Ο μεγαλο-απρεπής και το μήνυμά του – Τέσσερις απαντήσεις για τη συμπεριφορά Ερντογάν

image 625403

Ολοι θα έχετε δει τι συνέβη στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Τα ερωτήματα στους καλεσμένους μας σαφή και ξεκάθαρα:

-Τι συμβολίζει το οθωμανικό «καψόνι» του Ερντογάν στην ΕΕ; Είναι επίδειξη ισχύος; Μήπως επιβεβαιώνεται ότι έχει πολύ γερές πλάτες και γι’ αυτό νιώθει ασύδοτος και άτρωτος;

-Εκτιμάτε ότι το μήνυμα της συμπεριφοράς του Ερντογάν μπορεί να επεκταθεί, στο άμεσο μέλλον, και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις;

Ιωάννης Μπαλτζώης: «Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής…»

«Το ”καψόνι”του Τούρκου προέδρου στην πρόεδρο της Κομισιόν έχει παράδοση 500 χρόνων και δεν ήταν τυχαίο. Ενας πρέσβης του Κάρολου Κουίντου (1550-1558), αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κλήθηκε για διαβουλεύσεις από τον Σουλτάνο  Σουλεϊμάν (τον «Μεγαλοπρεπή»). Οταν μπήκε στην αίθουσα των συναντήσεων, παρατήρησε ότι δεν υπήρχε κάθισμα για τον ίδιο, σκόπιμα  να παραμείνει όρθιος για να τον υποτιμήσουν. Αμέσως έβγαλε το παλτό  του, το πέταξε στο πάτωμα και κάθισε επάνω. Στις διαπραγματεύσεις ήταν άψογος, γεγονός που αναγνώρισε και ο Σουλτάνος. Οταν τελείωσε η συνάντηση, σηκώθηκε και έφυγε χωρίς να πάρει το πανωφόρι του, ενώ όταν του το θύμισαν, ο πρέσβης απάντησε: «Οι πρέσβεις του βασιλιά δεν συνηθίζουν να παίρνουν τα καθίσματα μαζί τους». Η στάση του προέδρου Ερντογάν, που είναι βαθιά συμβολιστής, έρχεται από το παρελθόν και δηλώνει εμφατικά την διαφορετική νοοτροπία από μια Ευρώπη που απεχθάνεται, αλλά την εκβιάζει και τη χρησιμοποιεί μόνο για προσπόριση χρημάτων και να περάσει το μήνυμα της  ισχυρής, αυτόνομης, μεγάλης  Τουρκίας. Η επικεφαλής της ΕΕ είναι γυναίκα, θέση ανεπίτρεπτη  στο Ισλάμ, και ήθελε στο πρόσωπό της να ταπεινώσει την ΕΕ. Και αυτή τη στάση και συμπεριφορά εφαρμόζει και για την Ελλάδα, όπου οι συνεχείς προσβολές και επιθετικές ενέργειες είναι  σκόπιμες, συστηματικές και συνεχιζόμενες, μέχρι η πατρίδα  να υποταχθεί, με απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Εκτιμώ ότι δεν θα το επιτύχουν».  

      

*Ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι αντιστράτηγος εα., MSc στη γεωπολιτική, πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ.

Γιώργος Αδαλής: «Ακόμα πιο απρεπής…»

«Ποτέ μια δυτική γυναίκα δεν θα καθίσει σε μια επίχρυση καρέκλα στο παλάτι από τη στιγμή που δεν φορά μαντίλα»: Αυτό ήταν και το πραγματικό μήνυμα του Ερντογάν. Καλλιέργησε, από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε, ότι λογοδοτεί μόνο στον Αλλάχ ενώ οι  ψηφοφόροι του αυτοαποκαλούνται ως πολεμιστές του Αλλάχ. Ειδικά τώρα που είναι στριμωγμένος δημοσκοπικά, θέλει να συσπειρώσει την κομματική του βάση. Η εμφάνιση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσα στο παλάτι, χωρίς μαντίλα, ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία γι’ αυτόν να υποδυθεί τον ηγέτη των Μουσουλμάνων διεθνώς, μιας και απέναντί του είχε μια βουλευτή του κόμματος που ονομάζεται… Χριστιανοδημοκρατικό (CDU). Η γλώσσα του σώματος μιλά από μόνη της.  Αγνοεί επιδεικτικά το «εχμμ» της Ούρσουλα ενώ τη βλέπει. Σαφώς και οι υπηρεσίες της ΕΕ ήταν ενημερωμένες για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας απρέπειας. Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά, δεν έκαναν το παραμικρό. Το «δικτάτορας» του Μάριο Ντράγκι δεν πρόκειται να συνετίσει τον Ερντογάν, μιας και είχε και συνέχεια η φράση του: «Τον έχουμε ανάγκη», είπε ο Ντράγκι κι αυτό ο Ερντογάν το μεταφράζει ότι μπορεί στο μέλλον να είναι ακόμα πιο απρεπής απέναντι στην ΕΕ. Κι αφού θεωρεί ότι μπορεί να φέρεται έτσι απέναντι στην ΕΕ, φανταστείτε τι έχει να κάνει απέναντι στην Ελλάδα»!

* Ο Γιώργος Αδαλής είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών (1991), με εξειδίκευση στην Οικονομετρία και ταυτόχρονα μηχανικός υπολογιστών και λογισμικού.

Σπύρος Πλακούδας: «Ξεθωριάζει το όραμα…»

«Το #SofaGate μαρτυρά την πανθομολογούμενη παρακμή της ΕΕ κατά το 1ο τέταρτο του 21ου αιώνα. Το ευρωιερατείο στις Βρυξέλλες δεν άρθρωσε ούτε μία λέξη – κριτική ενώπιον του ισχυρότατου άνδρα της Τουρκίας για την αυταρχικοποίηση του Καθεστώτος Ερντογάν. Αντιθέτως, ένα ζήτημα του διπλωματικού πρωτοκόλλου προβιβάστηκε κωμικοτραγικώς στο μοναδικό θέμα προς συζήτηση στα ΜΜΕ ώστε να συγκαληφθεί η τραγική σιωπή της ΕΕ έναντι του Καθεστώτος Ερντογάν.

Δυστυχώς, το #SofaGate δεν ήταν το μόνο ζήτημα όπου το ευρωιερατείο στις Βρυξέλλες έχει αποτύχει παταγωδώς: Brexit, Μεταναστευτικό, Κρίση με την Τουρκία και ο μακρύς κατάλογος συνεχίζει. Οι εν λόγω αποτυχίες επιβεβαιώνουν τη σαρδόνια δήλωση προ ετών ενός Υπ.Εξ. των ΗΠΑ για την ΕΕ ως «οικονομικό γίγαντα, πολιτικό νάνο και στρατιωτικό σκουλίκι». Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, τουλάχιστον όπως το οραματίστηκαν οι μεταπολεμικοί ταγοί της Γηραίας Ηπείρου (π.χ. Ντε Γκωλ, Καραμανλής κ.τ.λ.), μοιάζει να ξεθωριάζει σιγά-σιγά».

* Ο Δρ Σπύρος Πλακούδας είναι επίκουρος καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στο Rabdan Academy (HAE).

Γιώργος Λυκοκάπης: «Ζητώντας ανατολίτικο παζάρι…»

«Η προσβλητική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου στο πρόσωπο της προέδρου της Κομισιόν δείχνει τα πραγματικά αισθήματα του Ερντογάν για την ΕΕ.

Οπως ακριβώς και ο “θαυμαστής” του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερντογάν αντιμετωπίζει τους ηγέτες της ΕΕ με πλήρη περιφρόνηση. Και όμως, ακόμα και μετά από αυτό το πρωτοφανές επεισόδιο, ο Σαρλ Μισέλ δηλώνει πως προσδοκά σε “θετική ατζέντα” με την Τουρκία!

Ο Ερντογάν παίρνει το μήνυμα πως μπορεί να δρα ασύδοτα και πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι διατεθειμένες εσαεί να “κλείνουν τα μάτια” στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει δείξει τις πραγματικές του διαθέσεις και έναντι της χώρας μας, ζητώντας ένα “ανατολίτικο παζάρι” επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, με όρους που αρμόζουν μόνο σε ηττημένη σε πόλεμο χώρα.

Η οικονομική κρίση της γείτονος και τα ανοιχτά διπλωματικά της μέτωπα είναι αυτά που περιορίζουν μεσοπρόθεσμα την επιθετικότητα της Τουρκίας και μακροπρόθεσμα μόνο η ελληνική αποτροπή».

* Ο Γιώργος Λυκοκάπης είναι δημοσιογράφος-διεθνολόγος.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλεξοπούλου Βουλή 1
224437860 313020497174983 7550960536509159102 n
Χωρίς τίτλο 47
226624748 869154870359752 1545898919703737227 n