Οι «αιμοβόροι», η «ρετσινιά» και τα ΜΜΕ

Ο συντάκτης της “Π” και του pelop.gr Απόστολος Αναστασόπουλος γράφει για το πως τα ΜΜΕ μπορούν να επηρεάσουν τον κόσμο σε λεπτές υποθέσεις όπως οι βιασμοί.

Οι εικονικές δίκες έχουν γίνει συνήθεια πλέον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό δεν αποτελεί κάτι νέο και σίγουρα δεν πρόκειται να εκλείψει στο άμεσο μέλλον. Το είδαμε πρόσφατα στην υπόθεση του Ρούμπεν Σεμέδο, του διεθνή Πορτογάλου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού. Το έχουμε δει παλαιότερα και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.

Κι ενώ αρκετός κόσμος συμφωνεί με την άποψη πως τα λαϊκά δικαστήρια δεν προσφέρουν τίποτα, πέρα από την εκτόνωση του κόσμου και αντιθέτως συμβάλλουν στην «καταστροφή» του εκάστοτε φερόμενου θύματος, δεν μπορούμε να βρούμε το «γιατρικό».

Κάνοντας αυτοκριτική ως εργαζόμενος σε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, θεωρώ πως το μερίδιο ευθύνης του κλάδου μας είναι μεγάλο, ειδικά σε τέτοιες υποθέσεις. Και αντί να λειτουργούμε εμείς ως «ασπίδα προστασίας», όχι στον κάθε φερόμενο δράστη, αλλά στο τεκμήριο της αθωότητάς του, σε πολλές περιπτώσεις επιλέγουμε να ρίχνουμε «λάδι στη φωτιά» και να δίνουμε στο «αιμοβόρο» κοινό μας φρέσκο κρέας για να το κατασπαράξει. Οι λόγοι που λειτουργούν έτσι τα ΜΜΕ είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Στην εποχή μας όμως, έχει χαθεί κάθε προσπάθεια ψυχραιμίας στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων. Με τους «θύτες» να μετατρέπονται σε «θύματα».

Γράφοντας αυτές τις λέξεις, νιώθω μια απογοήτευση για έναν ακόμα λόγο. Χρειάζεται να διευκρινίσω πως σε κάθε περιστατικό βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης, εφόσον αποδεικνύεται πως οι κατηγορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο δράστης πρέπει να τιμωρείται αυστηρά. Ομως, μέχρι να το κρίνουν οι αρμόδιοι δεν θα κατηγορήσω κανέναν. Γιατί η «ρετσινιά» μένει.

Από τη μία, στην περίπτωση του Σεμέδο φαίνεται πως δεν υπάρχει βιασμός, αλλά η «ζημιά» στον άνθρωπο που κατηγορήθηκε έγινε ήδη και μάλιστα ενδεχομένως να τον «κατέστρεψε» επαγγελματικά πάνω στην καλύτερη ηλικία του. Από την άλλη όμως, στην περίπτωση του 76χρονου γνωστού επιχειρηματία από την Πάτρα, η «Π» επέλεξε να τηρήσει υπεύθυνη στάση και να αφήσει τη δικαιοσύνη να κρίνει. Με γνώμονα την προστασία των εμπλεκομένων οφείλεις να είσαι προσεκτικός στο τι γράφεις και πώς το γράφεις.

Είναι ό,τι χειρότερο να καταδικάζεις εκ των προτέρων έναν κατηγορούμενο για μια πράξη, που επειδή σου ακούγεται και είναι ειδεχθής, εσύ θεωρείς ότι τη διέπραξε, χωρίς να ακούσεις καν τη δική του εκδοχή και να σταθμίσεις τα αποδεικτικά του στοιχεία…

Οι δικηγόροι συνηθίζουν να λένε «μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις», όπως επίσης λένε ότι είναι καλύτερα να γλιτώσουν δέκα ένοχοι τη φυλακή, παρά να μπει ένας αθώος μέσα, ώστε να καταδείξουν πόσο φρικιαστικά άθλιο είναι να τιμωρηθεί τόσο σκληρά ένας αθώος άνθρωπος…

Δύσκολα θα αλλάξουν οι συνήθειες του κόσμου πάντως, αφού ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μέσα από την «προστασία» που αισθάνεται το κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το φαινόμενο διογκώνεται επειδή ο καθένας θεωρεί πως δεν μπορούν να έχουν συνέπειες τα λόγια και οι απόψεις του.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ