Κάτι που θα γνωρίζει εκ των προτέρων ποιοι είναι πλάι του και ποιοι απέναντί του. Και το κυριότερο, κάτι με φρέσκο, για τον ίδιον, αέρα.

Θα κατέβει, λοιπόν, για δήμαρχος Πατρέων, έχοντας την άτυπη από κοινού στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ; Ακούγεται εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, έως και «αυτοκτονικό», γιατί ο Πελετίδης δεν κερδίζεται. Θα έκανε, άραγε, ο κ. Κατσιφάρας, τώρα και πίσω, μια τέτοια επιλογή, έστω και υπό πρέσινγκ, ξέροντας πως θα βγει κατά 90% χαμένος; Δεν αποκλείεται…

Θα κατέβει, μήπως, για βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ; Μπορεί… Πιθανό είναι. Αλλά με τη μία, τη σίγουρη θέση στην Αχαΐα να ‘ναι ρεζερβέ από τον Γ. Παπανδρέου, κι εδώ οι ελπίδες έχουν ταβάνι. Αλλά υπάρχουν. Και είναι σημαντικές. Η 2η έδρα, αν καταφέρει να την κερδίσει το ΠΑΣΟΚ, είναι ορθάνοιχτη, δίχως καθαρό φαβορί.

Και η έκπληξη: θα κατέβει, άραγε, για βουλευτής Αχαΐας του…ΣΥΡΙΖΑ; Η φήμη κυκλοφορεί έντονα τις τελευταίες μέρες! Ακούγεται ως εξωπραγματική, αρχικά, αλλά στην πολιτική τίποτα δεν είναι πλέον εξωπραγματικό. Τίποτα να μη σας εκπλήσσει.

Ποιος θα είναι ο νέος επικεφαλής της παράταξης Κατσιφάρα και βασικός αντίπαλος του Φαρμάκη; Αυτό παραμένει γρίφος… Μπορεί ο αντίπαλος του Φαρμάκη, τον Οκτώβρη του 2023, να μην εμφανιστεί τώρα. Πιθανότατα θ’ αναλάβει υπηρεσιακός επικεφαλής για τους επόμενους μήνες και ο κανονικός θα ξεμυτίσει αργότερα.
Το πιο φρέσκο όνομα που μάθαμε γι’ αυτόν τον ρόλο είναι του ηλείου βουλευτή και αναπληρωτή τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, του δικηγόρου-εργατολόγου Διονύση Καλαματιανού.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έργα
ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Αχαΐα