Οι 3 τύποι «σκυλογονιών» – Σε ποια κατηγορία ανήκετε;

Έρευνα σε 800 κηδεμόνες σκύλων στην Ουγγαρία δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνονται όλοι τη σχέση με το κατοικίδιό τους με τον ίδιο τρόπο

Παραλία με καλοκαίρι

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που ζουν με έναν σκύλο «σκυλογονείς» με την ίδια έννοια. Μια νέα μελέτη από την Ουγγαρία, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, εντόπισε τρεις διαφορετικούς τύπους κηδεμόνων σκύλων, ανάλογα με τον ρόλο που αποδίδουν στο κατοικίδιό τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις απαντήσεις 800 κηδεμόνων, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σχέση τους με τον σκύλο, τις πρακτικές φροντίδας, τη συμπεριφορά του ζώου και τον τρόπο με τον οποίο τον αντιλαμβάνονται.

Τι αγαπούν περισσότερο στον σκύλο τους

Οι απαντήσεις δείχνουν ότι η συναισθηματική διάσταση της σχέσης είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Οι κηδεμόνες δήλωσαν ότι εκτιμούν περισσότερο:

  • Τα χάδια και τη σωματική επαφή: 97,6%
  • Την ανιδιοτελή αγάπη: 93,7%
  • Την ομορφιά του σκύλου: 88,4%
  • Τις κοινές βόλτες: 86,5%

Την ίδια στιγμή, τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κηδεμόνες είναι η κοινωνικοποίηση του σκύλου (20,4%) και ο περιορισμένος χρόνος (15,9%).

Όσον αφορά τη συμπεριφορά των ζώων, συχνότερα αναφέρονται το πήδημα πάνω στους ανθρώπους (33,2%), το κυνήγι άλλων ζώων (28,5%), η έντονη εδαφικότητα (26,7%) και ο υπερβολικός ενθουσιασμός (20,9%).

Οι τρεις διαφορετικοί τύποι κηδεμόνων

Η ανάλυση των απαντήσεων οδήγησε τους επιστήμονες σε τρεις βασικές κατηγορίες:

1. Οι «σκυλογονείς» – 49,5%

Είναι η μεγαλύτερη ομάδα. Πρόκειται για ανθρώπους που βλέπουν τον σκύλο τους ως μέλος της οικογένειας, φίλο ή ακόμη και παιδί. Σε αρκετές περιπτώσεις τον θεωρούν σημαντικότερο από άλλους ανθρώπους στη ζωή τους.

2. Οι κηδεμόνες σκύλων συντροφιάς – 19,4%

Αντιλαμβάνονται τον σκύλο κυρίως ως σύντροφο, χωρίς όμως να αναπτύσσουν την ίδια ένταση συναισθηματικού δεσμού που χαρακτηρίζει τους «σκυλογονείς».

3. Οι κηδεμόνες «διττού status» – 31,1%

Εδώ ο σκύλος έχει περισσότερους από έναν ρόλους. Είναι ταυτόχρονα σύντροφος, φύλακας και «συνεργάτης», αλλά και ζώο με το οποίο ο κηδεμόνας έχει ισχυρό συναισθηματικό δεσμό.

Και η εκπαίδευση παίζει ρόλο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι περίπου ένας στους τέσσερις κηδεμόνες χαρακτήρισε τον σκύλο του «απολύτως υπάκουο», ενώ το 30,6% τον θεωρεί απολύτως ασφαλή χωρίς λουρί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι σκύλοι που είχαν περισσότερες λειτουργίες στη ζωή των κηδεμόνων τους χαρακτηρίζονταν συχνότερα ως ιδιαίτερα υπάκουοι και εκπαιδεύονταν με θετική ενίσχυση ή επαγγελματικές τεχνικές, όπως το clicker training.

Οι ίδιοι οι ερευνητές πάντως υπογραμμίζουν ότι η μελέτη δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική όλων των κηδεμόνων σκύλων. Παρ’ όλα αυτά, προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εικόνα για το πώς έχει εξελιχθεί η σχέση ανθρώπου και σκύλου στη σύγχρονη κοινωνία.

Και τελικά, το ερώτημα παραμένει: Εσείς έχετε σκύλο-μέλος της οικογένειας, σκύλο-σύντροφο ή έναν τετράποδο συνεργάτη που κάνει… λίγο απ’ όλα;

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο