Ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας αδειάζει τον Λουκά Θάνο – Μαίνεται ο σάλος για τον «θηλυκό» Μότσαρτ επί σκηνής

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ μιλάει στην «Π»: «Πολιτική η στόχευση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ»

Πρόεδρος

«Ατυχείς» χαρακτήρισε τις επίμαχες δηλώσεις του Λουκά Θάνου στην «Π», για την παράσταση «Μότσαρτ», ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πέτρος Βάης. Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο επικεφαλής του ΔΣ του τοπικού θεάτρου αποδοκίμασε τα λεγόμενά του ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν τις συμμερίζεται ο Δήμος», ωστόσο έδειξε ότι στηρίζει τον καλλιτεχνικό διευθυντή, αποδίδοντας τον όλο θόρυβο σε λανθασμένη εκ μέρους του διατύπωση.

«Ο καθένας έχει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του. Ομως και επειδή τον γνωρίζω τον κ. Θάνο, δεν νομίζω ότι ήθελε να πει αυτό που τελικά είπε. Εγώ μίλησα μαζί του αρκετές φορές και αυτό που κατάλαβα, είναι ότι δεν υπάρχουν σε αυτόν τέτοια ομοφοβικά σύνδρομα. Οπως δεν υπάρχουν τέτοια σύνδρομα, ούτε στον Δήμο. Δεν είναι αυτά της δικής μας αντίληψης. Αυτά είναι ξεπερασμένα για την εποχή μας και είναι απορριπτέα από εμάς. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αποχώρησής του από το ΔΗΠΕΘΕ.

Πιθανώς υπήρξε μια λανθασμένη προσέγγιση από τον κ. Θάνο, όταν έκανε τις δηλώσεις. Αλλά είμαι σίγουρος, ότι δεν ήθελε να πει αυτά που είπε και με τον τρόπο που τα είπε. Δεν υπάρχει τέτοια αντίληψη στον κ. Θάνο. Τον γνωρίζω, έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά, δεν είχε τέτοια πρόθεση. Ομοφοβικές τάσεις δεν υπάρχουν σε κανέναν μας στο ΔΗΠΕΘΕ, ούτε βέβαια στον Δήμο. Κάτι άλλο ήθελε να πει και εκφράστηκε λάθος. Δεν τον εκφράζουν σε καμία περίπτωση τέτοιες ομοφοβικές δηλώσεις και αντιλήψεις».

Παράλληλα, όμως, ο κ. Βάης, είπε στην «Π» ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τα μέλη του ΔΣ και εφόσον υπάρξει ανάγκη, θα φέρει σχετικό θέμα προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ.

Σε ό,τι αφορά τις καυστικές δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχου Πολιτισμού, Σίας Αναγνωστοπούλου, ο κ. Βάης, τις απέδωσε σε πολιτικές σκοπιμότητες: «Είναι δικό της θέμα αυτές οι δηλώσεις. Αυτή είναι μια ατυχής δήλωση και θα έλεγα ότι καμιά φορά γίνεται εκμετάλλευση πραγμάτων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά έχουν άλλη στόχευση. Αυτή η άποψη δεν μπορεί να σταθεί στην πραγματικότητα και σε αυτό που συμβαίνει στο ΔΗΠΕΘΕ. Εγώ θεωρώ ότι έχει πολιτική στόχευση περισσότερο, παρά ότι έχει σχέση με τη λειτουργία στο θέατρο».

Θυμίζουμε, ότι η κ. Αναγνωστοπούλου είχε τονίσει, ότι «Ο πολιτισμός είναι στα χειρότερά του και η Πάτρα με έναν καλλιτεχνικό διευθυντή που δεν της αξίζει». Ενώ είχε προσθέσει για τον κ. Θάνο, ότι «Δηλώνει, νιώθοντας απολογούμενος, ότι δεν έχει ποτέ άντρες χορευτές παραβιάζοντας κάθε αρχή της ισότητας στον χώρο εργασίας. Αναφέρει ότι σε καμία πειραματική σκηνή ακόμα και σε ενήλικες δεν θα ανέβαζε κάτι που να παραπέμπει στην ομοφυλοφιλία, θεωρώντας το προκλητικό και προκαλώντας εμάς τους υπόλοιπους να αναρωτηθούμε: Είναι αυτή δήλωση του προϊσταμένου ενός χώρου που οφείλει να διαπαιδαγωγεί και να διαπλάθει χαρακτήρες μέσα από ένα εργαλείο από τα λίγα που μπορούν να προβληματίσουν το κοινό με έναν συμβολικό τρόπο; Και τέλος, αγγίζει τα όρια της υποκίνησης του κοινού σε μίσος, όταν δηλώνει σχεδόν παραληρηματικά ότι πολλές φορές ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ανθρώπου επιλέγεται ‘‘λόγω μόδας’’».