Ο Θανάσης Παπαδόπουλος στον Peloponnisos Fm 104,1: «Οι δήμαρχοι δεν κάνουν τον μπόγια!»

«Αδέσποτα, ελλείψεις προσωπικού και σπασμένοι δρόμοι που έχουν να συντηρθούν 40 χρόνια!»

Θανάσης Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος RGC 2024 Ο Θανάσης Παπαδόπουλος μιλά τον Κώστα Λαμπρόπουλο

Η συνέντευξη με τον Θανάση Παπαδόπουλο κατά τη διάρκεια του Regional Growth Conference έγινε στον Peloponnisos Fm 104,1 αμέσως μετά τη συνάντηση της ΚΕΔΕ στο Αγρίνιο, με θέματα που αφορούν τις προτεραιότητες και τα προβλήματα του Δήμου Καλαβρύτων, αλλά και των δήμων της ευρύτερης Δυτικής Ελλάδας.

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων στάθηκε στις σοβαρές εκκρεμότητες που υπάρχουν από την Πολιτεία προς τους δήμους, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην προβληματική λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι ο Θανάσης Παπαδόπουλος προανήγγειλε και κινητοποιήσεις, ακόμη και… lock down στους δήμους.

– Πώς είναι τα πράγματα στην αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού στην περιοχή μας;

Οι αποφάσεις μας είναι δεδομένες και ομόφωνες, χωρίς κομματικές διαφορές και παραταξιακές διαφωνίες. Εάν η κυβέρνηση δεν δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα που έχουμε θέσει, τότε εμείς έχουμε πάρει απόφαση για να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σαν ΠΕΔ. Εφόσον, βέβαια, θέλει και η ΚΕΔΕ να έχουμε μια ταυτόχρονη απόφαση για κινητοποιήσεις, εμείς είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε. Εχουμε φτάσει σε αδιέξοδο. Η απόφασή μας είναι να κλείσουμε τους δήμους αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και να ενημερώσουμε τους δημότες μας ότι αυτό το κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ίδιους. Δυστυχώς δεν υπάρχει πίστωση στους δήμους, δεν υπάρχει δηλαδή δικό μας κεφάλαιο για διαχείριση για τη δημοτική οδοποιία.

Εχουν σπάσει οι δρόμοι μέσα στα χωριά μας. Δεν μιλάμε για το επαρχιακό δίκτυο για το οποίο έχει ευθύνη η Περιφέρεια, δεν εννοούμε το εθνικό δίκτυο για το οποίο φέρει ευθύνη το υπουργείο Υποδομών, μιλάμε για το οδικό δίκτυο μέσα στις πόλεις μας. Ομως δεν υπάρχει ούτε κωδικός για χρηματοδότηση αυτού του δημοτικού δικτύου. Εχουν περάσει διάφορες εργολαβίες για δίκτυα αποχέτευσης, δίκτυα υπογειοποίησης ρεύματος και τηλεφώνου κ.λπ. Αυτοί οι δρόμοι έχουν να συντηρηθούν 40 ολόκληρα χρόνια, από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Πραγματικά απορούμε! Καλά δεν κατάλαβε κανείς στα υπουργεία Οικονομικών κι Εσωτερικών ότι πρέπει να υπάρχει ένας κωδικός;.

– Ποια άλλα προβλήματα αντιμετωπίζετε;

Δυστυχώς δεν έχουμε ούτε προσωπικό στους δήμους. Εχουμε 40 χρόνια να προσλάβουμε προσωπικό στην αυτοδιοίκηση στα Καλάβρυτα. Δεν μας εγκρίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Εχουμε τρομακτικές ελλείψεις. Από 200 θέσεις, έχουμε μόνο 70 άτομα. Πώς θα κάνουμε τις δουλειές μας; Εχει γεμίσει το κέντρο με μηχανικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ. και σε εμάς τίποτα. Θέμα υπάρχει και με τα αδέσποτα. Είμαστε υπό κράτηση από τον εισαγγελέα, διότι ξαφνικά εμφανίζεται ένα σκυλί από το πουθενά και λέει κάποιος ότι τον δάγκωσε! Εμείς αγωνιζόμαστε γιατί δεν θέλουμε να πάμε φυλακή. Αυτή την αρμοδιότητα πρέπει να την πάρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να τη μεταφέρει σε φιλοζωικές εταιρείες, σε ΜΚΟ κ.λπ. Οι δήμαρχοι δεν μπορούν να κάνουν τον μπόγια και οι αντιδήμαρχοι δικαίως δεν δέχονται αυτή την ευθύνη.