Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρ. Μπούρας στην “Π”: «Η υπόθεση έφυγε από τα χέρια μας»

image 620837

Τελικά; Τι μέλλει γενέσθαι με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Αιγίου; Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε οριστικά τη μεταφορά του στην Πάτρα. Αλλά την τελεσίδικη απόφαση θα πάρουν ο πρωθυπουργός, το υπουργείο Παιδείας και η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, μίλησε στην «ΠτΔ» επί του θέματος και ξεκαθάρισε, μια και καλή, πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα: «Εμείς, ως Πανεπιστήμιο, αποφασίσαμε. Τα υπόλοιπα, αν θα γίνουν, πώς θα γίνουν και πότε θα γίνουν, είναι αποκλειστικά υπόθεση της Κυβέρνησης, του Υπουργείου και της ΕΘΑΑΕ. Μη ρωτάτε, λοιπόν, εμένα πια. Εφυγε η υπόθεση απ’ τα δικά μας χέρια. Βρίσκεται σε άλλα χέρια πλέον».

Ο κ. Μπούρας, πάντως, άφησε αιχμές για πολιτικές εμπλοκές στην υπόθεση, υπενθύμισε παρόμοιες περιπτώσεις όπου «πάγωσε» επ’ αόριστον η εφαρμογή της πανεπιστημιακής απόφασης-εισήγησης και, το κυριότερο, έσπευσε να αποσαφηνίσει σ’ όλους τους τόνους ότι άλλα είναι τα καίρια και «καυτά» θέματα του Πανεπιστημίου και όχι αυτά που προσπαθούν να εμφανίσουν, για καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες, οι πάσης φύσεως εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής.

Ρωτήσαμε τον κ. Μπούρα:

-πότε εκτιμά ότι θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη μεταφορά της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας,

-τι ρόλο παίζει ο «αστερίσκος» περί καταλληλότητας εγκαταστάσεων (υπάρχει επ’ αυτού μεγάλη συζήτηση και ταυτόχρονα η αίσθηση υψηλά ιστάμενων ακαδημαϊκών στελεχών ότι η μετακόμιση του Τμήματος στην Πάτρα ενδέχεται να πάρει πολύ χρόνο, μέχρι να βρεθούν και να ετοιμαστούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις στην Πάτρα)

-τι θα ‘λεγε σε έναν γονιό ή φοιτητή που θα ήθελε να γνωρίζει έγκαιρα αν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πρέπει ν’ αφήσει το διαμέρισμα στο Αίγιο και να βρει στην Πάτρα ή σ’ έναν καινούργιο φοιτητή πού να ψάξει για διαμέρισμα, πού θα είναι η έδρα του Τμήματος στη νέα σεζόν

 

Οι επισημάνσεις του πρύτανη:

  • «Δεν θα κάνω το Πανεπιστήμιο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, κατά συνέπεια δεν θα τοποθετηθώ γι’ αυτό που με ρωτάτε. Υπάρχει μια ξεκάθαρη απόφαση της Συγκλήτου και το Πανεπιστήμιο δεν θα μπει στην όποια αντιπαράθεση των πολιτικών και άλλων δυνάμεων. Μη με ρωτάτε, συνεπώς…
  • Με λύπη μου παρατηρώ ότι όχι μόνο εδώ, αλλά και σε άλλα μέρη, το Πανεπιστήμιο μετατρέπεται από κάποιους σε χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης και αυτό με λυπεί βαθιά. Και επειδή με ρωτάτε να διευκρινίσω αν εννοώ κεντρικής πολιτικής ή τοπικής πολιτικής αντιπαράθεσης, σας λέω ότι και η τοπική Αυτοδιοίκηση πολιτική κάνει…».
  • «Από τον Σεπτέμβριο έχουν ενημερωθεί όλοι. Οσοι ήρθαν. Γιατί κάποιοι δεν θέλησαν να ενημερωθούν και δεν ήρθαν. Η Σύγκλητος μίλησε, δεν νομίζω πως έχω να προσθέσω κάτι άλλο».
  • «Αν γίνουν εκλογές αύριο, μεθαύριο, πιστεύει κανείς πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες επί του θέματος; Θα παγώσουν τα πάντα στη χώρα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση, η εφαρμογή της, είναι θέμα της Κυβέρνησης και της ΕΘΑΑΕ. Τα Πανεπιστήμια έχουν αυτοδιοίκητο, αλλά στην ουσία η Κυβέρνηση και η συγκεκριμένη Αρχή αποφασίζουν».
  • «Κι επειδή κάποιοι ξεχνάνε, θα πω δύο παραδείγματα για να κατανοήσει ο καθένας τι εννοώ: επί θητείας της κ. Κυριαζοπούλου, υπήρχαν αποφάσεις και της Συγκλήτου και των Τμημάτων για μεταφορά του Τμήματος της Γεωπονίας από την Αμαλιάδα και του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας από το Αγρίνιο. Πέρασαν δύο χρόνια. Είδατε εσείς να γίνεται κάτι; Το Πανεπιστήμιο λοιπόν, έκανε αυτό που πίστευε ως σωστό, πήρε την απόφαση, αλλά η οποία δεν εφαρμόστηκε. Αρα, μη ζητάτε από εμένα να σας απαντήσω αν και πότε θα γίνει η μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα. Είναι πλέον κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από την Κυβέρνηση και την ΕΘΑΑΕ».
  • «Κάντε μια βόλτα στο Αίγιο να δείτε τις εγκαταστάσεις… Μην πιστέψετε τι θα σας πω εγώ, τι θα σας πουν ενδεχομένως οι καθηγητές, τι θα σας πουν οι αυτοδιοικητικοί του Αιγίου. Κάντε μια βόλτα εσείς και σχηματίστε προσωπική αντίληψη. Από δω και πέρα όλα είναι θέμα Κυβέρνησης…».
  • «Θα ήθελα, όμως, να σταθώ στην πιο σοβαρή, πραγματικά, πλευρά του όλου θέματος. Το Πανεπιστήμιο έχει προβλήματα. Στον Πύργο υπήρχαν δύο υπάλληλοι και ο ένας έφυγε με την κινητικότητα. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι πετσοκομμένο και δεν υπάρχει η δυνατότητα για αναπτυξιακά έργα που είναι αναγκαία. Η Ιατρική Σχολή δέχεται φοβερή πίεση και κινδυνεύει να ξεμείνει από καθηγητές. Πέρυσι έφυγαν 40 μέλη ΔΕΠ από το Πανεπιστήμιό μας. Θα πάρουμε φέτος 40 νέες θέσεις; Αυτά με απασχολούν εμένα. Θ’ ανοίξει το Πανεπιστήμιο και πότε; Δυστυχώς, όλα αυτά τα θέματα δεν είναι στο δημόσιο διάλογο. Είναι μόνο το αμιγώς πολιτικό κομμάτι, γιατί μόνο αυτό φαίνεται ότι ενδιαφέρει μερικούς. Εγώ, όμως, πιστέψτε με., έχω πολύ πιο σοβαρά πράγματα ν’ ασχοληθώ για το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστήμιο».
  • «Οταν βγουν τα νέα μηχανογραφικά, θα γράφουν δίπλα την έδρα. Αρα, ας κάνουμε λίγη υπομονή να δούμε ποια έδρα θα γράφουν για τη νέα σεζόν στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας, που με ρωτάτε. Ας περιμένουμε να δούμε τι θ’ αποφασίσει η Κυβέρνηση…».
  • «Αλλά να γυρίσω λιγάκι πίσω; Στο Σχέδιο Αθηνά, που μεταφέρθηκαν Τμήματα από το Μεσολόγγι στην Αμαλιάδα; Μεταφέρθηκαν.. Να γυρίσω στη νομοθετική παρέμβαση του 2019 που δημιουργήθηκαν Τμήματα στην Επιτροπή Μορφωτική Υποθέσεων; Ολοι αυτοί που ρωτάνε τώρα, δεν τις είχαν αυτές τις αγωνίες τότε… Εγώ έχω πιο κοινές αγωνίες: να υπάρχουν καθηγητές, να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο, ν’ ανοίξουν τα εργαστήρια. Αυτά με καίνε…».

 

Γούτος «εγκαλεί» Καλογερόπουλο

Το θέμα «μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα» ήταν στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας (5μ.μ.), από τον ο αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης Χρ. Γούτο, ο οποίος διαφωνεί με τη στάση του δημάρχου και την έκφραση ικανοποίησης εκ μέρους του για την τελική απόφαση της Συγκλήτου, που κατ’ αυτόν (τον κ. Καλογερόπουλο, δηλαδή) παραπέμπει τη μεταφορά του Τμήματος στην Πάτρα στις καλένδες για άγνωστο χρονικό διάστημα…

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

limeniko mpouka louomenoi
mourikis
farmakis 3
FB IMG 1627752110641