Ο κύριος Αγγελής και οι υποβολείς

Άρθρο του Πέτρου Ψωμά, επικεφαλής του σπιράλ

Ο

Είναι σαφές πως του «τα βάλανε στο στόμα» τα λόγια που εξαπέλυσε εναντίον μου ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αγγελής. Γιατί ούτε λόγια αντιδημάρχου ήταν, ούτε λόγια… πολιτισμού. Πολλώ δε μάλλον δεν ήταν κουβέντες από άνθρωπο σε άνθρωπο που δεν γνωρίζονται καν. Και ας διευκρινιστεί ευθύς – εξαρχής: ούτε «χαίρω πολύ» δεν έχουμε ανταλλάξει με τον νέο αυτοδιοικητικό παράγοντα της πόλης. Δεν το φρόντισα, δεν το επιδίωξε, δεν έτυχε. Γι’ αυτό και με λυπεί ιδιαίτερα η γλώσσα, οι χαρακτηρισμοί, τα «συμπεράσματα», το μένος και οι ύβρεις που επιστράτευσε για να αμυνθεί επιτιθέμενος σε ένα ξεκάθαρα πολιτικό θέμα.

Μας έχουν συνηθίσει οι τοπικοί κυβερνώντες σε σκληρή γλώσσα, μόνο που κυρίως επιστρατεύουν πολιτικές τοποθετήσεις.

Μπορεί να μην συμφωνούμε με τα λόγια τους, σεβόμαστε όμως τη (γνωστή) φρασεολογία, το (κομματικό) πάθος, τις (ιδεολογικές) κορώνες και τις πολιτικές στοχεύσεις. Στο πολιτικό «παιχνίδι» όλα τα παραπάνω είναι αποδεκτά. Σε όσα όμως είπε ο αντιδήμαρχος την περασμένη Τρίτη (από ραδιοφώνου μάλιστα και τα προφορικά –ως γνωστόν- μένουν) δεν υπήρχε ούτε μέτρο, ούτε λογική, ούτε ευπρέπεια, ούτε δικαιολογία, ούτε καν πολιτική αφετηρία. Υποβολείς τού υπαγόρευσαν να βρίσει κι εκείνος έβρισε. Απροετοίμαστος, άδικος και αγενής. «Βγες τώρα εκεί και πες αυτά» τού είπαν κι εκείνος πειθάρχησε.

Ο

Και αυτό, εκτός από εξοργιστικό, είναι –για έναν νέο άνθρωπο και κατ’ επιλογήν ταγό της πόλης- πραγματικά κρίμα. Πολύ κρίμα!

Περίμενα μέρες για μια συγνώμη, ελπίζοντας πως αυτός τουλάχιστον θα είναι από άλλη πάστα, γιατί –κακά τα ψέματα- για την παραδοχή λαθών και για μετάνοιες δεν φημίζονται οι της δημοτικής αρχής. Τελικά αποδείχτηκε και ο κ. Αγγελής το ίδιο… ευγενής όσο και οι υποβολείς του: καθόλου.

Κρατάω την ουσία από την αντιπαράθεση: Ενοχλεί το σπιράλ. Οι παρεμβάσεις μας, η αντιπολίτευσή μας, τα επιχειρήματά μας, οι πρωτοβουλίες μας, ο τεκμηριωμένος λόγος, η ανάδειξη θεμάτων, η επιμονή μας να εκπροσωπούμε τους Πατρινούς και να υπηρετούμε την εντολή τους, όλα.

Καταλήγω σε αυτό το συμπέρασμα γιατί προ των ύβρεων Αγγελή (και δεν συμπληρώθηκαν παρά 100 μόλις μέρες της νέας δημοτικής θητείας Πελετίδη) προηγήθηκαν εις βάρος μου οι απρέπειες του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου (Χρήστος Κορδάς: «θα σε αποβάλλω, Ψωμά!»), της νέας Αντιδημάρχου Παιδείας (Αικατερίνη Σίμου: «κλείστε του το μικρόφωνο»), του έτερου αντιδήμαρχου (Μιχάλης Αναστασίου: «Σκάσε, ρε!») και άλλα παρόμοια.

Ο

Συνιστούμε ψυχραιμία, κάτι που τελευταία χάνεται συχνά από τα στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στριμώχνονται, ελέγχονται, ξεσκεπάζονται, αλλά όχι κι έτσι. Ας μη χαθεί και ο πολιτικός πολιτισμός.

Υ.Γ. Ο λαϊκός πολιτισμός πάντως χάθηκε ή τουλάχιστον εκπαραθυρώθηκε από τον Δήμο Πατρέων, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που συνοδεύουν αυτό το άρθρο, οι οποίες και αποτέλεσαν την αφορμή για να μας βρίσουν σκαιά ο κ.Αγγελής και οι υποβολείς του.