Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για όλα στο συνέδριο της «Π»: «Βάλαμε όρια στον Ερντογάν»

Καθηλωτικός ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Καίριος και σαφέστατος στις απαντήσεις του, με μια πρωτόγνωρη ευθύτητα και στιβαρότητα, έβγαλε φρέσκιες ειδήσεις στη λάιβ συνέντευξή του στην Αχάια Κλάους, στο Διεθνές Αναπτυξιακό Συνέδριο, στη δημοσιογράφο του OPEN TV Αλεξία Τασούλη.

Εσπευσε να φρενάρει την άκρατη αισιοδοξία όσων εξέλαβαν τη διαχυτικότητά του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως σημάδι προσέγγισης στα ελληνο-τουρκικά,

-έστειλε το μήνυμά του στον Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της… φιέστας που ετοιμάζει ο Τούρκος πρόεδρος στα κατεχόμενα,

-παραδέχθηκε πως το Κυπριακό είναι στη χειρότερη φάση του από το 1974 και μετά (!),

-κατέθεσε ανοιχτά και ξεκάθαρα τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης κατά της Γερμανίας, για την επιλογή της να αγνοήσει τη χώρα μας και να μην την καλέσει στη Συνδιάσκεψη που προγραμματίζεται στις 23 Ιουνίου στο Βερολίνο για τη Λιβύη

-οριοθέτησε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία,

-απάντησε για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις και τις αδελφικές σχέσεις Ράμα-Ερντογάν.

-Για τα ελληνοτουρκικά και την πρόσφατη επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, σε τελείως διαφορετικό κλίμα, με διαχυτικότητες και αγκαλιές, σε σχέση με το κλίμα στην Αγκυρα:

«Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είμαστε φίλοι 20 χρόνια. Λόγω της σύγκρουσης στη συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, ήθελε προφανώς να δείξει ότι η προσωπική εγκαρδιότητα δεν έχει επηρεαστεί. Πράγματι, ήταν τελείως διαφορετικό το κλίμα, όμως μη σας ξεγελά. Οι διαφορές μας σε όλα τα σοβαρά θέματα παραμένουν. Αυτό που έγινε, και συνιστά μεγάλη βελτίωση, είναι ότι η Τουρκία κατάλαβε πως, ανεξάρτητα των διαφορών μας, πρέπει να λειτουργεί σε ένα πλαίσιο που δεν θα προκαλεί και δεν θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

-Για το αν αληθεύει ότι η Τουρκία ζήτησε εκ νέου αποστρατικοποίηση των νησιών:

«Δεν θα αποκαλύψω τι είπε η τουρκική πλευρά, γιατί ήταν μια κλειστή συνάντηση. Θα πω τι είπαμε εμείς. Κάναμε σαφές ότι ποτέ δεν θα φύγουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας. Δεν είναι αλά καρτ επιλογή να σιωπήσεις ή να απαντήσεις. Δεν είναι θέμα δικό μου ή της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

-Για την κλιμακωτή επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο που προτείνει η Τουρκία:

«Είναι καθαρά εθνικό κυριαρχικό δικαίωμά μας και θα το ασκήσουμε όταν εμείς κρίνουμε. Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα στον πλανήτη που έχει απειλήσει με πόλεμο άλλη χώρα εφόσον ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της. Ευελπιστώ ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ήρεμο. Δεν θα ήθελα να ξαναζήσω ποτέ όσα έζησα το περσινό καλοκαίρι…».

-Για την επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου στις 20 Ιουλίου:

«Η Τουρκία βρίσκεται εν απολύτω αδίκω στο Κυπριακό. Δεν μπορώ να συμβουλέψω τον πρόεδρο Εργοντάν, αλλά ελπίζω ότι θα αποφύγει κάθε ενέργεια-πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο. Στο Κυπριακό είμαστε ακόμα πολύ πίσω από οτιδήποτε θα επέτρεπε μια ελπίδα για λύση. Η τουρκική παρουσία στη Γενεύη, εδώ και μερικές εβδομάδες, μάς έχει φέρει στο χειρότερο σημείο από το 1974. Από το 1977 και μετά υπήρχε ένα συμφωνημένο πλαίσιο συζήτησης. Είναι η πρώτη φορά που η τουρκική και η τουρκο-κυπριακή πλευρά αμφισβητούν και αυτό το πλαίσιο. Η Γενεύη μάς πήγε πολλά βήματα πίσω…».

-Για τις σχέσεις με τη Λιβύη και τη Διάσκεψη στις 23 Ιουνίου, βάσει απόφασης του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι σχέσεις μας με την τωρινή προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης είναι καλύτερες. Ομως υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη δυσαρέσκεια για την απόφαση της Γερμανίας, εμμένοντας εμμονικά στην τακτική της, να μη μας καλέσει στη διάσκεψη για τη Λιβύη. Εξέφρασα ήδη τη δυσαρέσκειά μου στον συνάδελφό μου, τον Γερμανό ΥΠΕΞ, θα την εκφράσει και ο πρωθυπουργός».

-Για τη φημολογία περί αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια:

«Οποιαδήποτε αναφορά σε ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων των Βαλκανίων συνιστά ιεροσυλία. Τα Βαλκάνια είναι μια πολύ περίεργη περιοχή, ασταθής περιοχή, ειδικά τα δυτικά Βαλκάνια».

-Για τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις και τις διαβουλεύσεις για τη Χάγη:

«Μπορεί ο κ. Ράμα να διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις και με τον κ. Ερντογάν και με τον κ. Τσαβούσογλου, μπορεί η Αλβανία να έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τεράστιο έδαφος βελτίωσης των σχέσεών μας. Η Αλβανία έχει κάνει την επιλογή της, επιθυμεί διακαώς να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Και αυτό στο μέλλον θα τη φέρει πολύ κοντά στην Ελλάδα».

-Για το κατασκοπευτικό θρίλερ με τη Λευκορωσία και πιθανές κυρώσεις της ΕΕ:

«Πρέπει να πάμε σε περαιτέρω κυρώσεις. Ηταν ανεκδιήγητο αυτό που συνέβη. Στηρίζουμε κάθε απόφαση επιβολής κυρώσεων».

-Για τις ελληνορωσικές σχέσεις και το επίπεδο τους μετά και την πρόσφατη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ:

«Η αλήθεια είναι ότι δεν παραλάβαμε τις σχέσεις με τη Ρωσία στο καλύτερο δυνατό επίπεδο… Ομως υπάρχει ήδη μια βελτίωση, χωρίς να αγνοούμε τις διαφορές μας. Με τη Ρωσία πρέπει ν’ ακολουθήσουμε τη λεγόμενη τακτική της διπλής προσέγγισης. Να έχουμε οδούς επαφής, αλλά να τηρούμε απολύτως τις αποφάσεις και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ