Ο Μάκης, ο Προμηθέας και η σχέση εξάρτησης

Ο Προμηθέας ήταν κολλημένος με τον Μάκη και ο Μάκης κολλημένος με τον Προμηθέα. Δημιουργήθηκε μια σχέση που δεν αφορά μόνο το στενά μπασκετικό κομμάτι, αλλά είχε προεκτάσεις και στο συναισθηματικό, με τα όποια θετικά και αρνητικά έχουν αυτές οι ιστορίες

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Ο Μάκης Γιατράς είναι από τους ελάχιστους λόγους που θα έπαιρνα την απόφαση να γράψω για μπάσκετ.
Η αλήθεια είναι ότι μου είναι συμπαθής όπως και στους περισσότερους χωρίς να γνωρίζω την προπονητική του αξία. Οι ειδικοί λένε ότι ξέρει πολλά κιλά μπάσκετ, αλλά για μένα έρχεται σε δεύτερη μοίρα και δεν θα το εξετάσω.
Αυτό που σκεφτόμουν πάντα παρατηρώντας τη σχέση Προμηθέα – Μάκη ή Μάκη – Προμηθέα, είναι το πώς είναι δυνατόν μια ομάδα να έχει τόσο μεγάλη εξάρτηση από έναν προπονητή.
Όποιος άλλος προπονητής κι αν ερχόταν στον Προμηθέα εμοιαζε παράταιρος, σαν να μην κολλάει με τον οργανισμό, σαν να είναι ένα κομμάτι από ένα άλλο παζλ που για κάποιον λόγο βρέθηκε εκεί. Σαν να γνώριζες από την αρχή ότι θα αποτύχει.
Ενδεχομένως και η ομάδα να μην έδειχνε την ίδια υπομονή και στήριξη που έδειχνε στον Μάκη.
Οι περιπτώσεις Κασιμίρο και Ζούρου είναι χαρακτηριστικές. Και μιλάμε για καλούς προπονητές και όχι για κάποιους της πλάκας
Ο Προμηθέας ήταν κολλημένος με τον Μάκη και ο Μάκης κολλημένος με τον Προμηθέα. Δημιουργήθηκε μια σχέση που δεν αφορά μόνο το στενά μπασκετικό κομμάτι, αλλά είχε προεκτάσεις και στο συναισθηματικό, με τα όποια θετικά και αρνητικά έχουν αυτές οι ιστορίες.
Κατά την άποψη μου, ο Προμηθέας ως οργανισμός, ως κουλτούρα, ως ένας σύλλογος που θέλει να μεγαλώσει και έχει βλέψεις ακόμα και για ευρωπαϊκή διάκριση, θα πρέπει με συγκεκριμένα βήματα να «απογαλακτιστεί» από τον Μάκη και από οποιονδήποτε άλλον προπονητή.
Κάθε σχέση εξάρτησης είναι αρχικά πολύ δυνατή, έχει πολύ πάθος, όμως μακροπρόθεσμα σχεδόν ποτέ δεν ωφελεί ούτε τη μια, ούτε την άλλη πλευρά.
Ένας μεγάλος σύλλογος πρέπει να μάθει να λειτουργεί με οποιονδήποτε προπονητή και να μην επηρεάζεται από τέτοιες καταστάσεις. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση, πάνω απ’ όλα και απ’ όλους να είναι η ομάδα.
Το πώς θα προχωρήσει ο Προμηθέας στη μετά- Μάκη εποχή θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι άνθρωποι του συλλόγου και φαίνεται ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση στο θέμα της σχέσης με τον εκάστοτε προπονητή.
Θα πρέπει να μάθουν τη «γλώσσα» και άλλων προπονητών, τα χούγια τους, τις ιδιαιτερότητες τους, όπως θα πρέπει να μάθουν και οι προπονητές τη «γλώσσα» των ανθρώπων του Προμηθέα, που λειτουργούν με συγκεκριμένο τρόπο. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι απαραίτητο και αναγκαίο.
Παρότι ο Μάκης έχει τονίσει επανειλημμένα πως δεν λειτουργεί ως αμιγώς επαγγελματίας προπονητής, εγώ θα ήθελα να τον δω και σε άλλη ομάδα, σε ένα άλλο περιβάλλον, με άλλους ανθρώπους, άλλες απαιτήσεις, χωρίς συναισθηματικές εξαρτήσεις.
Αυτό που προέχει είναι να ξεπεράσει το πρόβλημα της υγείας του και αν θελήσει ο ίδιος να επιστρέψει στο μπάσκετ. Αλλιώς να χαρεί περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του. Ο,τι γουστάρει..
Μπορεί οι μεγάλες αγάπες να μην τελειώνουν, όμως δεν είναι και λίγες αυτές που ζουν χωριστά…
Μάκαρε θα μας λείψεις (για λίγο ελπίζουμε…)

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments